• czy była strata w I kw ? Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Zanotowali wzrost zysku ze sprzedaży o ok 1,5 mln rdr ale koszty w IVkw mieli o 7,5mln większe w IV kw niż w Ikw.
    Strata na pewno nie wyniesie 6mln ale między 2-3 jest to mozliwe.
    W nastepnych kwartałach sprzedaż będzie wieksza i przeważy nad kosztami, powinny być zyski 4-5 mln na kwartał i zysk roczny 25 lepszy niż 24.
    No ale Ikw mnie niepokoi i chyba kurs to pokazuje.
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~PremierMateusz [213.134.188.*]
    Kurs zazwyczaj wyprzedza fakty i zawiera prognozy na 6 miesięcy do przodu, dlatego nie wiem czy można optymistycznie patrzeć na resztę roku ;).
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Dnia 2025-05-21 o godz. 15:50 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Kurs zazwyczaj wyprzedza fakty i zawiera prognozy na 6 miesięcy do przodu, dlatego nie wiem czy można optymistycznie patrzeć na resztę roku ;).

Zdecydowanie sensowna wypowiedź.
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~MachuPichu [77.222.245.*]
    Szybki raport z baselinkera da odpowiedź
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    -przychody były w q1 o co najmniej 3,1mln wyższe

-amortyzacja była malejąca i w 1q24 wynosiła około 4,6mln -zakładam że w 1q25 będzi zbliżona do q4 czyli 3,8mln+amortyzacja nowego budynku to około 175tys czyli około 4mln razem - to daje wyższy zysk netto o 600tys względem 1q24

-zapewne koszty się coś podniosły -wyższe płace i zusy, koszt kredyty -po części zniwelowany przez usunięcie najmu.

-marża była taka sama więc spodziewałbym się wyniku zblizonego do ub. roku i bardziej na plusie niż na minusie

mocnej poprawy spodziewam się w q2 i q3 -dolar sprzyja i to bedzie widoczne w raportach miesięcznych po marży której spodziewam się z ósemką z przodu
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~Eloz [172.225.187.*]
    Nie gadać tylko kupować bo 60 zł będzie biedlugo
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~Abece [5.173.184.*]
    Czy będzie dywidenda ?
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~ciekawy [91.150.222.*]
    - w zeszłym roku obstawiałem, ze nie będzie i się pomyliłem,
    - w tym roku zakładam brak dywidendy ze względu na zakup biurowca - na koniec roku nie mieli gotówki, mają za niski poziom kapitałów własnych
    na koniec roku mieli ponad 70mln w zapasach
    spokojnie zapasy mogą zmniejszyć do 50mln, poza tym jest jeszcze q1 i q2 w których osiągną zysk EBITDA (na netto nie ma co patrzeć bo amortyzacja jest tylko kosztem księgowym a jej wartość za dwa kwartały to ponad 7mln zł czyli więcej niż dywidenda)
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~Ciekawy [46.112.70.*]
    To sprawdź czego dotyczy amortyzacja

na plus
    -Dolar znów pikuje -niższe koszty zakupu i transportu z Chin i Bangladeszu
    -gaz od czerwca 15% w dół (niższe koszty ogrzewania dla sklepów), przecietna rodzina zaoszczędzi 1000zł rocznie co podkręci konsumpcje
    -kolejna obniżka stóp zapewne w lipcu bo spadek ceny gazu o 15% to przełożenie na inflację spadek o 17pb (udział w koszyku inflacyjnym gazu to 2,62%) -zatem spadek stóp procentowych to niższe koszty kredytu obrotowego czy kredytu na nieruchomość, trzeba też zauważyć że niższa cena gazu ma wpływ na setki branż które również odziaływują na inflację a przy obniżce ceny i w tych branżach będzie taniej więc realnie na przestrzeni pół roku niższa cena gazu może mieć wpływ na obniżenie inflacji nawet o 1%
    sprostowanie:
    od lipca nie od czerwca :) ale co się odwlecze to nie uciecze
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~PremierMateusz [213.134.188.*]
    Ja się zastanawiam kiedy nastapi ten hucznie zapowiadana przez stary zarząd jak i nowego prezesa skokowy wzrost przychodów.
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~Trader [185.67.70.*]
    wyniki zgodne z oczekiwaniami w zasadzie na 0 -nie ma straty 2-3mln jak niektórzy oczekiwali -ja liczyłem na niewielki plus i pomyliłem się nieznacznie

