Analitycy BM mBanku, w raporcie z 14 maja, obniżyli rekomendację spółki Arctic Paper do "niedoważaj" z "przeważaj". Raport wydano przy kursie 15,18 zł."Zarówno popyt na rynku papieru i opakowań, jak i wykorzystanie mocy produkcyjnych Arctic Paper nie spełniły naszych oczekiwań w ostatnich kwartałach, co skłoniło nas do obniżenia prognoz produkcji zarówno dla segmentów papieru, jak i celulozy. Niższa niż oczekiwano produkcja odzwierciedla trwającą słabość rynku i ograniczone wolumeny zamówień, szczególnie w Europie Zachodniej" - napisano. Wskazano, że biuro maklerskie obniżyło prognozę przychodów spółki na lata 2025–2026 o 14 proc., co odzwierciedla słabszy popyt i zmniejszoną produkcję Rottneros."Wyższe koszty BHKP i szwedzkiego drewna skłoniły nas do obniżenia naszych prognoz EBITDA o 91 proc. na rok 2025 i 46 proc. na 2026. Biorąc pod uwagę, że akcje są przedmiotem obrotu z dyskontem EV/EBITDA '26 wynoszącym 42 proc. w porównaniu ze średnią historyczną na poziomie 67 proc., widzimy ryzyko spadku dla obecnej wyceny".
Dnia 2025-05-29 o godz. 08:47 ~Max napisał(a): > Jakieś pół roku temu rekomendowali kupuj przy cenie 22.6. Przy cenie 15 napisali sprzedaj. To na odwrót trzeba pewnie czytac
Nie namawiam do kupna, czy sprzedaży, ale może nie szukaj tu spisku itp. Każdy kto zna tę spółkę od lat wie, że miała lata słabsze, świetne (2022), średnie itd. Reko kupuj po 22.6 było kiedy spółka wyglądała lepiej, dziś obiektywnie, po ostatnich wynikach widać, że przychodzi kilka słabszych kwartałów.
Tu będzie jeszcze niżej wg mnie - raz, że perspektywy się pogorszyły, dwa że ktoś cały czas ma jeszcze czym sypać (zwróć uwagę, że od wyników tu nie ma nawet symbolicznego odbicia)
Bardziej, że ktoś wie coś czego my nie wiemy, bo ogolno dostępne info są korzystne dla Arctica. Przynajmniej od jakiegoś tygodnia: nbsk drożeje, bhkp dalej nisko, duża różnica pomiędzy kursami cen pulpy, eursek i usdsek poprawiony. Ja bym się nie zdziwił, jakby ktoś wykorzystał okazję żeby próbować tanio zebrać, ale myślę, że mu się to nie uda. Bo sprzedających (a nie sypiących) jak na lekarstwo. Poza tym dywidenda jeszcze możliwa.
Dnia 2025-05-29 o godz. 13:42 grinnek napisał(a): > Bardziej, że ktoś wie coś czego my nie wiemy, bo ogolno dostępne info są korzystne dla Arctica. Przynajmniej od jakiegoś tygodnia: nbsk drożeje, bhkp dalej nisko, duża różnica pomiędzy kursami cen pulpy, eursek i usdsek poprawiony. Ja bym się nie zdziwił, jakby ktoś wykorzystał okazję żeby próbować tanio zebrać, ale myślę, że mu się to nie uda. Bo sprzedających (a nie sypiących) jak na lekarstwo. Poza tym dywidenda jeszcze możliwa.
Sorry, ale słyszałem tę samą melodię na wielu spółkach przez parę lat...
Popatrz na wykres od 2 tygodni - zjechaliśmy o 25%, bez żadnego odbicia i średni wolumen to 100k akcji (2x wyższy niż wcześniej).
Naprawdę sądzisz, że tu nie ma sprzedaży? To zrób test, wystaw 100 k akcji na kupnie po 11,5 - mogę się założyć, że sypną w ciągu 5 minut. Tu problem jest inny, ten co sypie ma jeszcze setki tysięcy do upchnięcia, ale nie bardzo pojawiają się zlecenia kupna...
Od ogłoszenia tych fatalnych wyników mamy ewidentnie w grze krótką sprzedaż! Może to trwać jeszcze miesiącami, ale równie dobrze sytuacja się szybko odwrócić ! Im więcej teraz akcji zasypie rynek, tym więcej będzie do odkupienia ! Łapanie dołków już w tym momencie jest mocno ryzykowne! Lepiej przeczekać i wejść jak sytuacja zacznie się odwracać! Z pewnością pomógłby w tym jakiś impuls, np skup akcji przez spółkę lub jej głównego właściciela lub też wynik finansowy lepszy od oczekiwań! Ale póki co są to mało realne scenariusze w najbliższym czasie! Chyba więc jednak pozostaje czekanie!
Zadaj sobie inne pytanie: Kto to miałby teraz kupować?
1. Fundy? Nie, oni raczej wrócą jak wyniki się POPRAWIĄ, nie jak może się poprawią. Zresztą oni teraz sypią na maksa, jak widać z ost 2 tygodni
2. Spekuła? Pod co? Pod odbicie zdechłego kota? Ale gdzie on się zatrzyma? Na 11.5? Na 10.0? Na 8.0? Na 5.0? 3. Większościowy? A po co? Ja spadnie na 2 zł, to sobie zdelistuje spółkę i fenkju 4. Ulica? No, tak, chyba tylko ona kupuje. Pod co? Pod najgorszą ze wszystkich strategii: bo dużo spadło, a niedawno jeszcze było 20 zł... Ale ulica to za mało, żeby odwrócić ten zjazd, jak zresztą widać po wykresie.