Jakiś fundusz wywala od pond 3 tygodni akcje. Po stronie kupna pojawiło się kilka dużych graczy. Wystarczy przejrzeć karnet zrealizowanych transakcji w ciągu trzech ostatnich sesji Jak kupiłem już sobie 1300 akcji. jak spadnie do 280 to dobiorę jeszcze 700. Spółka skończyła większość inwestycji modernizacyjnych i zwiększających wolumeny na pracującym zakładzie (wyłączenia linii, zlecenie usług poza spółkę).
22.05.2025 raport za IQ2025 pokarze solidną poprawę zysku rok do roku, a to odwróci trend i zobaczymy w 2005/26 historycznie wysokie notowania.
Prawdę mówiąc to trudno powiedzieć kto odbierał a kto sprzedawał akcje. Czy był to ten sam fundusz i przerzucał między subfunduszami czy odkupował inny fundusz. Ja wiem , że EV/EBITDA w okolicach 9 to dala takiej spółki to bardzo rozsądny poziom i spadnie on jak spółka zwiększy przychody o 30-40% jednocześnie poprawiając zyski o 40-50% (efekt dźwigni).
No właśnie trzeba właściwie ocenić, czy rzeczywiście wsparcie na poziomie 280 zł zostało skutecznie obronione. Jeśli rzeczywiście tak jest, to należy oczekiwać do końca maja znacznego wybicia kursu. Patrząc subiektywnie, wg mnie na ten moment raczej nie należy oczekiwać niezwłocznego wzrostu kursu, bowiem Spółka w ostatnim raporcie wykazała znaczny nieplanowany wzrost kosztów. Czas pokaże, na ile były one uzasadnione.
Akcje spolki smiesznie tanie , raport OK , tylko trzeba spojrzec na te liczby pod pewnym kątem, z pewna wiedza o tym co sie dzialo w zeszlym roku oraz co powinno sie wydarzyc w biezacym. Mysle , ze juz raport za 1 kwartal da pewien zarys jak zyski beda sie ksztaltowac w 2025. W miedzyczasie w tym roku obstawiam dywidende „jedynie” na poziomie 10-11 zl , ale za to juz sporo wiecej rok pozniej. Ponizej 400 nie rozwazam pozbycia sie ani jednej sztuki.
możliwe ze będzie, ale pomimo to sprzedałem inne papierki i również dobieram oczywiście z rezerwą nawet na okolice 280/278, moim zdaniem jak sięgnie tych poziomów to po raz ostatni, oby :)
Raport za I kwartał 2025 określi kierunek ruchu ceny akcji po terminie opublikowania tego raportu. Na ten moment trudno prognozować, co się wówczas wydarzy. Nie spodziewam się raczej większych ruchów do dnia publikacji raportu.