Ale wiem, że to bardzo zła decyzja, łapać szczyty na pochodnych :) Pewnie w długim terminie coś by się tam dało zarobić, ale myślę, że to jeszcze trochę urośnie, a może teraz mamy szczyt?
"Nie walcz z trendem" to popularne powiedzenie w świecie inwestycji i tradingu, które oznacza, że inwestycje powinny być zgodne z ogólnym kierunkiem rynku, a nie przeciwko niemu. Inwestowanie "z trendem" polega na identyfikowaniu obecnego kierunku rynku (wzrostowego, spadkowego lub horyzontalnego) i zawieraniu transakcji, które będą korzystne, gdy ten trend się utrzyma.
Inwestowanie zgodnie z trendem zwiększa szanse na zysk, ponieważ trend ma tendencję do kontynuowania.
Dont bi szaj, Łoren. Śmiało zmieścisz się. Tylko te szorty na lewarze i bez stopka. Stopki są takie niemęskie, dla siusiakuw. A, i nie zapomnij wysłać statement na X, jak po zamykasz pozycje. Pozdro
Nie, na szczęście nie otworzyłem pozycji po ~6,30 bo już byłbym na minusie. Ale bardzo korci mnie otworzenie krótkiej pozycji na kontraktach. Niedawno czytałem 2 książki Jacka Schwagera, Mistrzowie rynków finansowych oraz Czarodzieje rynków i tam któryś ze spekulantów w ten sposób zarobił miliony dolarów otwierając krótką pozycje na górce. Otworzę S-kę, tylko nie wiem kiedy i nie wiem po jakiej cenie.
Przeczytałeś dwie książki, no to możesz już iść pod nóż. Pamiętaj o jednym, skoro ci piszący te brednie w książkach są tacy mądrzy, to czemu są biedni i muszą dorabiać i pisać bajki, żeby zmniejszać straty. A tak poza tym to widać że kurs puchnie, prawdopodobieństwo wzrostu o 10% jest niższa od spadku, jak sponsor nie podbije kursu to wakacje będą prze........
Dnia 2025-05-08 o godz. 12:24 ~Waren_Buffet napisał(a): > Nie, na szczęście nie otworzyłem pozycji po ~6,30 bo już byłbym na minusie. > Ale bardzo korci mnie otworzenie krótkiej pozycji na kontraktach. > Niedawno czytałem 2 książki Jacka Schwagera, Mistrzowie rynków finansowych oraz Czarodzieje rynków i tam któryś ze spekulantów w ten sposób zarobił miliony dolarów otwierając krótką pozycje na górce. > Otworzę S-kę, tylko nie wiem kiedy i nie wiem po jakiej cenie.
Czytasz spekulantów i nazywasz się Warren Buffet, te forum to stan umysłu xD haha
Warren Buffett inwestuje zawsze w wartość (opartej na teorii Benjamina Grahama) czyli zajmuje tzw. długie pozycje w akcjach. Nigdy nie gra na shortach na pochodnych. Nie psuj jego dobrego imienia i nie idź tą drogą :)
Owszem sprzedając na górkach można zarobić ale jeszcze trzeba wiedzieć kiedy będzie górka. Tak samo można zarobić kupując na dołkach jeśli wiesz kiedy jest dołek. Różnica na tych pozycjach polega na tym że na longu stratę masz ograniczoną (bo akcję najwyżej spadną do zera) a na shortach stratę masz nieograniczoną bo akcje mogą rosnąć w nieskończoność. Nie wystarczy przeczytać dwóch książek o tym, że ktoś sprzedał na górce. Trzeba umieć znaleźć tą górkę a do tego jest potrzebne duże doświadczenie.
S-ki dalej nie otwarte, ale kusi mnie coraz bardziej. Wskaźnik RSI na miesięcznym to prawie 80 i na tygodniowym i dziennym to ponad 80 więc spółka jest technicznie wyprzedana. Za tydzień wybory, może ktoś obieca tani prąd za który zapłaci Tauron? ;) Wtedy wiadomo, co się stanie z kursem! Zalecam ostrożność!!!
