Coś złego dzieje się w grupie CCC... Modivo i Eobuwie nie wysyłają paczek klientom, lecą masowe anulacje zamówień. Na zwroty środków ludzie czekają tygodniami. Jakiś problem z cash flow?
Normalnego inwestora nie interesuje to, czy sklep ma jakieś problemy z obsługą zamówień na stronie internetowej, lecz to, jak się ta sytuacja przełoży na wyniki. Ja nie zamknę pozycji tylko dlatego że komuś anulowali zamówienie. Bo jeżeli spółka to ogarnie i nie odniesie z tej przyczyny straty, to dla mnie ok.
Tak juz tu pisalem wszystko zalezy od skali jak to bylo male kilka % to nie bedzie miec wiekszego przelozenia. Zobaczymy po komentarzach czy byly jakies proby dodatkowych bonusow za te problemy co mogloby uspokic rozzalonych klientow.
Ten lakoniczny korpo komentarz nie oddaje skali shit stormu która przelewa sie na profilach facebookowych Eobuwie, liczb negatywnych wpisów w portalu trustpilot i nie odnosi się do tego, że support został zaorany i działa teraz w godzinach 10:00 - 14:00. Żadne tam pitu pitu o problemach technicznych, bo te mają się nijak do faktu, że ludzie czekają tygodniami na swoje pieniądze.
Na trustpilot odpisuja juz wszystkim - widac staraja sie uspokoic sytuacje
Poza tym to ciagle tylko kilkanascie opini dziennie to jest nic przy tej skali dzialalnosci gdzie modivo ma prawie 1mld obrotu kwartalnie.
Na ten obrót pracowali latami, a takie historie jak ta... mogą długofalowo bardzo zmienić obraz rzetelnego dostawcy. I to nie wszystko, bo zaorali możliwość zamawiania do salonów, zmniejszyli czas na zwroty co może świadczyć o problemach z finansami. Ja miałbym to gdzieś, gdyby nie fakt, że sąsiadka na ulicy przy okazji rozmowy o butach dla dzieci o tym wspomniała... I miała rację. Jeśli zwykli ludzie (ulica) widzą to co widzą, to za chwile widać to będzie w wynikach.
Tak dokladnie te zmiany zapowiadal Milek na konferencji sa planem ciecia kosztow (rezygnacja z esiseme, najpierw oplacenie zamowien itd..) - jak mawia prezes wczesniej wszytko bylo super tylko nie bylo z tego pieniedzy :)
Co do problemow finansowych spolka w 4 qw zrobila historyczny zysk operacyjny - porownywalny z rocznymi zyskami w najlpeszych latach - w 1 kwartal !
To tylko pokazuje, jak bardzo wycena giełdowa jest odrealniona i niespójna z rzeczywistością i stanem z całego kwietnia (od kiedy można czytać pierwsze komentarze o opóźnieniach). Ja wysiadam, bo tu sie szambo szykuje. Dzieki za uwagę.
No popatrz...Inwestorzy nie przestraszyli się obsuwą zamówień eobuwia. No poza tobą. Przyznaj, wziąłeś shorta jak tylko przeczytałeś komentarze niezadowolonych kupujących, bo myślałeś, że to utopi kurs...
Problem z cash flow to bzdura. Integrowali systemy informatyczne i były opóźnienia. Moja przyjaciółka czekała za zwrot kasy 16 dni zamiast 14, już wszystko wraca do normy.