Po nitce do kłębka, mamy zmianę terminu zebrania akcjonariusz. Nie byłbym sobą, jakby nie zagłębił się w temat, porównałem dla siebie i dal Was pliki, jest PETARDA już pisze w czym rzecz.
Otóż to zebranie 27.05 jest zwołane przez akcjonariusza, to bardzo istotna zmiana wobec dokumentów szykowanych na 7.05.
Akcjonariuszem tym jest Permira Holdings Limited. Może to sugerować, że posiada pakiet akcji uprawniający do zwołania zgromadzenia, jednak brak jest publicznych informacji potwierdzających jej udział w kapitale Ekipa Holding S.A. i co Wy o tym myślicie? Na podstawie dostępnych informacji, Permira Holdings Limited nie jest wymieniona w oficjalnych dokumentach jako akcjonariusz Ekipa Holding S.A. Przez analogię ... jak wynika z przepisów, uprawnienie zwołania zebrania przysługuje akcjonariuszowi posiadającemu co najmniej 1/20 kapitału zakładowego spółki, co sugeruje, że Permira nabyła pakiet akcji uprawniający ją do tego działania. Jestem w totalnym szoku
Żeby nie było skąd mam wiedzę więc źródło chatgpt:
"W dokumencie opublikowanym na Bankier.pl, Permira Holdings Limited występuje jako podmiot przygotowujący projekty uchwał na Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Ekipa Holding S.A. zwołane na 27 maja 2025 r. Choć w samym dokumencie nie ma bezpośredniego zdania typu „Permira zwołuje WZA”, dokument został formalnie zgłoszony w imieniu Permira Holdings Limited, co oznacza, że Permira skorzystała z prawa akcjonariusza do zwołania zgromadzenia (co przysługuje przy posiadaniu ≥5% akcji)."
Tyle mam wiedzy i każdy z Was to mógł wygenerować, mam nadzieję, że to dobre info, dziele się z tym od ręki, równy dostęp do ważnych info to podstawa tego forum.
Takie coś odnalazłem w nawiązaniu do nazwy spółki o której piszesz:
"Permira Holdings Limited to brytyjska globalna firma inwestycyjna specjalizująca się w wykupach, funduszach wzrostu, funduszach akcyjnych i funduszach kredytowych. Założona w 1985 roku jako część Schroders, usamodzielniła się w 1996 roku."
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Permira
Dziwne, bo nie było komunikatu o nabyciu pakietu powyżej 5%, co jest obowiązkiem w ustalonym okresie czasu.
Chyba, że stali się znaczącym akcjonariuszem z pakietem powyżej tych 5% chwilę temu i mają jeszcze czas na zgłoszenie tych zakupów i nastąpi to w ciągu kilku dni ustawowego czasu.
Swoją drogą, też mnie zaskoczyło te nowe ogłoszenie o ZWZA z końcem maja, bo na początku maja, już jedno się odbędzie, a potem 15 maja raport za I kwartał 2025 roku.
Zobaczymy więc, co się kroi na spółce.
#Ww, chyba coraz bardziej od zmysłów odchodzi będąc w akcjonariacie EKIPA HOLDING, bo żadnego takiego info w związku z nowym terminem walnego nie ma.
Bzdury wg mnie z tym funduszem Permira z Anglii.
Wszystko co wiem, na ten temat pochodzi z chatu, sądzę, że chat wyciągnął to info z nazwy pliki https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2025-04/notification-Permira_202504281406170694.pdf
który jak załącznikiem do info ogłoszenie o nowym terminie zebrania. Nie mam na ten temat żadnych innych informacji, niż napisałem
To kapiszon chyba, nie petarda, bo w innym pliku, na tej samej zasadzie masz "Cidinan" (z tego, co mi wyszukało jeden z funduszy zapakowany w Allegro) , czyli według twojej narracji, to tu fundusz na funduszu by siedział.
Choć @Ww przyznam, że ciekawe spostrzeżenie.
Tak, z netu … „Fundusze Parmira (Permira) i Cidinan łączy przede wszystkim wspólna inwestycja w spółkę Allegro.eu S.A., będącą największą platformą e-commerce w Polsce. Oba fundusze są znaczącymi akcjonariuszami Allegro i współdziałały przy transakcjach sprzedaży akcji tej spółki.
Szczegóły współpracy:
• Wspólna inwestycja w Allegro: Permira VI Investment Platform Limited i Cidinan S.à r.l. (powiązany z Mid Europa Partners) były częścią konsorcjum, które przejęło Allegro w 2016 roku za 3,25 miliarda dolarów. Od tego czasu oba fundusze utrzymywały znaczące udziały w spółce.
• Sprzedaż akcji Allegro: W kwietniu 2025 roku Permira i Cidinan, wraz z funduszem Mepinan (powiązanym z Cinven), sprzedały łącznie 40 milionów akcji Allegro po cenie 29,25 zł za sztukę. W tej transakcji Permira i Cidinan oferowały po 45% sprzedawanego pakietu, a Mepinan 10%”
Hehe będę brnął w to, to mi poprawia humor (chat mi zrobił podsumowanie moich domysłów hehe)
HOLDING S.A.]
