• Cyfrowy i pepco Autor: ~Niunio [195.191.184.*]
    To beda 2 spolki roku 2025 ktore wygraja najwiecej - punkt przesiadkowy z bankow.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~LIDIA [5.173.94.*]
    Cyfrowy na bank.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Irek [194.146.4.*]
    Dlaczego Pepco? podasz jakieś argumenty?
    Nie analizowałem ich, skupiam się na CPS i ZEPAK,

Jak masz jakieś konkretne powody do Pepco, podasz?
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~dexter [94.101.31.*]
    Pepco bo dużo spadło? słaby argument a innych raczej brak
    Też mi sie wydaje ,że to jeszcze nie ten czas. Ci właściciele, jak z allergo
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Niunio [195.191.184.*]
    Poza skupem akcji w zeszlym roku wygenerowali ok. 200 mln euro czystego cashu. Wedlug sprawozdania byla strata bo zrobili odpis na caly biznes w uk. Ale od strony cash flow 200mln euro wpadlo na konta. 20% poszlo na dywidende reszta idzie na skup akcji.
    Jakie beda wyniki najblizszego kwartalu to sie okaze ale pomaga slaby dolar bo rozliczaja sie w usd i fracht poszedl w dol. Sa tacy co spodziewaja sie dobrych wynikow.
    Wszedlem tam mocno na longa tak jak w cps w poblizu dolka i licze na solidne odbicie. Moze to nie byc szybko bo swiezo wszedl szort i dusi kurs plus farma trolli nadaje jak na cyfrowym rok temu. Na cps wchodzilem rok temu w podobnych okolicznosciach i licze ze z pepco bedzie tak samo jak z cyfrowym.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Elo [194.181.240.*]
    też tak zrobiłem. Mam CPS i PEPCO teraz dokupuje. Reszta w obligach czeka na zwałe.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Irek [46.134.68.*]
    Ok, dzięki za informację.
    Przerzucę tam trochę kasy, ale dopiero jak się wyjaśni sprawa z Zepakiem. Bo tam liczę na dobrą cenę sprzedaży elektrownii gazowej do PGE, a na cps. Widzę duża szanse na wzrosty, a zaczelismy iść, na pepeco mogą pomęczyć kilka miesięcy jeszcze.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Niunio [31.61.186.*]
    Tak, na pepco to moze chwile potrwac. Nie wiadomo kiedy szort podejmie decyzje o ewakuacji...
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Henryk [176.109.165.*]
    Dnia 2025-04-16 o godz. 12:18 ~dexter napisał(a):
    > Pepco bo dużo spadło? słaby argument a innych raczej brak

już wiesz dlaczego?
    Zadeklarowali pzeznaczenie 200mln euro na skup akcji wlasnych ktory sie jeszcze nie rozpoczal.

