• 5% skupu zatwierdzone Autor: ~sipowiec [194.36.19.*]
    Przy każdym skupie są trzy opcje. Skupują w celu umorzenia, w celu odsprzedaży lub odstąpienia. W akcjach będzie 100 000 000 zł zamrożone. Jak myślicie, która opcja jest najbardziej możliwa? Przecież z głupoty tego skupu nie prowadzą.100 milionów trzymane na przykład w rocznych obligacjach skarbowych (5,75%) dawałoby ponad 5 000 000 zł czyli około 0,125 zł na akcję, bez roboty.
  • Re: 5% skupu zatwierdzone Autor: ~www [83.4.50.*]
    Kwestia czasu są zamówienia od armii nie tylko Polski, więc odpowiedź nasuwa się sama
  • Re: 5% skupu zatwierdzone Autor: ~ks [5.173.210.*]
    Dnia 2025-05-21 o godz. 05:51 ~sipowiec napisał(a):
    > Przy każdym skupie są trzy opcje. Skupują w celu umorzenia, w celu odsprzedaży lub odstąpienia. W akcjach będzie 100 000 000 zł zamrożone. Jak myślicie, która opcja jest najbardziej możliwa? Przecież z głupoty tego skupu nie prowadzą.100 milionów trzymane na przykład w rocznych obligacjach skarbowych (5,75%) dawałoby ponad 5 000 000 zł czyli około 0,125 zł na akcję, bez roboty.

Akcje skupione (8 mln) nie biorą udziału w podziale zysku. Wtedy wynosi to nawet 0,156 zł na akcję, bez roboty, jak napisałeś.
  • Re: 5% skupu zatwierdzone Autor: ~sipowiec [194.36.19.*]
    Zgoda ks, jak zmniejszymy dzielnik, to iloraz rośnie. Myślę, że Sobik zna te proste rachuneczki ale czemuś z nich nie korzysta. Myślę, ze plany "dużych" są inne i liczą na większe zyski. Jest tylko pytanie: Czy ten większy zysk ma być tylko dla "wielkich", czy dla wszystkich akcjonariuszy?
    Jest w obrocie prawnym tak zwana cena godziwa akcji którą ja zamierzam uzyskać. Jest ona w chwili obecnej znacznie wyższa niż obecna cena skupu. Ta spółka ma od licha gotówki na kapitale zapasowym i co roku przynosi zysk. Jak to wszystko doskładać do kupy to wychodzi mi bardzo dobry wynik wart mojej cierpliwości na tym walorze.
  • Re: 5% skupu zatwierdzone Autor: ~re [37.109.146.*]
    opamietaj sie. Ka[ital zapasowy to nie gotowka
  • Re: 5% skupu zatwierdzone Autor: ~Ja [188.146.155.*]
    A co geniuszu?
    W zasadzie kapitał zapasowy wykorzystuje się na:
    • wypłatę wspólnikom w formie dywidendy,
    • pokrycie strat spółki,
    • zwrot wspólnikom dokonanych w poprzednim okresie dopłat,
    • podwyższenie kapitału zakładowego spółki,
    sfinansowanie umorzenia udziałów (dobrowolnego lub przymusowego).

Bez komentarza z mojej strony.
[x]
LENTEX 0,00% 7,78 2025-09-17 16:48:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.