• Lentex V Novita Autor: ~MIKUS [81.15.184.*]
    Słuchajcie zakładam Nowy wątek by porównać obie firmy. Lentex dużo większy od Novity i popatrzmy na zysk netto grupy kapitałowej Lentexu 3,1 mln zł zysku netto i 6,2 mln zł EBITDA natomiast Novita dużo mniejsza i skromniejsza Zysk netto: 4 827 tys. zł i EBITDA: 6 989 tys. zł więc jakby tego nie porównywać Novita jest dużo bardziej atrakcyjniejsza. Nie naganiam tylko porównuje. Następnie jeśli sprawdziłby się scenariusz Grzegorza to i tak w kolejnych kwartałach Novita przegoni Lentex. W końcu coś z tymi 23 mln będą musieli coś zrobić....
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Grzegorz [5.62.41.*]
    To jest właśnie cel
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Mikus [46.112.6.*]
    To że Lentex chciał kiedyś przejąć novite to stara śpiewka i nie ma na to szans ... główny akcjonariusz pozbawiony byłby rozumu ... moim zdaniem ... jeśli to novita miałaby przejąć lentex świetnie... Tylko miliony monet byłoby potrzebne na taką transakcje ....jeśli zrobiliby parytet wymiany i dodrukowali akcje novity dla lentex to Janusz byłby w kropce ... bo minimalna cena lenteks to 12.50 a więc novite rozpedziliby do 125 zł by była wymiana 10 do 1... z resztą nie wiem czy Janusz chciałby taki tandem...
    Nie jest żadna tajemnica że o akwizycji bylo mówione i to całkiem niedawno tylko nie wiem kogo novita ma na myśli:?
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Mikus [5.173.212.*]
    No nie wierzę że to lentex łyknie Novite... no chyba że główny akcjonariusz bedzie chciał wycofać sie ze spółki... poza tym jakby tak miało być to by wydrenowanie spółkę z gotówki... I dywid2nda by byla
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~dami [5.184.193.*]
    Jako poważny akcjonariusz powinieneś zwrócić się do spółki z pytaniem, jaka jest motywacja przeznaczenia całego zysku na Kapitał zapasowy skoro pierwszy kwartał jest dobry! W zasadzie obecna rekomendacja antydywidentowa zarządu powinna to z grubsza określać a nie ma nic czyli jakaś dziwna tajemnica. Byłoby to lepsze niż prowadzić bezowocne rozmowy na forum. Wbrew temu co mówi Grzegorz nie słyszałem o żadnych rozmowach akwizycyjnych stąd wniosek, że Grzegorz to wie ale nie puszcza konkretnej pary. Jego informacje na temat drugiego kwartału też mogą być wiarygodne.Tak jak Ci pisałem już, "wszystko okaże się przy rekomendacji i wcale nie trzeba czekać na walne" i to się sprawdziło. Również informacje z bilansu dawały wnioski co do aktualnej sytuacji finansowej. Niech może Grzegorz naświetli ogólnie, jaki jest kierunek tej akwizycji i jaki teoretycznie kontrahent, jeśli może. A pytanie do spółki to trzeba dać chyba że rada nadzorcza coś powie!
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~MIKUS [81.15.184.*]
    Dami szczerze Ci powiem nie wierzę że spółka mi coś odpisze... tym bardziej każdy mógłby takiego maila napisać. Spróbuje podpytać na walnym o co chodzi... bo mi też ta sytuacja się nie podoba... ale co zrobić... Pisanie maila nie da nic... Bo jak mają mnie autoryzować... No cóż zobaczymy poczekamy za tydzień będzie informacja rady nadzorczej ... zobaczymy co się podzieje... może wtedy dadzą jakiś komentarz..... ja delikatnie dobrałem ....
    Nie no, z chwilą kiedy się przedstawisz i podasz ilość posiadanych akcji no to oni mają spis i muszą ci dać odpowiedź, nie mogą Cię zlekceważyć bo to wynika z kodeksu spółek handlowych. Sprawa jest niesłychana bo rok ubiegły dobry, pierwszy kwartał dobry, Ty nic nie wiesz /poza tym co mówił Grzegorz nieoficjalnie/ a tu zarząd ,jak gdyby nigdy nic, nie chce wypłacić ani złotówki! Rozumiem rok ubiegły na zerze, pierwszych kwartał strata minus 3 miliony na przykład, to zarząd nic nie musi pisać, dając rekomendacje antydywidentową! Ale w tej sytuacji? To jest niecodzienne! Oczywiście Twoja racja i wola ale tak, jak już pisałeś sam "coś nie jest tak" a wyjazd na walne to może być już "po ptokach". Masz oczywiście rację, że mogą się wykręcać ale coś napisać muszą, co się mieści w ramach logiki bo mogą być później oskarżani o ukrywanie faktów ze szkodą dla akcjonariuszy a to się wiąże z określonymi konsekwencjami prawnymi!
    W tym hipotetycznym przykładzie j.w. przykładowej złej sytuacji że "rok ubiegły na zerze" chciałem uwypuklić ,że gdyby zysk był niewielki. W przeciwnym razie oczywiście byłaby to sprzeczność.
    Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, dla pewności dodam, że to novita chcialaby łyknąć lentex
    Grzegorz, wybacz ale te informacje wydają się być niekoherentne, oczywiście bez Twojej złej woli bo popatrz, z jednej strony mamy spadek efektów oraz pustki na rachunku pieniężnym na koniec marca oraz w drugim kwartale b.r. a z drugiej strony przejęcie lentexu. Zauważ że wszelkie pasywa finansowe na funduszach rezerwowych i zyskach nie rozdysponowanych z lat ubiegłych nie mają żadnego znaczenia ponieważ aktualnie pokrywają one wszystkie aktywa materialne w magazynach, na składzie, w środkach trwałych etcetera a zatem nie mogą być zaangażowane jako gotówka.
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Grzegorz [159.242.234.*]
    Już pisałem że to jest pieśń marzeń, że obroty musiałyby wrócić do tych z czasów pandemii. Chcieć a móc to dwie różne rzeczy.
    Aktualnie widać że ktoś też jest dobrze poinformowany i wywala papier.. osobiście będę brał pod uwagę zakup dopiero w rejonie 80-90 i najwcześniej sierpień wrzesień
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Kb [5.184.110.*]
    Myślę, że sami się nakręcamy bez konkretnej wiedzy i sprzedajemy, tym samym zaniżając kurs. Może lepiej poczekać na jakieś info.
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Mikus [5.173.212.*]
    No ja akurat dokupuje... bo uważam że będzie inaczej niż tu sie zakłada...
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Kb [83.9.115.*]
    Oby tak było, po cichu to i ja na to liczę
  • Re: Lentex V Novita Autor: ~Mikus [5.173.157.*]
    No dobra spadło już te 10 zł czyli jakby odcięli dywidende.... zobaczymy co dalej...
[x]
NOVITA -0,61% 97,00 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.