Chciałbym rozpocząć wątek z wymienieniem, co naszym zdaniem może wpłynąć pozytywnie, a co negatywnie na wyniki q1
Za dobrymi:
- sprzedaż akcji Asseco, co dobrze wpłynie na liczby,
- nadpłata kredytu i tym samym mniejszy koszt odsetek jak i samej raty,
- spadek WIBOR
- więcej instalacji produkuje prąd w stosunku do poprzednich kwartałów
Negatywne czynniki:
- spadek cen prądu w kontraktach
- prawdopodobny wzrost kosztów plac i usług zewnętrznych
Czekam na wasze propozycje i mam nadzieję, że mój post wniesie trochę merytoryki do forum
O ile pamietam to strategia 2023+ siegala do 2026 roku wlacznie. Jesli na poczatku 25' mowia o spadku całkowitych kosztow inwestycji w projekty o 1,1mld to wychodzi średnio około 135mln na kwartał mniejsze koszty inwestycyjne. Drzeżewo pierwotnie miało ruszyć do końca 25', nie wiem jakie terminy maja pomniejsze projekty. Wiec w najgorszym razie ten 1,1mld rozlozy sie na 4Q 25' i caly 26' czyli po jakies 220mln na kwartal. Po cichu licze na to, ze w polaczeniu z obnizkami stop procentowych przelozy sie to na wynik netto w całym 25' około 900mln, za to w 26' na coś koło 1,5mld zysku netto. Nie wiem czy dobrze kalkuluję. Ktoś ma inne przemyslenia chetnie poczytam.
Jakieś źródło tych informacji?? Bo przeszukałem i nie potrafię znaleźć, za to w którymś artykule odnalazłem, że inwestycje okazały się tańsze niż szacowano o około 1mld
Wejdz na strone Grupy Cyfrowego Polsatu i poszukaj prezentacji ze strategia 2023+ To jest okolo 50 stron, ale za to jest duzo ilustracji i wykresow. Z tego co zapamietalem, to zakres inwestycji w OZE siegal roku 2026. Czytalem to dosc dawno wiec moge cos przekrecac, a o starcie Drzezewa do konca 25' mowili na pewno na 2 ostatnich spotkaniach wynikowych, nawet wspominali, ze wyprzedzaja harmonogram prac. Spotkania rowniez znajdziesz na stronie grupy.
Sprzedaż Asseco wcale nie jest tak piękna jak się wydaje - zarobili na nim ok. 25% czyli plus minus 180 mln. W tamtym roku w q1 byla uwzgleniona sprzedaż IP za ok. 160 mln i czegoś tam jeszcze za około 70 mln.
Nie martwcie się o Polsat i jego inwestycje ostatnio Polsat zaczął inwestować w moim regionie aż się zdziwiłem bo mieszkam z drugiej strony morza a skoro inwestują już tak daleko to bardzo dobrze wróży . Logiczne jest że wiecznie rosnąć nie morze więc korekta się należała. A owoce inwestycji będą już niedługo będą widoczne we wynikach .