• Porównanie skupu do dywidendy. Autor: sipowiec [194.36.19.*]
    W moim przypadku, ostatni skup dał mi około 3% takiej niby dywidendy i wyniósł 0,24 zł. To mi wychodzi z matematycznego wyliczenia, przy mojej średniej cenie akcji 7,80 zł. Ten zysk już powiększyłem kupując Orange po 9,43 zł i sprzedając po 9,74 zł. Teraz kasę zainwestowałem ACAUTOGAZ i czekam. Przypomnę, że cały dochód ze skupu daje nam możliwość obrotu nim przez rok bo podatek płacimy w przyszłym roku, to też jest plus dla skupu. Ja nie narzekam.
  • Re: Porównanie skupu do dywidendy. Autor: ~Abece [5.173.147.*]
    Póki co to utrata wartości kapitału w czasie.
  • Re: Porównanie skupu do dywidendy. Autor: ~asdfg [5.173.184.*]
    Bredzisz sipowiec. Popatrz na wieloletni wykres Lentexu. Od 7 lat cena Lentexu z drobnymi przerwami nie ulega zmianie. Odliczając inflację jaka w tym czasie mamy potężną wieloletnią stratę na lentexie. Mydlenie oczu tą 3% wirtualną dywidendą, w sytuacji kiedy realna inflacja wynosi obecnie ok 5% jest zwykłą bezczelnością z Twojej strony. Może wypadałoby napisać o realnej rocznej utracie przez nas kapitału rzędu 2%=5%-3%.
  • Re: Porównanie skupu do dywidendy. Autor: sipowiec [194.36.19.*]
    asdfg, Mój drogi, nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Podałem suche liczby i swoje posunięcia a Ty mi piszesz, że bredzę. Pewnie lubisz ubliżać więc dam Ci możliwość: 2 + 3 = 7 Dobrze policzyłem?
  • Re: Porównanie skupu do dywidendy. Autor: ~asdfg [5.173.212.*]
    Dla mnie 2+2=4, ale są tacy co twierdzą inaczej. Napisz proszę:

1. ile % ,,zyskaliśmy'' trzymając akcje przez siedem lat, odejmując inflację i dodając prawdziwe dywidendy i skupy akcji. Ile teraz jest akcji?
    2. Jaki majątek lentexu pozostał z tego co 7 lat temu przypadało wtedy na znacznie większą liczbę akcji.

Nie wstydź się, napisz takie wyliczenia i nie strasz mnie ubliżaniem.
  • Re: Porównanie skupu do dywidendy. Autor: sipowiec [194.36.19.*]
    No i widzisz asdfg, ja nie o tym pisałem. Ty oceniasz i masz prawo ale nie pisz, że ja bzdury napisałem.
[x]
LENTEX -1,58% 7,48 2025-10-17 16:09:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.