Akcjonariat dostał w podziękowaniu kopa w cztery litery, łącznie z przesłaniem jam tu królem. Ciekawe co zrobią fundusze, też podziękują? Dywidenda jak w 21r, ogryzek dla parobków. ps. zawsze trzymałem się zasady nie inwestować w polski folwark, raz się złamałem i jak zawsze.
Dnia 2025-05-16 o godz. 19:49 ~Warchlakzlasu napisał(a): > Akcjonariat dostał w podziękowaniu kopa w cztery litery, łącznie z przesłaniem jam tu królem. Ciekawe co zrobią fundusze, też podziękują? Dywidenda jak w 21r, ogryzek dla parobków. > ps. zawsze trzymałem się zasady nie inwestować w polski folwark, raz się złamałem i jak zawsze.
Zapraszam na Elektrotim. Tam dywidenda będzie 2,50 zł. Dniem ustalenia prawa do dywidendy będzie 20 czerwca, a jej wypłata nastąpi 25 lipca. Spółka w pięknym trendzie wzrostowym od września 2022 r. Drobne korekty w locie. Zarobki na wzroście kursu, jak i na dywidendzie.
Dalej będzie zdziwienie dlaczego Budimex jest wielki i lata na wysokich wskaźnikach. Szkoda klawiatury, szkoda dalej kapitału. Propozycja wypłaty 9gr, 0,56% do kursu śmiech normalnie. Kto to teraz będzie kupował, geniusz innego inwestowania? Ktoś teraz wyskoczy że zaraz będzie 20zł?
Nie wiem czy wzięliście pod uwagę to ze chcą kolejnych akwizycji jedną w sektorze oze a drugą dalej duży podmiot z kolei. 86 mln na zapasowym to odpowiedni ruch imo
Teraz raczej lawina, więc nawet jak będą nowe akwizycje to małe prawdopodobieństwo że coś więcej skapnie dla akcjonariatu mniejszościowego. A chyba że nowa emisja akcji, przecież dalej mogą wtedy sam wiesz co z kursem. Swoją drogą jak teraz się odnieść do słów o dywidendzie podobnej do poprzedniego roku, świadome wprowadzanie w błąd?
Bez wątpienia świadomi akcjonariusze nie są tutaj dla dywidend bo to nie jest najmocniejsza strona spółki ...
Może, za kilka lat się to zmieni tymczasem chyba po prostu chcieli "coś" wypłacić żeby iść w stronę spółki dywidendowej i zachować ciągłość wypłat jednak w pierwszej kolejności stawiają na rozwój.
Oby cierpliwość poplacila, a może za kilka lat doczekamy się "godnych" dywidend :)
Nie wiem dlaczego myślisz że świadomi akcjonariusze nie są tu dla dywidend? Gwarantuję tobie że większy kapitał w przeciągu ostatnich pięciu lat dlatego właśnie tu płynął. Większą kasą nie wchodzą bo rośnie czy że już dywidendy są godne a sporo wcześniej. Teraz to niech spekulanci się martwią i ci co wchodzili w okolicy ath(ale tych nie jest wiele).
Jeśli ktoś inwestuje stricte "dywidendowo" to na ten moment naprawde można znaleźć lepsze spółki o tym profilu i to po niższej cenie ...
Tutaj "wchodzi" się raczej na bardzo długi termin, a atrakcyjne dywidendy być może pojawia się w przyszłości.
Jednak mimo wszystko uważam, że "wizerunkowo" lepiej by wyglądało ponad 10 groszy dywidendy.
Na początku roku nie wiem czy sam prezes czy ktoś z zarządu, ale mówił, że dywidenda jeśli będzie zarekomendwowana to będzie zbliżona do tej zeszłorocznej ... tymczasem dywidenda jest ponad 2 razy nisza ...
Mogliby chociaż "zagrać" psychologicznie i dać "coś" powyżej 10 groszy ...
Tak to lekki "dramat" wizerunkowy jak dla mnie ...
Glucie, ten stary trol jak twierdzisz jest to od samego początku i ma jeszcze pakiet. Ale właśnie stracił cierpliwość. Ktoś powyżej stwierdził że dywidendy nie były jej siłą, tak nie były wielkie ale teraz już przegięcie. Spadła z 26gr 21 do 9.
Dnia 2025-05-16 o godz. 20:25 jo41 napisał(a): > Glucie, ten stary trol jak twierdzisz jest to od samego początku i ma jeszcze pakiet. Ale właśnie stracił cierpliwość. Ktoś powyżej stwierdził że dywidendy nie były jej siłą, tak nie były wielkie ale teraz już przegięcie. Spadła z 26gr 21 do 9.
Pamiętaj kolego, że wpisy na bankierze nie giną :) A to tylko jeden z przykładów twojego amatorskiego naganiania na spadki https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=12827107&strona=1 "Podoba mi się jak was w trąbę robią. Ipopema wydała reko, a wy według starej zasady mistrza Pinokio jak po sznurku. Dać im marzenia i pięknie sami się wypsztykają z kasy. A teraz poczekam sobie.... spadki będą bolesne." Opublikowano przy kursie: 4,85 zł, zmiana od tamtej pory: 215,46%
a CD Projekt wypłaci 1 zł dywidendy i co z tego? 9 groszy czy 30 groszy? bez różnicy, wpółka bedzie miala wiecej kasy na rozwoj, i bardzo dobrze. W obecnych czasach nie przejada sie zysków tylko sie je inwestuje i tyle.
