Nakarmiłem AI danymi, wyłącznie z tymi wczorajszymi i kazałem wycenić. Wynik:
Najbardziej prawdopodobny kurs akcji Photon Energy na koniec 2025 roku to około 4,90 zł.
Oznacza to ok. +40% wzrost względem obecnego kursu (~3,50 zł), przy umiarkowanym ryzyku.
----
Generalnie rozrzut był między 1,80 a 8,00 dla skrajnych scenariuszy. Ale zasadniczo nie jest tak optymistycznie, jak malują niektórzy.
Oczywiście to tylko w kategorii ciekawostki. Jak nie zapomnę, to wrócę do wątku pod koniec roku i sprawdzimy, jak tam AI liczy. :)
Też się bawiłem AI w kontekście Photonu - nie prosiłem o liczenie czegokolwiek, ale po prostu o określenie potencjału Photonu na tle innych spółek o podobnym profilu działaności i wskazania były również pozytywne. Dla mnie jest to na tyle obiecująca spółka, że zdecydowałem się w to wejść. Nie za jakieś zawrotne kwoty, ale bardziej traktuję to jak test zdolności AI.
Musicie zrozumieć że tu gra fundusz na spadki, nie ma dla nie go póki co czy coś jest niedowartościowane czy przewartościowane realizuje strategie grające krótką sprzedaż. Ta gra powoli dobiega końca bio coraz trudniej mu pchać kurs w dół, kosztuje go to coraz więcej akcji a one nie są za darmo. Jak ktoś posiada pełen karnet zleceń widzi duże zlecenie na S 50-60 tyś akcji pojawiające się w karnecie to są jego akcje wystawiane między innymi aby nastraszyć rynek. Czy będzie 2 z przodu , tak , może tak być , czy będzie realny handel na tym poziomie ? trudno powiedzieć , jeżeli zrzuci to ja dobiorę . W/g mnie spółka zdecydowanie pomniżej wartości, w poniedziałek raport miesięczy za marzec Pozdrawiam
Ja tu nikogo nie opluwałem chyba mnie z kimś mylisz, wskaż proszę , pisałem dużo wcześniej że to też możliwy scenariusz, obecnie mam chyba ponad 560 tysięcy akcji , jak będzie po 2 dwa kupię kolejne kilkadziesiąt tysięcy, inwestycje uczą cierpliwości, Pozdrawiam
Ja to rozumiem, że tak może być. Z tym, że mi się a) nie spieszy i b) wchodzę w to za niewielkie kwoty, więc ryzyko spadku mnie nie paraliżuje. Jednocześnie w moim odczuciu ta spółka jest zaangażowana w taki rodzaj działalności, który ma przed sobą dobre perspektywy.
Rynkiem "głównym" jest rynek polski, tu są główne obroty
tu masz obligacje https://www.boerse-frankfurt.de/anleihe/de000a3kwky4-photon-energy-n-v-6-5-21-27
tu masz akcje frankfurt/ xetra zasadniczo bez handlu, kurs jest dostosowywany https://www.boerse-frankfurt.de/aktie/photon-energy-nv-eo-01
tu masz chechy (powiedzmy tu jeszcze jak Cie mogę są obroty ale czeski rynek to ogólnie kilka spółek na krzyż) https://pl.investing.com/equities/photon?cid=992820
Krótka sprzedaż nie jest zabroniona więc gracze finansowi ją stosują, czasami spadki i niski kurs jest absurdalny w stosunku do wartości spółki i tu powoli ten absurd ma miejsce. CZy to się kiedyś kończy, odpowiedz brzmi Tak.
Tu jest platforma globalna na której można śledzić między innym wielkość pożyczek oraz społki na których krótka sprzedaż występuję
Informacyjnie - po przedstawieniu ostatniego raportu, AI podniosło wycenę do 5,10. Nie wiem, co tam aż tak pozytywnego było, bo ja go wręcz lekko in minus odbieram. Może się nabrała na sposób liczenia średniej ceny?
No też mi się wydaje, że jakieś zainteresowanie powinno się pojawić w tym momencie. Choć możliwe, że sama informacja mogłaby dość łatwo podnieść kurs nawet przeszło 2x. Ciekawe, jak to wszystko zakulisowo wygląda.
Nasyciłem AI kolejnymi informacjami i zaczyna też rewidować w dół wycenę na koniec roku.
Ale ciekawe jest też podsumowanie aktualnego kursu:
"Kurs 3,40 zł wydaje się zaniżony względem wartości fundamentalnej (realna wartość: 4,75–4,90 zł), ale rynek słusznie dyskontuje operacyjne ryzyka.
To poziom atrakcyjny dla długoterminowego inwestora, ale obarczony ponadprzeciętną zmiennością i ryzykiem krótkoterminowym."
Kontynuuję eksperyment:
" Nowa wycena ważona: ≈ 4,65 zł
(obniżona z poprzednich ~4,75 zł z uwagi na dalszy spadek cen energii)
Jeśli druga połowa roku pokaże odbicie cen i stabilne przychody, kurs ma miejsce na odbicie do 4,50–5,00 zł"
Ciekawe, czy AI będzie szła w zaparte i co powie, jak się rozminie z "inteligencją inwestorów".
Choć wciąż daje sobie ogromny margines: 2,00-2,50 - 20%, 4,40-4,60 - 60%, 7,00-8,00 - 20%
[To jaka jest szansa na 3,00? Trochę nie rozumiem tego jej prawdopodobieństwa]
Ps. Postanowiłem poddać przewidywania AI pod przemyślenia tejże.
"Uwzględniając dotychczasowy trend spadku prognozy bazowej, model liniowy wskazuje, że na koniec 2025 roku mogłaby ona spaść do około 2,87 zł." xD
„Model liniowy” jest tu kluczowym stwierdzeniem. Bardzo mało zjawisk w rzeczywistym świecie będzie on dobrze opisywał. Ogólnodostępna AI jest jeszcze o wiele za głupia by zaoferować wiążące wyliczenia. Moim zdaniem może w miarę trafnie opisać jakieś ogólne trendy, ale realnie niczego nie policzy.
Trochę mi się zapomniało, ale już zeszłomiesięcznym raportem uzupełnione. Dalej rewizja w dół. AI samo już doszło do 2,40-2,70. Wariant pesymistyczny zakładany nawet (aż?) na 1,80. Co prawda zostały dwa miesiące, ale pomału wniosku z eksperymentu zaczynają nasuwać się same. Względem kwietnia to AI praktycznie 2,5-krotnie zmniejszyła wycenę, choć przecież raporty wcale aż tak się nie różnią. Ale widać, że ona też się daje omamić deklaracjami i zapewnieniami. :) Tym razem rynek okazał się bardziej racjonalny i przewidujący.