• Słabo Autor: ~takaprawda [83.144.79.*]
    Słabo rynek przyjął zapowiedź akcji w ramach dywidendy.

• Re: Słabo Autor: ~Jan [37.47.190.*]
    Bo na nowe jak obejmiesz będziesz czekał pół roku a na następny dzień po objęciu cena spadnie do 20 gr
  • Re: Słabo Autor: ~Janusz [88.156.209.*]
    dalzczego mam czekać pół roku, chyba będzie jakić terminarz kiedy pojawią sią na rachunku. Czy związku tym musi być emitowany prospekt emisyjny nowych akcji? a może chcą to załątwić jednym prospektem wejscie na gpw i emisja akcji?
  • Re: Słabo Autor: ~takaprawda [83.144.79.*]
    Dopuszczenie do obrotu nowej emisji trochę trwa
  • Re: Słabo Autor: ~Japan [83.21.176.*]
    Ostatnio trochę czekałem na moje 12tysi papiera i jak się domyślacie był to jeden z lepszych zarobków bo naturalnie mercator pewnie będzie zawsze nr 1. A ta dywidendą wiem że będzie jeszcze lepsza niż ostatnia emisja. Decyzję każdy podejmuje sam. Ja już podjąłem i gram swój scenariusz raczej nie krótki.
  • Re: Słabo Autor: ~Arek [185.153.35.*]
    Dokładnie. Akcje na koncie Janusz będzie mieć w ciągu kilku dni, ale do obrotu zostaną dopuszczone po ok. roku.
  • Re: Słabo Autor: ~takaprawda [83.144.79.*]
    Na rachunku akcje mogą się pojawić szybko ale wcale nie muszą.
    Najpierw Sąd musi zarejestrować emisję, potem KDPW musi przyjąć akcje na stan nadając odpowiedni kod a następnie wyznaczyć datę wprowadzenia do obrotu.
    To zapewne potrwa kilka lub kilkanaście miesięcy.
    I właśnie o to chodzi.
    Po ustaleniu prawa do nowych akcji kurs mocno spadnie (odcięcie dywidendy) ale w czasie oczekiwania na wejście do obrotu akcji dywidendowych, przy założeniu dalszych dobrych wyników finansowych, nastąpi wzrost o kilkadziesiąt procent.
    Wejście na rynek akcji dywidendowych oczywiście zawali kurs ale z wyższego poziomu.
    W efekcie po całym zamieszaniu okaże się, że akcja Noviny nie kosztuje 16gr, tak jakby to wynikało z dzisiejszej perspektywy, tylko 25-30gr co da bardzo ładną stopę zwrotu.

[x]
NOVINA -0,67% 0,60 2025-09-12 17:04:06
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.