No jak widać nasza bananowa jest po to aby "mądrzejszy" pozyskał kasę od głupszych czyli bywalców tego oto przybytku w postaci giełdy. No ale my dalej jesteśmy jednak właśnie głupi że tu dalej siedzimy zamiast gdzieś indziej. Oczywiście zaraz się znajdzie stu takich co napiszą że mogłeś kupić taniej po co kupowałeś na górce... No tak to jest prawda tylko gdzieś jest górka gdzieś jest dołek a wy chcecie rosnąć? A żeby rosło ktoś musi kupić na górce i na kolejnej i na kolejnej a tu jak widać będą górki i dołki nie będzie kolejnej Ath
Dnia 2025-04-29 o godz. 13:28 ~Htjfk napisał(a): > No jak widać nasza bananowa jest po to aby "mądrzejszy" pozyskał kasę od głupszych czyli bywalców tego oto przybytku w postaci giełdy. No ale my dalej jesteśmy jednak właśnie głupi że tu dalej siedzimy zamiast gdzieś indziej. Oczywiście zaraz się znajdzie stu takich co napiszą że mogłeś kupić taniej po co kupowałeś na górce... No tak to jest prawda tylko gdzieś jest górka gdzieś jest dołek a wy chcecie rosnąć? A żeby rosło ktoś musi kupić na górce i na kolejnej i na kolejnej a tu jak widać będą górki i dołki nie będzie kolejnej Ath
Takie same żale były gdy z 5zł spadało na 3zł, potem gdy z 9zł spadało na 6zł, potem z prawie 16zł na około 10zł, teraz znowu wybitni fachowcy wylewają łzy :) Oj, daremny wasz trud ale pewnie, próbować zniechęcać możecie a spółka i kurs i tak od lat robią swoje, wbrew waszym spadkowym życzeniom.
Tak na pewno powiedz to cwaniaku tym co kupowali w zeszłym roku w pobliżu ATH ile są zarobieni. Zarobasy jak cholera tymczasem rynek cały w kosmosie. Przypominają mi się stare czasy tych wszystkich firm z dopiskiem ex impex itp.
Dnia 2025-04-29 o godz. 13:40 ~Htjfk napisał(a): > Tak na pewno powiedz to cwaniaku tym co kupowali w zeszłym roku w pobliżu ATH ile są zarobieni. Zarobasy jak cholera tymczasem rynek cały w kosmosie. Przypominają mi się stare czasy tych wszystkich firm z dopiskiem ex impex itp.
Powiem więcej, pokażę nawet innych, którzy kupowali na poprzednich ATH. Naganiać na spadki trzeba umieć więc może da ci to lekcję. Otóż ktoś kto kupował: - na ATH w czerwcu 2021 - (~5,40) był 1,5 roku poniżej ceny kupna, obecnie jest zarobiony ~180% plus dywidendy (w 4 lata) - na ATH w maju 2023 - (~8,90) był niecały 1 rok poniżej ceny kupna, obecnie jest zarobiony ~60% plus dywidendy (w 2 lata) - na ATH w czerwcu 2024 - (~16,00) jest po niecałym roku na minusie (podobnie jak poprzednie kupowanie na ATH) a biorąc pod uwagę perspektywy spółki tez w ciągu kolejnego roku będzie zapewne grubo na plusie. I uwzględniamy tu tylko tych, którzy faktycznie kupili na ATH. A to, że próbujesz marudzić, że spółka z fundamentami, nie spekulacyjna, nie rośnie 2000% w rok jedynie dodaje uroku twoim płaczom :)
Gdy spadało z 5 na 3 i z 9 na 6 to spółka była mega nisko wyceniana, miała lepsze zyski netto niż obecnie. A teraz jest dość dobrze wyceniana, a Wy chcielibyście, aby to jeszcze rosło. To mogłoby nadal kosztować 7-8zł i wciąż byłoby mnóstwo firm gorzej wycenianych. Gdy był kurs w okolicach 12-14zł pierwszym razem to mogliśmy oczekiwać nadal wzrostów pod pretekstem zwiększenia portfela zamówień, ale jak to Mirbud pokazał, że zawieranie mało rentownych umów nie przynosi większego zysku netto to emocje opadają. Dodatkowo dla wprawionych w temat ogół zysku za 24 rok wygenerował sam JHM, który defacto duże zyski generował bo miał być kredyt na mieszkania 0%, ale go nie ma i nie będzie. Ceny mieszkań były windowane o czym pełno w internecie. W zeszłym roku o tej porze mieli zawartych około 350 umów przedwstępnych na mieszkania, a obecnie tylko 150. Mieli 155 mieszkań sprzedanych aktem notarialnym, a teraz tylko 75 zdaje się. To wszystko przełoży się na zdecydowanie mniejszy wkład w zyski. Zaś pieśc o kolei.. przecież sam prezes mówił, że gdyby było 1mld w portfelu z tej działki to byłoby dobrze, a wy nadal oczekujecie tego co nie nastąpi. Kolej może nie przyjść bo jest spora konkurencja, Drogi za 2-3 lata źródełko wyschne bo nie będą ciągle robić bo juz będą zrobione i co zostanie ? a wiem, emisja akcji bo w tym prezes jest najlepszy. Spółka ok, ale nie do końca dobrze zarządzana, bo nie chodzi o to by wykonać dużo roboty, a o to by miec możliwie duże zyski. Są spadki bo i dlaczego miałoby to rosnąć.
