W 2018 w ciągu niecałego miesiąca od 20 kwietnia do 15 mają kurs wzrósł z 238,5 do 529zl. Teraz kurs startowy mamy podobny, a spółka duzo bardziej rozwinięta.
Pamiętajcie, że steam to nie wszystko. Gra wychodzi również w formie pudełkowej. Nie wiemy ile osób zamierza kupić grę w tej formie. Dochód z pudła wpadnie do 3 kwartału razem z dochodem za FP2 z konsoli oraz TM2.
Oczywiście, że Steam to nie wszytsko, ale służy jako wskaźnik określający ogólne zainteresowanie. Jak na Steam będzie słabo, to pewnie nie ma co liczyć na to, że inne kanały wystrzelą. A jak będzie dobrze to pewnie i w innych kanałach nie będzie źle. One się nie kanibalizują, a uzupełniają.
Sprzedaż pudełkowa to pomijalne liczby w stosunku do Steam. Może się dobrze sprzedać na konsolach, ale ciężko to będzie śledzić. Także wszyscy będą patrzeć na Steam.
No i wychodzi na XBox i PS. Ja już zamówiłem w preorderze na XBoxa w formie cyfrowej. To wpadnie w Q2. A dlaczego pudełka wpadną do Q3? Rozliczają to po czasie dopiero?
Pudło wychodzi miesiąc później. Wydaje mi się, że specjalnie tak zrobili aby zysk z pudła zsumował się z wcześniejszą aktualizacja oraz dodatkiem do FP2.