• Zainteresowanie jest Autor: ~k12c41 [89.78.87.*]
    Dzisiaj jest zainteresowanie spółką, ale szkoda, że sprzedażą.. dramat z tym papierem.
    Nawet INFO się chyba poddał, bo dawno go nie było.
  • Re: Zainteresowanie jest Autor: ~Antek [188.146.22.*]
    No ale czego niby miałoby rosnąć skoro tutaj w powietrzu wisi emisja prawie 58 mln akcji po cenie 58 zł/szt.?! Tam zmierza kurs a później może odbije... z naciskiem na może!
  • Re: Zainteresowanie jest Autor: ~k12c41 [89.78.87.*]
    Nie wiem kto się zgodził na emisję na takim poziomie i czy na 100% taka emisja jest w ogóle konieczna. Natomiast po 5-6 latach siedzenia na tej spółce dociera do mnie, że cena akcji i inwestorzy mniejszościowi są olewani i ignorowani (co było widać np. ostatnio jak spóka odpowiedziała na pytania akcjonariuszowi). Trochę marudzę, ale tracę cierpliwość i jeżeli tak to będzie wyglądać to raczej nie ma sensu w ten papier inwestować mimo, że perspektywy są i efekty spółki również są zadowalające. No ale spółka akcyjna powinno również patrzeć na cenę akcji, a to ewidentnie nie jest priorytetem Polenergii.
  • Re: Zainteresowanie jest Autor: ~Black [176.221.126.*]
    No bez dwóch zdań patrząc na wykres można odnieść wrażenie, że rynek ma daleko w poważaniu fakt, że spółka za dwa/trzy lata będzie miała stabilne i gigantyczne źródło dochodu. Taki cdprojekt będzie miał wiedźmina 4 nie wcześniej niż pep 720 MW na morzu a tam byle zwiastun, grafika z gry, itp. powoduje wzrost kapitalizacji o miliardy! No ale rynek ma zawsze racje i nie ma co się z nim kłócić.
    Czy obecne poziomy cenowe są atrakcyjne do zakupu akcji? Oczywiście niech każdy oceni sam ale chcę wypunktować kilka faktów:
    1. BIF ma 24,7 mln akcji ze średnią ok 58 zł. Daje to ok 1,4 mld zł zainwestowane w spółkę. Biedaki siedzą w pep od 2021 roku i są ledwo kilka procent na plusie:P
    2. Fundusze odmówiły sprzedaży swoich akcji w wezwaniu w 2021 r. po cenie 63 zł.
    3. Fundusze biorą udział w każdej emisji i jesteśmy tak blisko offshore że nie wyobrażam sobie żeby na ostatniej prostej odpuściły. Tak więc raczej nie wchodzi w grę przekroczenie przez DK 95% udziału i wyciśnięcie reszty.
    4. Załóżmy, że planowana emisja dochodzi do skutku i mamy 135 mln akcji. Po dzisiejszym kursie daje to kapitalizację na poziomie ok 8,7 mld na co będzie się składało aktualnie działające 500 MW OZE i 720 MW na morzu o wartości ok 12 mld.

Podsumowując... można patrzeć jak kurs spada i ciąć straty albo kupować po atrakcyjnej cenie;) Niech każdy wybiera sam.
    Ja czas mam i poczekam do 2027 a jak spadnie do 63 to dobieram!
[x]
PEP 0,34% 59,60 2025-09-29 16:46:15
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.