Wielu już na Mirbudzie sporo zarobiło i wielu jeszcze sporo zarobi, ale nie ty. Twoja frustracja ci w niczym nie pomoże i nikt tu nie będzie wierzył w twoje bzdury. Daj lepiej sobie spokój z tą giełdą, bo widać ci nie służy.
Na całe te żale Krzanu jest jedno uzasadnienie - kolega oddał po 11zł i teraz przeżyć nie może, że kurs jest około 30% wyżej. Jak to, przecież nie miało prawa rosnąć? Jak widać rynek na szczęście jest mądrzejszy :)
Zamiast swoje mądrości snuć to powiedz mi dlaczego to ma nadal rosnąć, jeśli zyski stoją w miejscu ? Odpowiedz mi merytorycznie dlaczego zyski nie rosną ? Dlaczego nie mają kontraktów na kolei skoro już blisko 1.5 roku startują. Powiedz mi tez tak na szybko z głowy ile zysku netto zarobił mirbud za 24r nie licząc zysku osiągniętego przez JHM. I to samo dla porównania za 23r ?Dupa piecze, że zysk netto samego Mirbudu spadł potężnie / Nie żyje marzeniami a realiami. Od 3 lat ceny materiałów budowlanych stoją w miejscu, a nawet troszkę spadły.. jak myślisz. długo to jeszcze potrwa ?
Zaspokoję Twoją ciekawość.. miał pierwsze spory pakiet po około 3.2.. sprzedał za 5.6. Potem kupował ze średnią około 9.6 i sprzedał większość po 10.60-11.50.. zatem znowu zarobił. Pierwsze było to koło 100 tyś akcji a potem około 88 tyś.. zatem sympatycznie. Potem Krzanu miał elektrotim na którym zarobił parę zł na akcji a potem artifex mundi ze średnią około 13.3zł i sprzedał średnio powyzej 18 ponad połowę. Teraz czekam by znowu się dzwignęło.. Coś jeszcze ?
To tylko Twój problem, że nie masz odwagi grac dużymi kwotami.. ja akurat nie oszukuję Cię i dobrze wiem ile akcji miałem mirka. Nie musisz mi wierzyć.. ale ja nie kłamię.
Krzanu, ja ci wierzę w ilość akcji. Nie wierzę w ceny zakupu i sprzedaży jakie podajesz i nie wiem po co to robisz. Udaj się do specjalisty, na taki ból d..y są odpowiednie środki. Bez odbioru :).
Dnia 2025-04-29 o godz. 13:28 ~Htjfk napisał(a): > No jak widać nasza bananowa jest po to aby "mądrzejszy" pozyskał kasę od głupszych czyli bywalców tego oto przybytku w postaci giełdy. No ale my dalej jesteśmy jednak właśnie głupi że tu dalej siedzimy zamiast gdzieś indziej. Oczywiście zaraz się znajdzie stu takich co napiszą że mogłeś kupić taniej po co kupowałeś na górce... No tak to jest prawda tylko gdzieś jest górka gdzieś jest dołek a wy chcecie rosnąć? A żeby rosło ktoś musi kupić na górce i na kolejnej i na kolejnej a tu jak widać będą górki i dołki nie będzie kolejnej Ath
Czy 30 zł będzie za pół roku czy za rok to naprawdę nie jest różnica :) ważne, że będzie.
A później będzie jeszcze więcej. Przelicznik jest prosty. Jest 120-140 mln będzie 180-220 mln netto zysku. Sami sobie przełóżcie to na zmianę kursu, który i tak jest zaniżony.