• ciekawy wątek Autor: ~Davson [176.116.124.*]
    Jeśli zaś chodzi o projekt w Puławach, to Mkango Resources utworzyło na jego potrzeby nową polską spółkę zależną o nazwie Mkango Polska, która jest w 100% własnością firmy.

W tym momencie naturalnie pojawia się pytanie, czy w takim razie Grupa Azoty PUŁAWY w ogóle zarobi na tej współpracy nie licząc wynagrodzenia z tytułu wspomnianej wyżej dzierżawy gruntów.

Otóż udało mi się ustalić, że na chwilę obecną istnieje wyłącznie umowa określająca warunki dzierżawy pomiędzy Mkango a Puławami, zaś w przyszłości sporządzona zostanie szczegółowa umowa o współpracy. W ramach niej, Mkango miałaby kupować od Puław odczynniki stosowane w procesie przetwarzania koncentratów metali ziem rzadkich, natomiast Azoty mogłyby odkupywać od Mkango saletrę, która będzie uzyskiwana w procesie produkcji REEs. Na ten moment trudno powiedzieć, czy Puławy będą chciały kapitałowo uczestniczyć w tym projekcie, co mogłoby potencjalnie oznaczać udział w zyskach od sprzedanych metali ziem rzadkich.

Co ważne, Mkango pracuje nad zakładem w Puławach już od 2020 roku, natomiast 7 czerwca 2021 roku ogłoszono oficjalną współpracę z Grupą Azoty PUŁAWY. Zakład ma zostać ukończony w latach 2027-2028. Budowa potrwać ma 18 miesięcy, zaś pierwszy surowiec ma wyjechać z zakładu po kolejnych ok. 6 miesiącach.

Co istotne, budowa tego zakładu znalazła się na liście 47 projektów strategicznych opublikowaną przez Komisję Europejską. Oznacza to, że projekt separacji i rafinacji metali ziem rzadkich w Puławach został uznany za kluczowy dla europejskiej niezależności od dostaw z Chin i innych krajów. Wpisanie na tę listę może oznaczać m.in., że projekt otrzyma finansowanie i wsparcie regulacyjne ze strony UE. Zwiększa to prawdopodobieństwo, że projekt zostanie dowieziony na czas.

Dodam, że jeśli ten zakład powstanie, to będzie to drugi tego typu zakład w Europie. Aktualnie istnieje jeden taki obiekt w regionie, należący do kanadyjskiej spółki Neo Performance Materials zlokalizowany w Estonii. Mogliście już przeczytać o tej firmie na łamach naszego portalu w artykule pt. „Jak inwestować w metale ziem rzadkich? Wszystko co musisz wiedzieć”.
  • Re: ciekawy wątek Autor: ~takaprawda [92.118.166.*]
    Davson
    Puławy jak zwykle nie zarobią na tym.
    Co do powstania zakładu to masz przykład z Polic...
    Mało Ci jeszcze absurdalnej polski żeby wierzyć w te oszustwa?
    Jak zwykle partyjniacy ograją ulicę na giełdzie...
    Dlatego ja zagłosuję na Artura Bartoszewicza.
  • Re: ciekawy wątek Autor: ~Davson [169.155.235.*]
    To jest artykul z independent trader..Wiec raczej partyjny nie jest..
    Bartoszewicz, tez ma za pazurami...Obraza studentow, sam fakt kiedy wciskał im kit noszenia maseczek , a teraz sie wybiela.
    Trader 21 obstawiał srebro w 2019 roku... I gdzie dzisiaj mamy srebro? Na obligacjach rządowych więcej byś zarobił. Obstawiał też domy w Hiszpanii... Już widzę koszty utrzymania takiej inwestycji i lokatorów po studiach inżynierskich z subsaharyjskiej części globu, bo przecież hiszpańskie prawo pozwala na zasiedlanie pod nieobecność lokatora. A jego magazyny bezcłowe to ściema. Spróbuj taki wynająć, a zobaczysz jak koszty zjedzą twój pseudo zysk ze srebra.
    Oni żyją nie z inwestycji ale z naganiania.
    Bartoszewicz też ma za pazurami ale tak jak inni i w wielu jego punktach mam odmienne zdanie, jednak on i jemu podobni pokazują Polska jest rozkradana przez patyjniactwo.
    A swoją drogą spróbuj wyłamać się poza struktury a zobaczysz co potrafią z tobą zrobić. Masz na tyle odwagi? Obawiam się że nie... Przypomnij sobie swoją postawę wobec teorii tego PiSowskiego bajkopisarza w 2023 roku. Partyjniactwo niszczy ten Kraj. A wielu jak widać zdaje się tego nie rozumieć. Pewnie nigdy nie otworzą oczu.
    Pozdrawiam
  • Re: ciekawy wątek Autor: ~akrystian [91.231.121.*]
    A Panu Traderowi wypadałoby zadać pytania tak jak Stanowski Maciakowi "kim Pan wogóle jest". To członek obwoźnej grupy aktorskiej wystawiającej sztukę PT. "mów mi ekspert". Narobiło się takich pajaców i mi wyskakują z telefonu jeden za drugim. Przedsiębiorcy, którzy niczego nie produkują i nie wytwarzają poza reklamami na FB , bezwartościowymi książkami i kursami. A ostatnio wzyscy jak jeden zaczęli sprzedawać suplementy..

Ludzie formatu pracowników callcenter Kusze, Karzełki, Trader, Phill konieczny, Gorzycki, Kłos i ten karaluch Orzechowski. Jak to ktoś pieknie opisał ludzie będący skutkiem ubocznym gospodarki rynkowej chcą uchodzić za jej koło zamachowe.
    akrystaian
    Pełna zgoda...
    Zaś co do Artura Bartoszewicza, to jednym z jego postulatów jest odpartyjnienie Spółek Skarbu Państwa!!!
    Ten punkt mi wystarczył do poparcia jego kandydatury.
    Azoty podobnie jak wiele innych spółek z udziałem SP toczy patologiczna choroba partyjniactwa. Dopóki partie będą w nich rządzić, dopóty będzie źle...
  • Re: ciekawy wątek Autor: ~Pastuch [46.112.108.*]
    Hołownia już po ostatnich wyborach miał odpolityczniać spółki SP, niestety koryto okazało się silniejsze. Tyle warte te obietnice i zapewnienia polityków.
[x]
GRUPAAZOTY 0,43% 18,90 2025-10-06 17:01:12
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.