• Będzie czy nie będzie? Autor: ~Rekin [83.7.236.*]
    Niech mi ktoś wytłumaczy jedna rzecz.Jeszcze przed pcr-one słyszałem od różnych tutaj na tym forum że scope MUSI wypłacić min 50% zysków w postaci dywidendy,,,że ma taki zapis w statucie itd itd.Przeciez ta spółka nic takiego w statucie nie ma.Rownie dobrze mogą dać 5% z zysków za bacteromica albo i całe nic na poczet kolejnych projektów.Jesli tak się stanie pod co to będzie rosło? Zarząd straci całkowicie zaufanie inwestorów. Siedze tu juz na tej spółce 4 lata.Nie mogę powiedzieć ze jestem stratny lecz coraz bardziej zaczynam miec odczucie ze mozemy byc na czczo bez znieczulenia zrobieni w biały dzień.Jakto wygląda z waszej perspektywy?
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~tomek [31.0.122.*]
    W statucie jest zapis o wypłacie co najmniej połowy przychodów ( nie zysku) w formie dywidendy lub skupu akcji. Oczywiście jest furtka i 2/3 głosów na WZA można przegłosować odstępstwo od tej zasady. Zarząd w raporcie rocznym tłumaczył dlaczego nie będzie dywidendy do momentu sprzedaży Bactera. Kto wierzy Zarządowi- trzyma akcje, kto nie wierzy raczej nie.

• Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~Mj [83.28.90.*]
    Bijecie pianę o 20 zł, podczas kiedy tu gra idzie o jakieś 400.
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~strateg [188.117.184.*]
    To nie jest kwestia tylko "20zl" tylko zasad ...
    Zarząd musi też wiedzieć, że akcjonariusze chcą być traktowani poważnie ... Danego słowa sie dotrzymuje. To kwestia wiarygodności.
    Po sprzedaży Bacteromica też przecież można podać powód by wstrzymać wypłatę dywidendy do czasu np. komercjalizacji kolejnego projektu ...
    Jeśli rzeczywiście dywidenda za "kamienie milowe" jest tylko wstrzymana i da to spółce spokój do komercjalizacji Bacteromica i ogólnie lepszą pozycję negocjacyjną to ja to rozumiem.
    Natomiast "sprawdzam" będzie po sprzedaży Bacteromica.
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~strateg [5.184.250.*]
    Poza tym póki co nie wiemy za ile "pójdzie" Bacteromic ... więc lepiej z góry nie zakładać 400 zł dywidendy po sprzedaży Bactera.
    Dywidenda może być dużo mniejsza.
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~Cudak [185.186.152.*]
    Samo ESPI o tym wydźwignie kurs o 100%.....
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~nobody [88.156.213.*]
    Może być też większa.
    Nie wykluczam wyższej dywidendy ...
    Jestem akcjonariuszem i oczywiście chciałbym żeby dywidenda była jak najwyższa ... Szczerze życzę wszystkim akcjonariuszom, a więc i samemu sobie żeby Bacteromic "rozbił bank" i zakręcił się nawet w okolicach 1 mld $ ..
    Jednak staram się zachować "chłodna głowę" ... :)
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~Tommi [31.18.249.*]
    No ciekawe pytanie
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~Pol [37.248.170.*]
    Ci od zasad pewnie nigdy nie prowadzili firmy i biją pianę o 20 zł a nie myślą o tym że przez pogorszenie warunków negocjacyjnych stracą np 100 zl
    Chodzi o elementarna uczciwość ...
    Biznes to zasady ... a nie tylko pieniądze ...
    Gdyby na grudniowym webinarze od razu czarno na białym bylo powiedzane, że dywidenda jest wstrzymana do monentu konercjalizacji Bacteromica + szczera argumentacja odnośnie pozycji negocjacyjnej ... Zrozumiałbym ...
    A tak to niestety było lekkie "lanie wody"...
    Jednak "na chłodno" rozumiem argumentację pana Prezesa w oświadczeniu/liście do akcjonariuszy i mam nadzieję, że decyzja o braku/wstrzymaniu dywidendy za "kamienie milowe" przyniesie "owoce"' po sprzedaży Bacteromica.
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~Tommi [31.18.249.*]
    A co będzie jeśli sprzedadzą Bacteromic i nie będą chcieli się podzielić zyskami ....?
    Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji żeby po satysfakcjonującej komercjalizacji Bactera nie została wypłacona dywidenda ... chyba, że zostałby zmieniony statut spółki ...
    To wiązałoby się z calkowita utrata wiarygodności spółki.
    Prof. Garstecki to poważny człowiek i jestem spokojny o dywidendę po sprzedaży Bacteromica.
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~szark [31.61.180.*]
    Jaki miałby być CEL niewypłacania?
    Po co?

Uzasadnij proszę na takim poziomie jak zarząd uzasadnil swoją decyzję o odroczeniu
    Nie bardzo rozumiem Twój "atak" na mnie ?
    Przecież napisałem, że pozytywnie oceniam oświadczenie/list prof. Garsteckiego jaki wystosował jako Prezes Zarządu do akcjonariuszy po decyzji o wstrzymaniu wypłaty dywidendy za "kamienie milowe" i że mam nadzieję, że ta decyzja przyniesie "owoce" po sprzedaży Bacteromica.
    Miałem zastrzeżenie do wypowiedzi na grudniowym webinarze ...
    Jestem akcjonariuszem Scope Fluidics i zależy mi na dobru spółki bo ich sukces = mój zysk.
    Poza tym nie ukrywam, że inwestuje w tę spółkę nie tylko ze względu na duży potencjał i potencjalnie duży zysk, ale także dlatego że ich projekty/praca mają duże znaczenie dla zdrowia i życia ludzi na całym świecie co jest dla mnie WARTOSCIA DODANA i sprawia, że człowiek ma satysfakcję, że dokłada swoją malutka "cegiełkę" do końcowego sukcesu.
    Życzę jak najlepiej Scope Fluidics/Zarządowi/Pracownikom/Akcjonariuszom.
    Szczerze powiedziawszy mogę czekać latami na sukces kolejnych projektów bo jestem tu na długi termin, a fakt, że projekty polskiej spółka moga pomoc ludziom na całym świecie dają mnie tyle samo, a może nawet i ciut więcej satysfakcji co potencjalny zysk z inwestycji.
    Oby za dekadę ... może dwie ... Scope było po komercjalizacji kilku projektów i co za tym idzie bylo marka/spółka o renomie i rozpoznawalnosci na całym świecie.
    "Zieloności".
    Pozdrawiam.
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~szark [31.61.180.*]
    Może warto wydłużyć horyzont oceny? Popatrz- spółka dostrzegła ryzyka makro (zła informacja dla rynku), które mogą wpłynąć na czasowe ograniczenia w dostępności kapitału z emisji. Więc podjęto decyzję o zamrożeniu wypłaty, aby zabezpieczyc przyszłość. To bardzo rozsądna decyzja. Wiele rozsądnych firm tak zrobiło- chwilowo wdrożyły np. Budget bany, aby wyczekiwać, co się wydarzy w ramach eksperymentów Trumpa.

Tu problem jest, że decyzję o podziale zysku trzeba było podjąć już.

Super światły i odpowiedzialny zarząd. To była super decyzja
  • Re: Będzie czy nie będzie? Autor: ~qw [31.11.208.*]
    Szkoda tylko, że kosztem inwestorów, naszych planów dotyczących tej inwestycji i naszego do spółki zaufania.
[x]
SCPFL -1,68% 116,80 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.