Gdybym Wam powiedział, że obiło mi się o uszy coś o odwrotnym przejęciu?
Być może Cedrób za pomocą Gobarto wejdzie na giełdę…
Nie jest to porada inwestycyjna.
Bez dodatkowej emisji stalibyśmy się, jako mniejszościowi, współwłaścicielami Cedrobu. Czy może z emisją dodatkową, dotychczasowi właściciele Cedrobu uzyskaliby ponad 95% konglomeratu i zdjęliby z giełdy całość ? To ostatnie do zaskarżenia. Cała koncepcja moim zdaniem mało prawdopodobna. Ale kto wie. Uważam, że pierwsze będzie kolejne zaproszenie. Pewnie problemem jest wyszacowanie odpowiedniej ceny. Zobaczymy???
Różne słuchy od tygodni chodzą. Od takich, że jakiś duży podmiot chce łyknąć całość CEDROB+GOBARTO, przez takie, że ktoś chciałby samo GOBARTO kupić, w tym podmiot branżowy i chyba urząd antymonopolowy by się nie zgodził, ale też fundusz PE aż do takich że będzie kolejne zaproszenie i miarkują czy 60-70zł wystarczy. Tzn. wiedzą, że nie wystarczy bo żelazna grupa nie odda niżej niż okolice 100zł, ale myślą nad jeszcze kolejną próbą. Też słyszałem o wersji IPO CEDROB. Jest tyle wersji na rynku branżowym o tygodni, że można książkę napisać. Ciekawe ile prawdy jest we wszystkich plotkach. W jakiejkolwiek wersji żelazna grupa tanio skóry nie sprzeda. Albo zaoferują 100zł + i mają z głowy temat i swobodę działania. Albo jak coś będzie niekorzystnego to będą znowu skargi i procesy i znów będą mieli nosa ucieranego.
Panowie, ciekawe jakie jest źródło tych informacji ? To tak trochę jak z tym co chciał kopić całość. Rynek finansowy zaczyna mi przypominać trochę towarzystwo wzajemnej adoracji grająca na wy*****u 90 % ludzkości. Ostatnie decyzje bossa za oceanu potwierdzają moją tezę. A bankier mocno ingeruje w to co ma pokazać się na forum :-)