Jesli dopuszcza do pytan ze strony internautow to mysle ze warto pytac o :
Ile sprzedazy hurtowej z q4 jet zaroportowane w q1
Jakie sa ryzyka w zwiazku z planem 12mld przychodow na ten rok - zostalo do zrobienia 9,6mld w 3qw ?
Jak aktualnie bardzo zimny maj zdecydowanie chlodniejszy na przestrzeni lat moze odbic sie na sprzedazy za q2 i marze (wieksze wyprzedazy pozniej ?)
Takie ryzyka mi sie nasuwaja po tym raporcie ktory ogolnie bylo dobry zwlaszcza w obliczu prognoz, ktore zakladaly jednak slabszy raport. Ale wiadomo zawsze trzeba pytac o ryzyka. Ja takie pytanie na pewno zglosze ale moze jak bedzie ich wiecej to bardziej sie przebija.
Jak dla mnie to duzo poztywnego ma byc ale gdzies od q3/q4 - najwazniejsze ze potweirdzili prognozy.
Q2 moze byc rozny prezes sie zarzekal ze nie chce mowic o pogodzie ale widac po q1 gdzie sam przyznal ze wyniki sa srednie i mogly by byc lepsze gdyby nie pogoda- po prostu dalej ma luczowe znaczenie. Powiedzial ze na razie maj "tak se" sprzedaj troche inny asortyment.
Takze moga byc odczucia ze jest ryzyko dla tych prognoz dla funduszy - no bo co jak bedziemy miec ciepla jesien i zime ?
HP dziala swietnie w nwych lokalizacjach w Hiszpai i Wloszech.
Dla long term nic sie nie zmienia powinno byc dobrze w krotkim terminie moze byc roznie.
Dla mnie wydżwięk konferencji neutralny, przy przyzwoitych wynikach za 1 kwartał oraz z koncentracją na ogólny wzrost grupy w kolejnych kwartałach. Propozycja 5-letniego programu motywacyjnego prezesa z max 1000 PLN aktualna ;-) Dla inwestorów długoterminowych nic się in minus nie zmienia moim zdaniem, acz widzę właśnie, że kurs zaczyna spadać troszkę.
Panie Antoni, najbardziej ciekawe było pytanie od kogoś z mBanku o capex i odpowiedź Pana Dariusza - nie wiem, nie liczę. Sklepy szybko się zwracają.
Fajnie to wybrzmiało - poważny Pan z mBanku z ogromną wiedzą vs. intuicja i działanie. Prawdopodobnie spodobało mi się bo te niskie rekomendacje drażnią.
Dnia 2025-05-12 o godz. 13:43 slawomir_01 napisał(a): > Panie Antoni, najbardziej ciekawe było pytanie od kogoś z mBanku o capex > i odpowiedź Pana Dariusza - nie wiem, nie liczę. Sklepy szybko się zwracają. > > Fajnie to wybrzmiało - poważny Pan z mBanku z ogromną wiedzą vs. intuicja > i działanie. Prawdopodobnie spodobało mi się bo te niskie rekomendacje > drażnią. > > Po chwili zostało dodano oczywiście, że liczą. > > Pozdrawiam > Sławomi
Oj wybrzmiało, wybrzmiało i to tak, że dyr. finansowy natychmiast ratował sytuację, a pytał pan Janusz Pięta z mBanku. Zapowiedzi 370 nowych sklepów i wymijające odpowiedzi dot. pytania o Capex, to PR strzał w stopę. Panu się spodobało, ale analitykom już nie za bardzo, co widać po komentarzach i kursie. Te rekomendacje nie są niskie, bo „sprawdzam” do tych wszystkich planów i zapowiedzi, tak naprawdę będzie dopiero po wynikach 3Q, a to dopiero początek listopada.
Nie rozumiem prostackich i wymijających odpowiedzi DM na pytanie mBanku o Capex? Jeżeli nie zna albo nie pamięta liczb wystarczy przekazać pytanie do CFO, który był obecny. Wypadałoby rozumieć, że analitycy potrzebują tej liczby do szacunków i wycen.
Ja odczytuję słowa Prezesa tak, że perspektywy są świetne. Wyniki q1 osłabione przez pogodę ale nadal niezłe. Szczególnie na tle konkurencji wyglądają super. Rozwój każdej z sieci ma być imponujący w 2025 HP, worldbox i ccc. Przemiany w modivo i eobuwie maja być jeszcze bardziej widoczne w drugiej części roku ale maja być też bardzo znaczące. Cała "synergia" grupy ma też bardzo się poprawić. Także same pozytywy zadnych zagrożeń. Dolar tani, fracht tani umowy kredytowe przenegocjowane na super warunkach, sprawa Soft banku będzie też bardzo zmieniona, Hiszpania i włochy odpaliły tak bardzo ze sam Prezes zaskoczony więc i planowany rozwoj tam będzie w 2025 bardzo duży szczegolnie w Hiszpanii. Cały czas dokładanie licencji I powiększanie marży, cięcie kosztów tam gdzie to tylko możliwe, sprzedaż hurtowa rozwija się co będzie przynosiło też kolejne zyski przy braku dodatkowych kosztów. Będzie dobrze i oby 300 w lipcu Antoni ha ha
Perspektywy sa bardzo dobre. Ale tez kurs nie jest na 140 zl tylko 240 zl. Fundusze patrza na ryzyka a jednak LFL byl ujemny w q1 - wiadomo przez pogode. 2/3 maja ma byc duzo chlodniej to pewo tez znowu znajdzie przelozenie na wyniki z q2.
Teraz pytanie pewno jakie moga sobie zadawac fundusze a co jak pogoda bedzie niespyjajaca w 2H - prognozy moga byc zagrozone.
Spolka musi zrobic w 3 kwartaly 9,65 mld zl. Sam mamakcje ale staram sie patrzec realistycznie na to wsystko:)
Widac ze ten concept z HP w Hiszpani i Wloszech ma duze szanse na powodzenie to chyba jest najwiekszy pozytyw tej konferencji.
Do _realista_ pogoda w Q1 też nie sprzyjała, a wyniki bardzo spoko. W Q2 pogoda będzie słaba tylko przez dwa tygodnei maja (majówki nie liczę), za tydzień ma już być znacznei cieplej. Poza tym, chłodna wiosna nie powoduje znacznego obniżenia przychodów, tylko przesunięcie ich na Q2. Zauważ, że dzisiaj spadł gwałtownie nie tylko kurs CCC, ale całej branży konsumenckiej (LPP, Pepco, Żabka, Dino) i spadki miały miejsce bezpośredno po wypowiedzi Dąbrowskiego, członka RPP, że kolejne cięcia stóp, nastąpia ewentualnie dopiero w Q4 i będą "drobne". Myślę, że to jest przyczyną dzisiejszych spadków spółek konsumenckich. Nie sądzę, żeby osiagnięcie 12 mld sprzedaży było zagrożone. Przychody w tej branzy zawsze są najniższe w Q1. Całkiem realne jest przekroczenie 3 mld przychodów w każdym kolejnym kwartale. Nawet jeśli zabraknie troche do 12 mld, to bardzo niewiele. Przecież grupa ma otworzyć 370 nowych sklepów. Więc w Q3 i Q4 przychody powinny być wyższe conajmniej o 30% rdr tylko z tego tytułu. Jesi do tego dojdzie jeszcze ożywienie konsumpcji, to w Q4 przychody mogą złamać nawet 4 mld.