• Cła i kontygenty przeszły Autor: ~Q54 [172.188.122.*]
    Przypominam:

W 2024 r. kraje UE zaimportowały z Rosji 4,9 mln ton nawozów, o 1,0 mln ton więcej niż rok wcześniej. Było to jednak mniej niż np. w latach 2016-2021 kiedy wolumen importu z Rosji przekraczał 5 mln ton.

co na chłopski rozum oznacza że będzie tego połowę mniej i drożej co cenowo wyrówna ofertę i kto ten rus..s.yf kupi też ze względów moralnych?

https://i.ibb.co/7tVsRGmF/docx.png

Projekt rozporządzenia został przyjęty 29 głosami za, 6 przeciw i 2 wstrzymującymi się.

• Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~1234 [84.40.218.*]
    Dzieki kolego za wrzucanie informacji na biezaco. Azoty wracaja na swoje miejsce krok po kroku.
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~Franek [91.150.207.*]
    Głosowanie dopiero będzie więc na razie to nic nie jest klepnięte.
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~dada [62.148.86.*]
    Komisja klepnęla. A to projekt dwóch partii z większością w Parlamencie Europejskim.Takze szybko to przejdzie .
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~Q54 [172.188.122.*]
    Od 1 lipca nowe cła wejdą jak i wolumeny, w I kw. mamy wysoki import też na zapas, ale w II H 2025 winno być załamanie importu i koniec cwaniactwa z przepakowaniem ru...syfu..
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~kk [95.160.146.*]
    Tu warto zauważyć że do czerwca 2026 cło to 6,5%+40 eur ale od 1 lipca 2026 cło będzie 6,5% +315/430 eur za tonę, bo import w tym roku na pewno przekroczy to 2,7mil. ton, ruscy sprzedają to i tak dumpingowo bo potrzebują pieniędzy na wojnę.
    Nawozy są po 3-5000 zł więc nikt ich nie będzie wówczas sprowadzał i zostanie produkcja unijna.
    Dnia 2025-05-16 o godz. 14:39 ~kk napisał(a):
    > Tu warto zauważyć że do czerwca 2026 cło to 6,5%+40 eur ale od 1 lipca 2026 cło będzie 6,5% +315/430 eur za tonę, bo import w tym roku na pewno przekroczy to 2,7mil. ton, ruscy sprzedają to i tak dumpingowo bo potrzebują pieniędzy na wojnę.
    > Nawozy są po 3-5000 zł więc nikt ich nie będzie wówczas sprowadzał i zostanie produkcja unijna.

wykresik 4H
    https://i.ibb.co/4g4jvQJF/190K.png

ale też to:
    https://i.ibb.co/5ghJjDwL/gaz.png
    Azoty pewnie prowadzą rozmowy o umowie gazowe i to w kwestii właśnie gazu, same mogą importować więcej a to jest gł. powód do tego aneksowaia rozmów w sprawie polimerów...

Co do nawozów z RU/BY, mają być wyrugowane z rynku UE...
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~1234 [84.40.219.*]
    Biznesowo na pewno perspwktywa sie polepsza caly czas.

Mnie bardziej martwi co moga zrobic z Kantorem i/lub polimerami. Moga wymyslic cos co jest bardzo korzystne dla SP, ale niekoniecznie dla indywidualnych.
    Dnia 2025-05-16 o godz. 15:54 ~1234 napisał(a):
    > Biznesowo na pewno perspwktywa sie polepsza caly czas.
    > >
    > > Mnie bardziej martwi co moga zrobic z Kantorem i/lub polimerami. Moga wymyslic cos co jest bardzo korzystne dla SP, ale niekoniecznie dla indywidualnych.

W niedzielę masz wybór, co będzie po wyborach, czy będzie za-mordzym gościa z Sopolu która poza chyba "Swietlikiem" nigdzie nie pracował i opowiadają że w Marriott swoje torebki z forsą na partię dostał a czy nie było tak że to Nikoś w Marriott w rezydencji prezydenckiej wcześniej balował nawet przed Ryszardem K, który chciał wyłudzić miliony od Gdyni wykorzystując KRS i zmienę w 2000r z RHB...

Czy faceta silnego bo w tej chwili masz manipulację kursem przed dominację kapitałową...

A Kantor, czy oni by byli w stanie przekazać mu akcje jak zabierali, nie masz żadnych gwarancji że nie są pożyczone i ich odkupić nie potrafią...

Ja wybrałem, i czekam na zderzenie człowe w polityce, ale już grubej kreski nie będzie..

https://i.ibb.co/7JLgHj7j/Gq-NFQGWWo-AEPGJH.jpg

• Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~Jordan [188.33.42.*]
    Imho wykupią to tylko Orlenem albo pgz
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~1234 [84.40.219.*]
    Bez roznicy kim wykupia tylko jak i po ile. Ja mam swiezo w pamieci jak sie bawili np na enerdze, a nie mam zamiaru czekac kilku lat na wyjscie na zero gdy wszedzie bedzie hossa.
  • Re: Cła i kontygenty przeszły Autor: ~nestorka [16.63.111.*]
    wybieramy okruszki ze stołu....szybko
[x]
GRUPAAZOTY 0,00% 21,10 2026-05-14 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.