ibex ma 415 mln akcji czyli niecale 72%. Fundusze i wlasciciele ujawnieni na koniec 2024 maja nadal 60,6 mln czyli ok. 10,5% a ulica i wszyscy nie ujawnieni maja 101,5 mln akcji czyli 17,6%.
    Zakladajac uzycie tych ok. 840 mln pln i skup 49,4 mln akcji po 17pln sposrod 101,5 jakie ma ulica daje to pokrycie na 48,7% akcji.
    Czyli co druga jaka nie jest w ibex i jest poza funduszami.
    Jak dolicze fundusze pokrycie wynosi 30.5% czyli skuo co trzeciej akcji z rynku.
    uspokoi sie to kupie.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~zaspałem [89.74.201.*]
    szkoda NIunio,że nie zwróciłem uwagi na PEPCO w poniedziałek
    byłoby kilkanaście tysięcy na zająca
    Poszlo info ze jest chetny na sklepy w uk i stad gorne widly. Biznes w uk nie idzie i to kula u nogi. Jest spisany chyba w 100% wiec za ile sprzedadza to pojdzie prosto do wyniku. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Zobaczymy tez co na to szort bo ma pozyczke na ponad 9 mln akcji. To kupa szmalu i duzo akcji do odkupienia...
    Na razie byly gorne widly dzisiaj. Zobaczymy po ile się otworzy po swietach. Bedzie ciekawie :).
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: johnnyhigh [91.210.244.*]
    Wystrzelilo nie jakby mieli chetnego a tak jakby juz sprzedali. Ehhhh... nie ma nic gorszego jak zobaczyc odpał na obserwowanych akcjach. Moze bedzie jak z TVNem i da sie kupic taniej za miesiac czy dwa. Poki co Cyfrowy niech ucieka, skoro przeskoczyl Pepco niech teraz nie da sie dogonic. Pozdrawiam
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Zyzy [31.0.176.*]
    Niunio kiedy wg Ciebie zobaczymy na Cyfrowym dlug netto/EBITDA na poziomie 3,5? Podaj kwartał który Ci wyjdzie z Twoich wyliczeń. Przeniesienie całości zysku z 2024r na kapitał zapasowy nie jest raczej możliwe dlatego, że potrzeba jeszcze ok 700mln na dokończenie inwestycji
    Tego raczej nikt ci nie powiem, dlaczego? Np jak ma kredyt z wibor 6m, i miałem go przeliczane w luty albo marcu, to dalej pół roku będę płacił duże odsetki, a dopiero w październiku, listopadzie odczuje ulgę, a jeżeli np mam mieć przeliczenie w maju? Albo czerwcu, to już masz kupę oszczędności, zwłaszcza przy takim kredycie. A na tym forum, chyba nikt nie ma takiej wiedzy.. a obliczenia bez tego mijają się chyba z celem, dlatego wszyscy zawsze czekają tutaj na wyniki, a może żyje w błędzie. Kto wie.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Zyzy [37.248.225.*]
    Liczyłem, że da się szacować przy założeniu iż stopy będą dwukrotnie spadać po 50 pkt. bazowych zgodnie z prognozami kilku banków w maju i w lipcu. Dla takich prawpodobnych założeń da się to przecież policzyć przy założniu że prognozowana sprzedaż na 2025r i 2026r zostaną dowiezione
    To troche wrozenie z fusow.
    Jak podadza wyniki za Q1 to mozna chyba zaczac powoli estymowac.
    Z inwestycjami tez ostatnio podali ze finalny koszt bedzie o ponad 1 mld nizszy niz planowany CAPEX. Wiec nie koniecznie te 700 mln pojdzie na inwestycje.
    CPS generuje duzo wiecej cashu niz te 700 mln - do wyniku idzie pomniejszone o amortyzacje ktora jest duza.
    Wiec obstawialbym powolne delewarowanie juz w tym roku...
    Proponuje sledzic Pepco - dzisiaj sesja wzrostowa na kosmicznych obrotach.
    Prawdopodobnie sesja zlamania trendu spadkowego.
    Dowiemy sie na pewno za pare dni jak splyna dane do ortexa (byc moze to szort wychodzi) ale wyglada to bardzo dobrze jak na razie.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Zyzy [31.0.176.*]
    Dzięki za Twój punkt widzenia. Pozdro
    Mnie zainteresował excelence, przed chwila była reklama w TV.
    Dzisiaj cyfrowy sforsowal 18 oln a pepco przebilo 17 pln...
    Ida leb w leb...
    W tym tygodniu chyba bedzie mijanka miedzy cyfrowym a pepco...
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Zyzy [31.0.177.*]
    Dzisiaj będzie mijanka. CPS stoi niestety.
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Zyzy [37.248.225.*]
    Jeśli to prawda, będzie mijanka jak nic ...https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zielonka-Lewiatan-RPP-obnizy-stopy-o-50-pb-ale-jeszcze-nie-teraz-8936567.html
  • Re: Cyfrowy i pepco Autor: ~Zyzy [31.0.177.*]
    Powinieneś do tego dodać jeszcze diagnostykę. Rafamet w kwestii stopy zwrotu raczej jest poza zasięgiem czegokolwiek ale to inna baśń.
[x]
CYFRPLSAT 1,04% 13,60 2025-09-23 17:01:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.