RSI na poziomie 80 to spółka nie wyprzedana a WYKUPIONA. To po pierwsze. A po drugie zanim wyciągniesz wnioski nt RSI to powiem Ci tylko tyle, że RSI to wskaźnik o wiele bardziej złożony niż myślisz i tego typu wyciąganie pochopnych wniosków może prowadzić do błędnych decyzji. Podpowiem Ci tylko tyle (bo nie zamierzam Ci zdradzać mojej pełnej wiedzy na temat RSI)... poobserwuj sobie wiele papierów i zwróć uwagę, że RSI podczas silnych trendów wzrostowych bardzo długo potrafi przebywać w sferze wykupienia i na odwrót czyli podczas mocnych długotrwałych trendów spadkowych potrafi non stop przebywać w strefach skrajnego wyprzedania przez długi czas. Dla przykładu spójrz na pary walutowe EUR/TRY i USD/TRY i odpowiedz sobie w którym miejscu byś tam wszedł na short i czy by Ci się udało :) Ale kto wie... Może Tauron jutro spadnie ;) Otwieraj zatem.
Tak, oczywiście chodziło mi o to ze walor jest wykupiony. Co do RSI to dobrze to opisał Elder w swojej książce Zawód inwestor giełdowy. Bardzo dobra książka.
Książki są dobre do poduszki a na giełdzie liczy się logiczne myślenie, zmysł przewidywania i doświadczenie. Analiza techniczna TYLKO jako wsparcie w wybieraniu momentu wejścia i wyjścia. Znajomość wskaźników technicznych jak najbardziej ale zanim zacznie się je stosować na ślepo zalecam długotrwałą ich obserwację na różnych przypadkach. Można dojść do ciekawych wniosków. Gdyby analiza techniczna sprawdzała się zerojedynkowo to każdy po przeczytaniu książki byłby bogaty kupując kiedy RSI jest wyprzedany i sprzedając kiedy RSI jest wykupiony. Zbyt proste aby działało. Z pewnością nie shortowałbym Tauronu na poziomie c/wk 0.66. Logika podpowiada, że to co najmniej ryzykowne.
CDProject ma c/wk na poziomie ponad 8 a PEPCO prawie 5 i ludzie kupują akcje tych spolek. Tauron czy PGE od wielu lat maja c/wk grubo ponizej 1 a mimo to akcje z jakiego powodu byly tanie. Tauron ocylowal w okolicach 2-3 PLN (w pandemii spadl nawet na chwile ponizej 1 PLN !!! a PGE poniżej 3 PLN). Tak wiec c/wk to podobny wskaznik do RSI ktory nie dziala zero-jedynkowo. Teraz z jakiegos powodu, przez ostatnie pol roku Tauron rosnie jak szalony, z okoli 3,3 poszedl na 6,6 PLN. Dlaczego? Ok, spolka ma zyski, ale te zyski rzad moze skonsumowac na bieżące potrzeby - trzeba bardzo uwazac. P.S. Dziekuje za merytoryczna dyskusję :)
Chęć skonsumowania zysków z Tauronu przez rząd wiąże się z koniecznością wypłaty dywidendy (czyli na tym jako akcjonariusz skorzystasz). CD projekt ma wysoki wskaźnik c/wk bo nie musi mieć wysokich aktywów bo jego aktywem jest mózg jego pracowników a w przypadku Tauronu maszyny wytwarzające prąd, które są amortyzowane. Daj znać jak otworzysz shorty. W życiu trzeba wszystkiego spróbować. Dziecko do póki nie odmrozi sobie uszu to też nie doceni rady matki, że w zimie należy zakładać czapkę ;)
Dnia 2025-05-11 o godz. 21:19 ~Waren_Buffet napisał(a): > S-ki dalej nie otwarte, ale kusi mnie coraz bardziej. Wskaźnik RSI na miesięcznym to prawie 80 i na tygodniowym i dziennym to ponad 80 więc spółka jest technicznie wyprzedana. > Za tydzień wybory, może ktoś obieca tani prąd za który zapłaci Tauron? ;) > Wtedy wiadomo, co się stanie z kursem! > Zalecam ostrożność!!!
Weź otówrz te eski i przepierdziel hajs.