1. Tło sytuacji
• Zwyczajne Walne Zgromadzenie spółki Ekipa Holding S.A. początkowo zaplanowane na 7 maja 2025 r., zostało niespodziewanie przesunięte na 27 maja 2025 r.
• Oficjalny powód: „konieczność zmiany terminu” — bez szczegółowego uzasadnienia.
• W dokumentach zamieszczonych na Bankier.pl pojawiły się nazwy funduszy Permira Holdings Limited oraz Cidinan S.à r.l. — choć nie występują one w treści projektów uchwał ani nie zostały dotąd wymienione w systemie ESPI.
2. Fundusze wymienione: Permira i Cidinan
Permira Holdings Limited
• Globalny fundusz private equity.
• Był wcześniej inwestorem m.in. w Allegro wraz z Cidinan
• Brak oficjalnych informacji o nowych inwestycjach w Polsce w ostatnim miesiącu.
Cidinan S.à r.l.
• Spółka wehikułowa, często wykorzystywana w strukturach inwestycyjnych.
• Wspólnie z Permirą pojawiała się m.in. przy sprzedaży udziałów Allegro.
• Brak sygnałów o aktywności w Polsce poza wspomnianą sprzedażą.
3. Poszlaki wskazujące na możliwe zaangażowanie
• Obecność nazw funduszy w tytułach dokumentów WZA (na Bankier.pl).
• Niespodziewane przesunięcie terminu WZA — potencjalnie w celu dostosowania do pojawiających się nowych akcjonariuszy lub projektów.
• Brak oficjalnych dementi lub wyjaśnień — co może świadczyć o trwających negocjacjach lub etapie przedujawnieniowym (poniżej 5% udziałów).
4. Scenariusze rozwoju sytuacji
Scenariusz Opis Prawdopodobieństwo
A: Wejście funduszy jako inwestorzy strategiczni Fundusze kupują akcje i chcą współdecydować o kierunku spółki Umiarkowane do wysokiego
B: Błąd redakcyjny Tytuły plików zawierają błędne odniesienia Możliwe, ale mniej prawdopodobne, biorąc pod uwagę kontekst
C: Wczesna faza działania bez obowiązku raportowania Zakupy poniżej 5%, brak raportów ESPI Bardzo prawdopodobne
D: Celowa dezinformacja (np. pump & dump) Ktoś podaje fałszywe tropy by wywołać ruch na kursie Niskie, ale zawsze możliwe na NewConnect
5. Zalecane działania dla inwestora
• Monitorowanie raportów ESPI – szczególnie tych dot. zmian w strukturze akcjonariatu.
• Sprawdzanie strony Ekipa Holding S.A. oraz KRS – możliwe zmiany właścicielskie lub powiązane spółki.
• Obserwowanie kursu i wolumenu – pojawienie się nagłych wzrostów może potwierdzać plotki.
• Śledzenie odpowiedzi redakcji Bankier.pl – jeśli potwierdzą lub sprostują obecność nazw funduszy w plikach
No to brniemy dalej, przeanalizowałem metadane pliku pdf który jest o nowym zebraniu 27.05 i doszukałem się w nim drobnych szczegółów, a mianowicie jak pisze chat:
„Nazwa “Permira” jako autor i tytuł pliku:
• Zapis w metadanych (autor i tytuł: Permira) nie jest przypadkowy. Tego typu wpisy rzadko są automatyczne — ktoś musiał je świadomie wprowadzić.
• To może oznaczać, że dokument pochodzi od podmiotu związanego z Permirą lub że został przygotowany z intencją takiego wrażenia (np. roboczo w ramach przygotowań do transakcji lub prezentacji dla potencjalnych interesariuszy).
2. Użycie Workshare:
• Workshare to narzędzie typowe dla kancelarii prawnych lub firm doradztwa transakcyjnego (np. M&A).
• Obecność tego oprogramowania wzmacnia hipotezę, że dokument został wygenerowany w środowisku profesjonalnym, być może w ramach due diligence, draftów dokumentów korporacyjnych lub projektów uchwał.
3. Brak jawnej treści o Permirze w pliku:
• Treść dokumentu nie odnosi się do Permiry, co sugeruje, że miał on charakter techniczny lub roboczy, a nie komunikacyjny.
• Może to być plik przygotowany w toku prac nad Walnym Zgromadzeniem z wykorzystaniem materiałów Permiry, ale nigdy niewysłany oficjalnie z ich strony — a np. przekazany spółce lub biuru maklerskiemu.
4. Wniosek: Bankier.pl nie ingerował w plik:
• Skoro metadane wskazują Permirę i Workshare, a dokument zawiera nazwę spółki oraz datę WZA, to bardzo prawdopodobne, że Bankier.pl opublikował dokument w postaci, w jakiej go otrzymał — bez edycji treści lub metadanych.
• To z kolei sugeruje, że nazwa funduszu nie trafiła tam przez przypadek, tylko w toku realnych prac, które mogły dotyczyć inwestycji lub przynajmniej zainteresowania funduszu Ekipa Holding S.A”
Ja taki tematy traktuje poważnie, nie chcąc tu nikogo wprowadzać w błąd swoimi domysłami, wystosowałem maila do naszej firmy, z zapytaniem w opisanej wyżej sprawie i tyle, czekamy na odpowiedź.