trzeba powiedzieć że I kwartał to najsłabszy kwartał w tej branży
    kolejne kwartały nie dość że będą lepsze przychodowo to również powinny być na wyższej marży patrząc na kurs USD i ceny frachtów

jak średnia dolara nie wzrośnie powyżej 4zł w tym roku to możemy spodziewać się marży lepszej niż za 2024 a jak średnia będzie taka jak teraz to marża zdecydowanie się poprawi

wystarczy 5-6% wyższy przychód i średni wzrost marży o 3% żeby w tym roku zarobić 15mln i zaatakować na kursie ATH
    To ja się spodziewałem straty ale jak widać jej poziom jest dla mnie zaskoczeniem na plus. Krótka analiza:
    - mniejsze koszty niż się spodziewałem o 3 mln
    - Zyski z tytułu różnic kursowych 1 211  ( w zeszłym roku Straty z tytułu różnic kursowych - 389)
    - Koszty odsetek 1 535 w zeszłym roku 747
    Towary o 50 mln większy zapas niż rok temu.
    Wniosek :
    - strata jest spowodowana większymi kosztami odsetek ( zatowarowanie jakiego jeszcze nigdy nie było) co powinno się przełożyć na większą sprzedaż w następnych miesiącach
    - koszty są na przyzwoitym poziomie
    - moje obecne szacunki to 13-20mln zysku w 2025 ( nie zakładam tutaj skokowego przyrostu sprzedaży ale 5-8% wzrost i nadal niski kurs dolara)
    Czy będzie dywidenda - myślę że to mozliwe ale raczej symboliczne 1zł niż to co rok temu z powodu dużego zadłużenia.

Teraz czekamy na strategię i i efekty jej wdrożenia... a wtedy kurs mam nadzieję pokaże co potrafi.
    Dnia 2025-05-30 o godz. 22:12 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Ja się zastanawiam kiedy nastapi ten hucznie zapowiadana przez stary zarząd jak i nowego prezesa skokowy wzrost przychodów.

maj , czerwiec i lipiec to skokowy wzrost przychodów ale chyba nie o sezonowy tutaj chodzi ;)

• Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~LOgIS [89.151.41.*]
    Brawo EsotiQ
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~Toman13 [37.31.132.*]
    Jestem nowym akcjonariuszem i się nie znam:) czy te wyniki można uznać za dobre?
    biorąc pod uwagę że q1 to najsłabszy kwartał i często pod kreską wyniki można uznać za dobre
    tu kluczowe będą najbliższe miesiące -co do maja mam lekkie obawy co do przychodów ze względu na słabą pogodę -za to marża powinna rosnąć
    dolar dalej pikuje - najlepsze miesiące w roku szykują się na ponadprzeciętnej marży

w ub roku najlepszy lipiec był na marży 66% w tym roku będzie co najmniej 10pp więcej

gdyby do tego dołożyć średnio 6-8% w przychodach to będzie to bardzo udany rok
  • Re: czy była strata w I kw ? Autor: ~ciekawy [91.150.222.*]
    umocnienie PLN/USD już jest w wynikach Q1 - zrealizowali 1,2 mln różnić kursowych, gdyby nie to mieli by realną stratę. Na koniec roku kurs był 4,10 na koniec Q1 3,86. Poziom zobowiązań spadł, Zapasy wzrosły. Nie wiemy jaką mają politykę kalkulacji cen, czy do dolara czy do pln. Ja nie liczę na wzrost marży. Wyszedłem ze wszystkich akcji średnio powyżej 36 zł i teraz czekam aż zejdzie w okolice 32, żeby zacząć kupować
[x]
ESOTIQ -0,81% 36,70 2025-11-14 16:10:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.