Po ostatniej mojej opinii, na temat mojej spółki z portfela z dnia 24.04.2025 (
Kupiłem akcje ZAMET INDUSTRY SA! - Forum - Bankier.pl,) jej kurs urósł już ponad 6% dlatego postanowiłem podzielić się swoją kolejną.
Jest nim
RAFAMET!
Obecna fabryka powstała w 1946 roku i początkowo działała pod nazwą RAFO. W 1992 Rafamet został przekształcony z przedsiębiorstwa państwowego w spółkę akcyjną. Lata zaniedbań spowodowały, że nad spółka zawisło widmo bankructwa, z uwagi na złe zarządzanie czy też brak rozwoju grupy kapitałowej . Ostatnie wydarzenia geopolityczne sprawiły jednak, że podejście do spółek kluczowych dla bezpieczeństwa Polski, mimo różnych trudności są wyprowadzane na prostą przy dużym wsparciu Państwa. W związku z tym, w 2023 roku, Agencja Rozwoju Przemysłu należąca do Skarbu Państwa, do której należał już pakiet 46,72% akcji spółki, zwiększyła swoje udziały do 93%!
Podczas ostatniego Walnego, Zarząd Fabryki Obrabiarek Rafamet przyjął strategię przeprowadzenia procesu restrukturyzacji działalności.
Zakłada ona m.in. dokapitalizowanie spółki przez głównego akcjonariusza, czyli ARP na poziomie 80 mln złotych jeszcze w tym półproczu!
Zainicjowanie projektu o kluczowym znaczeniu, czyli Fundusz Obrony i Bezpieczeństwa w ramach KPO (
30 mld zł z KPO na obronność. Tusk: Europa będzie uczyła się od Polski - Bankier.pl ) sprawi, że spółka Rafamet może stać się liderem w całej branży zbrojeniowej spółek notowanych na GPW! Jako spółka Państwowa, podczas procesu transformacji, może liczyć na duże wsparcie skarbu państwa!
Rafamet przedstawił podczas ostatniego Walnego kilka kierunków rozwoju, które charakteryzują się ogromnym potencjałem wzrostu i obejmują takie obszary jak
kolej (na rynku kolei lekkich i ciężkich - wykorzystującym specjalistyczne urządzenia do obróbki zestawów kołowych i innych elementów pojazdów szynowych)
energetyka (obejmująca rozwiązania technologiczne dedykowane do obróbki komponentów turbin, wałów, korpusów czy elementów konstrukcyjnych wykorzystywanych w elektrowniach konwencjonalnych i odnawialnych), a także na
obronność (w zakresie takich elementów jak części uzbrojenia, pojazdów opancerzonych, systemów artyleryjskich oraz konstrukcji nośnych).
Warto również nadmienić, że obecny prezes ARP był w przeszłości m.in. prezesem Ukrzaliznycia - ukraińskich kole co może mieć ogromne znaczenie przy rekomendacji firm zgłaszanych podczas przetargów odbudowy np. Ukrainy
Przy okazji należy również wspomnieć, że do Grupy Rafamet należy Rafamet Odlewnie, która jako jedna z nielicznych w tej części Europy jest w stanie wykonać odlewy o masie do 40.000 kg
Odlewnia Rafamet wykonała prawie 40 tonowy odlew belki dla wielkogabarytowej obrabiarki !
Tylko część opisanych powyżej faktów oraz stale rosnące zapotrzebowania na produkty odlewnicze zwłaszcza w sektorze zbrojeniowym, może spowodować, że firma Rafako stanie się niekwestionowanym liderem na rynku zarówno krajowym jak i zagranicznym! Firma działa na wielu kontynentach, a liczba Państwa z którymi współpracuje liczy ponad 100!
W związku z powyższym patrząc na ogromne zapotrzebowanie w branży zbrojeniowej, energetycznej czy też kolejowej, prawie 95% zaangażowanych udziałów spółki skarby państwa, znikomą ilość akcji w obiegu ( ok 300 tys.), dokapitalizowanie w wysokości prawie 90 mln spółki głównej jak i zależnej Odlewnie, doświadczenie czy też wyspecjalizowaną kadrę jak również możliwości produkcyjnej firmy, uważam, że jest to podmiot z nadprzeciętnym potencjałem do wzrostu z zasięgiem 200 zł w długim terminie!