dalzczego mam czekać pół roku, chyba będzie jakić terminarz kiedy pojawią sią na rachunku. Czy związku tym musi być emitowany prospekt emisyjny nowych akcji? a może chcą to załątwić jednym prospektem wejscie na gpw i emisja akcji?
Ostatnio trochę czekałem na moje 12tysi papiera i jak się domyślacie był to jeden z lepszych zarobków bo naturalnie mercator pewnie będzie zawsze nr 1. A ta dywidendą wiem że będzie jeszcze lepsza niż ostatnia emisja. Decyzję każdy podejmuje sam. Ja już podjąłem i gram swój scenariusz raczej nie krótki.
Na rachunku akcje mogą się pojawić szybko ale wcale nie muszą. Najpierw Sąd musi zarejestrować emisję, potem KDPW musi przyjąć akcje na stan nadając odpowiedni kod a następnie wyznaczyć datę wprowadzenia do obrotu. To zapewne potrwa kilka lub kilkanaście miesięcy. I właśnie o to chodzi. Po ustaleniu prawa do nowych akcji kurs mocno spadnie (odcięcie dywidendy) ale w czasie oczekiwania na wejście do obrotu akcji dywidendowych, przy założeniu dalszych dobrych wyników finansowych, nastąpi wzrost o kilkadziesiąt procent. Wejście na rynek akcji dywidendowych oczywiście zawali kurs ale z wyższego poziomu. W efekcie po całym zamieszaniu okaże się, że akcja Noviny nie kosztuje 16gr, tak jakby to wynikało z dzisiejszej perspektywy, tylko 25-30gr co da bardzo ładną stopę zwrotu.