I zmień nazwę bo obrażasz mojego mistrza swoją osobą.
Pieniądz lubi ciszę. Poza tym, obawiam się że po informacji o otwarciu S-ki, grubasy na złość mogliby wyrzucić mnie z rynku kupując akcje Tauronu po PKC ;) P.S. Myślisz, że Waren nigdy nie grał na spadki? P.S. Idę czytać książkę Wygrywają Ci, którzy potrafią przegrywać autorstwa Toma Hougaard'a. To dobra książka!
To po co się chwalisz, że kusi cię aby odpalić eSki? Każdy widzi liczbę otwartych pozycji na futures więc jak tam dorzucisz swoją to nic to nie zmieni. Jak grubasy będą chcieli cię wysadzić to cię wysadzą tak czy siak. Poprawna pisownia to Warren Buffett. Masz błąd w imieniu i nazwisku.
To jest forum giełdowe, więc czemu wymiana poglądów na temat poszczególnych spółek cię dziwi? Wielu ludzi tutaj pisze kiedy kupi albo sprzeda akcje, także na Tauronie. Pisząc o otwieraniu S-ki uważam, że kurs zaszedł dość wysoko i pora realizować zyski. Otwierając dyskusję chcę poznać poglądy innych akcjonariuszy Tauronu. P.S. Błąd w nazwisku Łorena nie ma znaczenia ;)
Dnia 2025-05-12 o godz. 13:32 ~Waren_Buffet napisał(a): > Pieniądz lubi ciszę. > Poza tym, obawiam się że po informacji o otwarciu S-ki, grubasy na złość mogliby wyrzucić mnie z rynku kupując akcje Tauronu po PKC ;) > P.S. Myślisz, że Waren nigdy nie grał na spadki? > P.S. Idę czytać książkę Wygrywają Ci, którzy potrafią przegrywać autorstwa Toma Hougaard'a. To dobra książka!
Nie grał i widzę ze Ty nie masz pojęcie kto to Warren Buffet :>
Masz 100% pewności, że Warren przez całą karierę inwestora giełdowego nie otworzył ani jednej krótkiej pozycji na jakimkolwiek aktywie (akcje, futures, opcje)? Oczywiście znam biografie Warrena, nawet czytałem polecaną przez niego książkę Grahama Inteligenty inwestor - notabene Graham wykładał na Uniwersytecie Columbia gdzie studiował Buffett.
Łoren, życzę Ci żebyś w tej hossie stracił. Więcej się wtedy nauczysz. Więcej niż jak przeczytasz 100 lektór i 1000 wpisów na forumku. Po stylu w jakim się wypowiadasz, oceniam że jesteś bardzo młody. Taki uniwersytet dobrze ci zrobi.
Dnia 2025-05-12 o godz. 22:06 ~Waren_Buffet napisał(a): > Masz 100% pewności, że Warren przez całą karierę inwestora giełdowego nie otworzył ani jednej krótkiej pozycji na jakimkolwiek aktywie (akcje, futures, opcje)? > Oczywiście znam biografie Warrena, nawet czytałem polecaną przez niego książkę Grahama Inteligenty inwestor - notabene Graham wykładał na Uniwersytecie Columbia gdzie studiował Buffett.
Mam, bo po co miałby to robić ?
Czytałeś i co z tego wynikło ? Nic. Bo jakbyś ją przeczytał i inwestował jak Graham i Buffet to byś nie myślał o spekulacji :)))))))
Na razie odpuszczamy otwieranie esek na tauronie, wczoraj SP500 zaliczył dobrą sesję. Pewnie dzisiaj u nas WIG także zaliczy sesję na plus. Ale bacznie będę obserwować Tauron, bo kiedyś (nie wiem kiedy) trend wzrostowy się skończy i na tłustych S-kach będzie można sporo zarobić. Ale chyba jeszcze nie teraz. Zamykam na chwilę temat!
Te przekonania świerzaków... Szorciarze na EUR/TRY i USD/TRY też mają nadzieję, że trend kiedyś się skończy. Wielu już się wykrwawiło z kapitału i już ich nie ma w tej grze... A trend nadal się nie skończył :)