Specjalne miejsce w Grupie Orlen ma oczywiście Energa S.A., która po latach odzyskuje dużą swobodę w prowadzeniu działań biznesowych. Dużo będzie jednak zależeć od jej własnych inicjatyw i innowacyjności proponowanych rozwiązań. Energa SA, której wiedza i doświadczenie sprawiają, że powinna być krajowym energetycznym centrum decyzyjnym Grupy Orlen.
no nie wiem,chyba zbyt duże ryzyko dalszej zabawy na tym poziomie,raczej na początek,otworzymy się luką do czasu wyczerpania potencjału popytowego,tak zwykle robili,dalsza taktyka, to jak zwykle, wola sternika w całkowitym oderwaniu od fundamentów,perspektyw rozwoju Energi
Jeszcze miliony akcji sa w posiadaniu starego układu a widac ze sprzedaje bardzo duzy Tu jednak powstaje wątpliwość bo skoro przegrane wybory były 1,5 r, temu i przez ten czas obroty zapewne z konta na konto tez duze to dlaczego te akcje tak słabo zostały "zakopane" Smieszna cena 11 zl i duze obroty swiadczą o panice a przeciez firma ciagle ma solidne podstawy / monopol / Wygląda ze moze nie obserwujemy panike a dogadany przepływ w stronę nowego układu siły a fundusz ktory tu sie pojawił to element nowej układanki Jesli jest układ to przepływ akcji powoli sie zakonczy bo czesc ich zostanie na starym miejscu zaparkowania Mozemy tez przyjąć ze stary uklad mając duzo czasu dobrze "zaparkowal " te akcje to kolejnym duzym oddającym moze byc PKN - w ten sposob realizuje decyzje sądu i schodzi ponizej 90% Choc dziwne ze robi to bezposrednio na giełdzie ale tłumaczyłobhy to tą smieszną cenę i fakt ciaglego odbioru papierow Inych duzych posiadaczy akcji na Energii nie widze W tych dwoch przypadkach jedyną rekompensata dla tanio oddajacych akcje byłaby duza dywidenda na pozostałe w posiadaniu akcje A moze Enega pojawia sie kolejne odpisy i dlatego cena leci -sanme pytania bez odp.
Jesli cena skokowo nie wzrosnie to na konferecji musza calkowicie zablokowac i zignorowac pytania na temat Energi Jesli jednak do tego czasu układ zostanie dopiety / jesli on jest?/ to informacja o dywidendzie pozwoli im brylowac a notable na pewnym etapie bardzo to lubią
Dnia 2025-04-10 o godz. 07:43 ~Openerem napisał(a): > Nie spodziewam się szaleńczych wzrostów na Enerdze skoro jest poza indeksami nie będzie korzystać na napływie środków z funduszy indeksowych
no tak,z odpływu środków/paniki na rynkach kurs korzysta ochoczo,mimo,że Energa jest poza indeksami,w sumie nie dziwie sie,ze tak piszesz,przecież "cos w Tobie pekło"i częśc sprzedałeś,więc trudno żebyś się teraz spodziewał szaleńczych wzrostów
Guru, wyrocznio ty nasza najjaśniejsza - ja nie sprzedałem (wiem, wiem - co mógłbym sprzedać jak nie mam:) a też nie spodziewam się szaleńczych wzrostów. Nawet spodziewam się mniejszych wzrostów jak na pozostałych - tych złych bo zaweglonych - energetykach :)
Dzisiaj to dopiero bedzie wycie ze wszystko rosnie a my na minusie A co do wiary to pokazałem mamusi artykuł o znanym Ojcu ktory wyłudził ponad 10 ml od PZU / doniesienie do prokuratury/ i otrzymalem kase na 200 akcji -wiecej mu nie wpłaci choc obiecywał otworzyc drzwi do pokoi w niebiosach jeszcze wiekszego Ojca
Dnia 2025-04-10 o godz. 08:24 ~Oko napisał(a): > Guru, wyrocznio ty nasza najjaśniejsza - ja nie sprzedałem (wiem, wiem - co mógłbym sprzedać jak nie mam:) a też nie spodziewam się szaleńczych wzrostów. Nawet spodziewam się mniejszych wzrostów jak na pozostałych - tych złych bo zaweglonych - energetykach :)
