Przy każdym skupie są trzy opcje. Skupują w celu umorzenia, w celu odsprzedaży lub odstąpienia. W akcjach będzie 100 000 000 zł zamrożone. Jak myślicie, która opcja jest najbardziej możliwa? Przecież z głupoty tego skupu nie prowadzą.100 milionów trzymane na przykład w rocznych obligacjach skarbowych (5,75%) dawałoby ponad 5 000 000 zł czyli około 0,125 zł na akcję, bez roboty.
Dnia 2025-05-21 o godz. 05:51 ~sipowiec napisał(a): > Przy każdym skupie są trzy opcje. Skupują w celu umorzenia, w celu odsprzedaży lub odstąpienia. W akcjach będzie 100 000 000 zł zamrożone. Jak myślicie, która opcja jest najbardziej możliwa? Przecież z głupoty tego skupu nie prowadzą.100 milionów trzymane na przykład w rocznych obligacjach skarbowych (5,75%) dawałoby ponad 5 000 000 zł czyli około 0,125 zł na akcję, bez roboty.
Akcje skupione (8 mln) nie biorą udziału w podziale zysku. Wtedy wynosi to nawet 0,156 zł na akcję, bez roboty, jak napisałeś.
Zgoda ks, jak zmniejszymy dzielnik, to iloraz rośnie. Myślę, że Sobik zna te proste rachuneczki ale czemuś z nich nie korzysta. Myślę, ze plany "dużych" są inne i liczą na większe zyski. Jest tylko pytanie: Czy ten większy zysk ma być tylko dla "wielkich", czy dla wszystkich akcjonariuszy?
Jest w obrocie prawnym tak zwana cena godziwa akcji którą ja zamierzam uzyskać. Jest ona w chwili obecnej znacznie wyższa niż obecna cena skupu. Ta spółka ma od licha gotówki na kapitale zapasowym i co roku przynosi zysk. Jak to wszystko doskładać do kupy to wychodzi mi bardzo dobry wynik wart mojej cierpliwości na tym walorze.