CD Projekt to kolejny dmuchany balon pod publike. Gdzie zyski a gdzie wycena. Zyczyłbym, aby taki CD projekt spadł na 50-60 zł, czyli tam gdzie jego miejsce. Nie interesuje mnie napis na dropsach czy jest tam napiane CD Projekt czy inna firma.. chcę rzetelnych wycen, a nie dmuchanych balonów. Gdyby tak na Cd projekcie czy innych dmuchawcach ludzie potopili forsę to by zrozumieli, że nie można dmuchać w neiskończoność niektórych spółek, a wyceny należy szukać w wynikach. Wówczas więcej byłoby prawdziwej gry giełdowej aniżeli zwykłego wstrzelenia się niepopartego wynikami. Było 26gr, potem 21 a teraz 9.. Śmieszy mnie gdy upacie co niektórzy chwala mirka, regularna dywidende itp.. Ale gdy mówie o wynikach to po mnie jadą.. to teraz niech jadą od poniedziałku na odwróconą północ :p Powrót na 10 zł powinien być, bo chłodny prysznic jest potrzebny dla akcjonariuszy tej spółki.
Mistrzowie kasa potrzebna w firmie od zaraz
Będzie kolejna akwizycja
Fundy zadowolone? No nie bardzo ale mają przyobiecany bonusik
Dalej powtarzam nie słuchać naciągaczy groszolapow żadnych 10 ciut czy dwunastu nie będzie
Piętnastka to podłoga nie do przebicia
Ktokolwiek kupił akcje Mirbudu dla tej śmiesznej dywidendy? Czy 9 czy 20 czy 50 groszy to śmiech na sali. jak ktoś chciał dywidendę to trzeba było Orlen kupić po 50 zł i mieć dywidendę 10 %.
Są tu ludzie którzy kupowali Mirbuda "za grosze". Mają potężne pakiety i naprawdę nawet 20 groszy dywidendy jest im w stanie dać sowite kwoty ... :)
Ilość robi robotę.
I już jedziemy na poziomy realne dla takich spółek. Pan na zagrodzie jak potrzebował kapitału zachowywał się nawet ok. A teraz jak widać, zabrał co swoje a innych pogonił. I tak słabo leci ....
Jestem long od 8 pln sukcesywnie dokupuję na spadkach dzisiaj też jest okazja , wezmę co nieco od niecierpliwych. Pozdrawiam kolegów i koleżanki inwestorów.
No tak nie myliłem się - przy dużym wolumenie wyprzedaży najgorsza spółka -4,90% w indeksie - WIG-BUDOWNICTWO A na dodatek trzecia najgorsza w - MWIG40 Ale cóż zapewne dywidenda nic z tym wspólnego nie miała. Zaraz powiedzą że czynniki zewnętrze i inne korzyści.
No no znów na podium WIG-BUDOWNICTWO - -6,08% no jest git lider jak się patrzy, inni nawet nie próbują gonić w spadkach. Obrót ja się patrzy 12,5 miliona, no to ni pamiętam takiego. Wywalane na wyścigi było? Zapewne jako dziękczynny gest za "pokaźną" dywidendę. Ciekawe ile z tego fundy? Ale jak napisałem że będzie lawina w podziękowaniu, to oklaski biliście nagonom wzrostowym. Ciekawe do ilu zleci? ps. w MWIG40 też lider spadków, no no klasa.
Lecą już inwektywy, podoba mi się. Widać nawet fakty naganów wzrostowych bolą. A dla twoje ciekawości siedzę i tu i na kilkunastu innych spółkach. Może nie wiesz ale dywersyfikacja portfela to nie miłość a kalkulacja.
Jakbyś chciał napisać spadaj to byś nie kropkował :)) Rynek sam ocenił i te wartości to wytwór rynku a nie mój. Prawda to nie trolowanie więc fruń jak umiesz.
Co za pierdoły mówisz. Rynek wchłaniał zarówno po 1zł jak i po 15zł normalny handel. Widziałeś na jakim obrocie był spadek? Najwyższym w historii, jak się mylę to przepraszam, może ktoś poprawi.
Pierwszy podałeś wolumen wzrostowy więc sam się nie ośmieszaj. Kolejny tak na spadkach - sprawdź dlaczego. Kolejny ogłoszenie dodruku. Więc tym bardziej źle to teraz wygląda, wyprzedaż w czasie konferencji wynikowej. Dla mnie to fakty.
Napisałem dokładnie - "Widziałeś na jakim obrocie był spadek?" wiec nie manipuluj. Nawet jeśli był to drugi spadkowy wolumen to pierwszy bez trudnego info, pierwszy jak już powiedziałem spadkowy był po ogłoszeniu dodruku akcji. Powiedz lepiej skoro mnie pouczasz dlaczego manipulujesz podając w pierwszym odniesieniu wolumen na wzroście? Co brak argumentu poza słowami - "co z bzdura".
Żebyś się bardzo nie silił podpowiem drugi spadkowy to rekomendacja redukuj jednego z DM. Fakty nie mity życzenia itp. Mój pakiet podpowiem nie zmienił się od dłuższego czasu i też bym chciał kursu 30+ i dywidendy 40gr. Co nie znaczy ślepej wiary w spółki które posiadam.