to że sprzedałem połowę nie świadczy o tym że nie liczę na wzrosty bo za posiadany pakiet dalej mógłbym kupić obiecane żonie mieszkanie - po prostu widząc jak idą rozmowy z Orlenem obawiam się terminu ich zakończenia - teoretycznie mamy wszystko aby sprawę wyjaśnić tylko sama postawa osoby wizerunkowo decyzyjnej czyli prezesa Orlenu jest jak wszyscy widzimy wroga do nas i co chwila używa innego argumentu aby temat odwlec w czasie a to im powinno zależeć na jak najszybszym zakończeniu fuzji z Energą skoro z roku na rok ma być droższa - Darku to chciał bym abyś mi wytłumaczył dlaczego właśnie nie przejmują Energi dziś skoro za 2-3 lata dzięki inwestycjom poczynionym przez Orlen Energa ma być 2 razy więcej warta- a może oni poprostu wiedzą że tak nie będzie tylko wydrenują spółkę z kasy bez naszego udziału
ja nie krytykuję Ciebie ani nikogo innego co robi ze swoją kasą bo to nie moja sprawa,nie rozumiem jedynie dlaczego ktoś teraz sprzedaje po 12-14 zł,gdy to odpowiednik w sile nabywczej pieniądza 6-7 zł z 20',oczywiście jak ktoś musi to zupełnie inna sprawa.Mnie też irytuje to przeciąganie tematu,ale w dłuzszej perspektywie nie da się tego robić i Fąfara będzie zmuszony się określić-co dalej z Energą?My natomiast mamy GG i z tego co wiem,oni nie zamierzają odpuszczać w walce o również Nasze interesy,brak Energi w indeksach to,brak wiarygodności notowań,że prezes Fąfara gra przeciwko Nam,trzeba to przyjąć do wiadomości i robić swoje,już pokazanie wykresu z dopiskami poniżej o zdałużeniu Energi sugerowało jaką przyjęli strategię,tanio odkupić,jezeli mając GG,kolejny raz damy się rozegrać będziemy po prostu frajerami,tak uważam.
dlatego jak widać po obecności na forum - przyglądam się sytuacji - jak kurs znowu zacznie rosnąć może być to oznaka pozytywnego zakończenia sporu - i może uda sie dobrze zarobić druga sprawa może uda się dorobić na innej spółce i wrócić z większą kasą - zobaczymy co przyniesie nam życie w przyszłości
może na konferencji powinno paść zwykłe proste pytanie czy Orlen po 5 latach po prostu nie chce jasno zakomunikować co ma zamiar dalej zrobić z Energą czy ma po prostu niekompetentnych pracowników którzy nie potrafią wycenić zarówno roli Energi w Orlenie jak i inwestycji takich jak kleczew co rodzi obawy o ogólną jakość w Orlenie
Popieram to o czym pisał darek Energa niby jako mniejsza spolka w latach 23-24 zainwestowała ok 10 mld a enea 7 mld więc teraz Energa powinna zacząć zyskiwać na poczynionych inwestycjach np na ccgt które zaraz powinny wejść do pracy a Enea nie ma jeszcze nawet projektu do realizacji a dodatkowo plusem Energi powinno być jej położenie
Co do spadków to zbyt nisko Energa nie spadnie między 11 zł za Energę a 15 zł za Eneę jest spora przestrzeń do spadku jednej lub wzrostu drugiej
sytuacja na Enerdze vs sytuacja na Enei jest diametralnie różna,Energa jest w znacznej części "po"grubych inwestycjacj,sieć modernizuje od lat,86% liczników zdalnych itd,Enea,owszem mniej długów ale przed inwestycjami w Oze,sieci a to kosztuje dziesiątki miliardów,o obciązeniu starą węglówką która zipie tylko dojąc Bogdanke nie wspominając.
Na tym etapie rozwoju sytuacji ktora jest pod calkowita ich kontrolą wypłata dywidendy daje im czas na kolejne gierki Mają kase na dywidende -wycofali 440 ml mają zapewnione finansowanie kolejnych projektow pod smieszne 0,5% i co wazniejsze wszyscy bedą zadowoleni tj srarzy ,nowi ,fundusz ,drobni, GG