Ja laduje S ALl in, balon musi peknąc chociaz jakie -5 do -10% po raporcie i sprzedaz faktow ( wiem ze wstepne juz byly). Udao mi sie tak kupe na CCC zarobic, tu tez bedzie latwa kasa
Ale jest tez potezne ryzyko ze raport bedzie bardzo dobry i kurs powędruje w okolice 8 PLN. W arkuszu zlecen po prawej stronie nie ma nawet 3 milionow akcji a dzienny wolumen to kilka milionow. Chociaz kiedys nastapi realizacja zyskow przez fundusze i kurs pojedzie na poludnie. Z jakiego to nastapi poziomu, my zwykli inwestorzy nie wiemy.
A jaka była wartość c/wk gdy kurs z 4 PLN w połowie 2017 roku przez kilka lat spadł to niecałych 90 groszy w covidowym dołku w 2020? Są spółki gdzie c/wk <1 przez wiele lat i one raz rosną a raz spadają a są także spółki której mają wysokie c/wk (CDProject) i one w zasadzie ciągle rosły poprzedzane oczywiście korektami. Wspomniany CDProject urósł w ten sposób do około 430 PLN i dopiero (przekładana kilka razy) premiera któregoś Wiedźmina (gra i tak miała wiele błędów) sprawiła, że kurs z tych 430 PLN spadł na wiele tygodni poniżej 100 PLN.
po 1. Porównywać C/WK Taurona i CDR , Tauron ma budynki, sieci energetyczne czyli coś co jest fizyczne do CDR które ma tylko oprogramowanie a dokładnie wartość posiadanych praw do tytułów gier co nie jest fizyczne. po 2 CDR urósł pod premierę CyberPunk 2077 Po 3 Analiza fundamentalna czemu Tauron poleciał na ryj i dlaczego potem wystrzelił. Ale ja czytałem książki Grahama widać :))
Mogą tam być złożone zlecenia z wartością ujawnianą (np po 1 tys sztuk). Ty widzisz, że wisi 1 tys. a w rzeczywistości może to być zlecenie opiewające na 1 mln akcji z wartością ujawnianą po 1 tys sztuk. Reszta jest ukryta i po realizacji każdego tysiąca pojawia się następny tysiąc.
Ten kto dał mi czerwoną łapę... Masz jakieś uwagi? To napisz. Jesteś amatorem i nie wiesz, że istnieją zlecenia z wartością ujawnianą? Zawsze możesz nadrobić swoją wiedzę zamiast tracić czas na czerwone łapy frustracie.
Nie interesuje mnie raport tylko wydzielenie aktywów węglowych, wybory, EURO dolar. Niektórzy anale twierdzą że czeka nas + 50% na indeksach. Ja też tak uważam
Dzisiaj na kontraktach serii M, które jak wiemy wygasają w czerwcu - czyli za miesiąc LOP zwiększył się o 58 i wynosi 761. LOP dla serii U wygasający we wrześniu wynosi 159. Pytanie czy ktoś dzisiaj nie otwierał tłustych S-ek? Jak uważacie? Czy zwiększenie LOP przy neutralnej sesji (+0,4%) może oznaczać korektę bądź zmianę trendu?
P.S.Doktor Elder w swojej książce (Zawód: inwestor giełdowy) napisał, że jeżeli wszyscy chętni już kupili akcje to jak kurs ma rosnąć?
A skąd wiesz, że wszyscy chętni już kupili? Codziennie ktoś kupuje. Jutr też ktoś kupi, nawet jak będzie spadać. :) Gdyby nie było drugiej strony na rynku to nie byłoby obrotu :) Ten doktor jest na liście najbogatszych ludzi świata? Jeśli nie to jego teorie są tylko teoriami na których nie zdołał się dorobić tak jak legendarny W. Buffett.
LOP na czerwcowych kontraktach wzrósł dzisiaj o kolejne 20 sztuk. Kurs Tauronu nie może przebić 7,50 PLN. Czyżby grubas otwierał tłuste S-ki? Najbliższe dni to pokażą. Pytanie czy korekta na Tauronie nie przerodzi się czasem w trend spadkowy? Jak myślicie? P.S. Dalej mnie kusi otwarcie S-ki :)
LOP spadł aktualnie o 58 kontraktów przy 177 wolumenie. Czy może to zrozumieć, że byki zamykają swoje pozycje - mamy spadek serii czerwcowej o 2,35% !!! Seria wrześniowa traci grubo ponad 4% ale trzeba pamiętać, że najlepsza płynność jest na serii która wygasa najwcześniej.
Dalej trzymasz S-ki? Kurs się zatrzymał na oporze 7,50 PLN. Wczoraj i dzisiaj mieliśmy 2 fałszywe wybicia w góre - opór 7,30 nie został pokonany, niedzwiedzie powstrzymały byki przez rajdem na północ.
1. Rynek na D1 i T1 wykupiony/na interwale tygodniowym nawet ekstremalnie 88 ),
2.zlamana linia trendu wzrostowego,
3. szczytowe swieczki na d1: doji wysokiej fali oraz spadajaca gwiazda (co prawda nieidealna, ale dzisiejsza swieca ja na ten moment potwierdza.
4. Od poczatku roku kurs urósł o 100%, z 1 mała korektą w kwietniu, od której kurs wzrósł o 70%, więc poważniejsza korekta wskazana
5. Pomimo bardzo dobrych wiadomości wyniki na 1q oraz zapowiedź szybszej dywidendy, byc może za 2025 kurs spadł. W zeszłym tygodniu BOS upublicznił rekomendacje na 10 zl a kurs- spada- czyli dobre newsy nie ciagna kursu w górę.
6. Obcne ATH jest na 2,618 zniesienia wewnetrznego Fibo z poprzedniej fali spadkowej
7. Wczoraj ukształtował się inside bar, co również ze względu na miejsce i poziom wykupienia ma niedzwiedzi charakter
8. Dzisiaj doszło do przecięcia MACD
9. Na ten momemt, przy kursie 7,28 mamy kolejne doji - już drugie w obrębie szczytu
10. Mocny spadek wolumenu - nie ma już kupujących
Spójrz na wykres USD/TRY i EUR/TRY szczególnie za ostatnie 2 lata. Dostaniesz odpowiedź jakie ma znaczenie wykupienie rynku, doji, nie doji i inne wynalazki :) Papier jest tani i nie ma żadnego uzasadnienia sprzedaży tych akcji.
Kurs Tauronu ponownie zaatakował opór 7,50 PLN. Został on naruszony, ale od razy do ataku ruszyły niedźwiedzie. Wygląda na to, że to było fałszywe wybicie!
Dalej naganiasz na spadki. Wczoraj gadałeś o fałszywym wybiciu powyżej 7.30. Dzisiaj gadasz o 7.50. Jutro będziesz gadał o 7.80 a za miesiąc o fałszywym wybiciu powyżej 10 zł. Wziąłeś już te eSki, że tak naganiasz na spadki?
Był batonik po 7,50 ale ktoś go wciągnął jak nie powiem kto a później drobni usatysfakcjonowani z aktualnej ceny zaczęli realizować zyski.
Możliwe też, że ktoś chce jeszcze dokupić większe ilości i trochę zaniża.