Jak wylicza Puchalski, obniżka stóp o 1 proc. oznacza dla Cyfrowego Polsatu 150 mln zł oszczędności na odsetkach w skali roku (przed opodatkowaniem) i około 120 mln zł dodatkowego zysku skorygowanego o podatek.
Pytanie do Niunio. Jak widzisz realizację zalozeń dot. zysków w kolejnych kwartałach i w calym roku ( pan Puchalski z bm Santander podbił zalozenia do ponad 1 mld zł zysk netto za caly 2025) jeśli szacunki wyników biur maklerskich zebrane przez Parkiet za 1q okażą się prawdziwe i zysk netto wyniesie zaledwie plus minus 80mln zł.? Skąd wziąć średnio kwartalnie po 300mln zł zysku netto za kolejne 3 kwartały skoro obniżka stop % o 100 pkt. Bazowych czyli 1 pkt % daje rocznie na wyniku netto dodatkowe ok.120mln zl Jeśli obniżki będą w maju I lipcu po 50 pkt. bazowych to do końca roku cyfrowy z tego tytułu będzie mieć zaledwie ok. 60mln zł. czyli kwartalnie ok.30mln zł. Stąd wziąć dodatkowe 270mln zł gdy w 4q 2024r było zaledwie 135mln i to przy dodatkowych srodjqch że sprzedaży czesci projektu Port Praski. Jeśli jest tutaj ktoś kto rzeczowo potrafi mi to wyjaśnić będę wdzięczny.
Kogo słuchać, analityka z santandera czy niejakiego zyzy.. chłopie, sprzedaj, nie mecz się, jeżeli masz co sprzedac.
Po pierwsze, cyfrowy płaci kredyty na podstawie wiboru, a nie wysokości stop i w listopadzie, wibor 6m, może wynosić 3.5% a może 4, ale wątpię aby było 4.75. W takim przypadku stopy polecą już o 2 pkt bazowe, do tego kredyty się zmniejszą o kilkaset mln. Z nadpłaty, mogą robić kolejne nadpłaty
Kolejny pkt, drzezewo będzie kręciło prąd, i rdr będzie duzy przyrost. Itd.
Ty widzisz to co chcesz i ja to co ja chce.
Także, nie strasz ludzi, bo i tak nie oddadzą Ci papieru za grosze. Za słabo straszysz, postaraj się mocniej.
Już teraz WIBOR 6M wynosi 5.14... a by byl po 5.85%. Weź sobie to przelicz. I nie ośmieszaj się z tymi wyliczeniami 60mln. Bawisz mnie w niedzielę. Jedni graja na spadki inni na wzrosty, ale kurcze, weź rób to umiejętnie chociaż.
Spadek kosztów inwestycyjnych i finansowych. Wzrost przychodów z OZE. Moim zdaniem przełoży się na wzrost marży i poprawę wyniku netto już w 2H 25' i dalej w 26'. Obniżki stóp procentowych przyspieszą delewarowanie. Czekam na pierwsze wzmianki o możliwym powrocie do dywidendy. Może już w 26', w 27' to już prawie na pewno.
Mam sprytowi pakiecik, ale technicznie to tu korekta powinna być chwilowa, papier ogólnie) ładnie grany, widać w średnim i długim terminie potencjał na wykresie