Fundusze nie inwestują swojej kasy tylko kasę Kowalskich. Wplacasz co miesiąc kasę na "przyszłą emeryturę" a oni ładują je w giełdę. Raz lepiej, raz gorzej. Jak stracą nikt im przecież łba nie ukreci- najwyżej Kowalski będzie miał mniej na emeryturze.
Niekoniecznie hak. Taki fundusz przede wszystkim działa długoterminowo. Po drugie może to być tylko część akcji, które chce mieć. Dla niego ważna będzie dywidenda.
Docelowo taki fundusz resztę odbierze z rynku na spadkach, po niższej cenie więc średnia cena zakupu będzie niższa a ilość zakupionych akcji ogromna. Niemniej zastanawiający jest ruch Pana Książka. Dla mnie jako inwestora liczą się fakty a nie uzasadnienie. To się zresztą okaże później czy będzie reinwestował w którąś ze spółek po podziale.
Pierdzielnie o Chopenie...w 2018 Książek nabył swój pakiet od funduszy po 17 zł gdy kurs giełdowy wynosił 12 zł a potem jeszcze zszedł poniżej 10 po aferze z Altusem.
Na wątku też pojawiały się wpisy,że przepłacił a większość drobnych inwestorów miała nastawienie anty do spółki ze względu właśnie na Ksiażka jako inwestora z którym spółka nie ma szans na jakiekolwiek wzrosty.Nawet powoływali się na opinie swoich biur maklerskich,które ponoć odradzały inwestycje w Synektik ze względu właśnie na największego inwestora.
January trzeba pamiętać ,że Książek to akcjonariusz finansowy o czym sam mówił...owszem sprzedaż dużego pakietu zawsze powoduje pewne zamieszanie w głowach pozostałych inwestorów - dlaczego i co się z tym wiąże?Ja miałbym poważniejsze obawy gdyby to główny akcjonariusz i twórca Synektika czyli prezes sprzedał większy lub cały pakiet w ABB...pytania i podejrzenia można mnożyć, obecna mocna korekta wynika z innych wiadomych czynnikow ,bo giełdy krwawią na całym świecie i duzo większe spółki z naszego parkietu spadały jeszcze mocniej od Synektika , ale to właśnie w takich momentach od razu na wątku pojawiają się opinie o klapie kardio,ucieczce insaiderów ze spółki itp, zresztą podobne tematy wyskakiwały przy spadkach na poziomie 70 zł gdzie kilka osób usilnie przekonywało,że Intuitive nie przedłużył umowy i będzie jak na BAH...a po 1,5 roku gdy kurs ustanawiał kolejne ATH na 140,190 czy 245 pojawiały się wpisy na X dlaczego tak szybko wtedy sprzedałem? Myślę,że prezes nie blefował gdy kilka dni temu wypowiedział słowa w prasie cyt "szczyt naszych możliwości mamy wciąż jeszcze przed sobą..."
Obie formy są poprawne funduszów i funduszy. Podobnie bohaterowie i bohaterzy, itd. ale to nie o tym. Zobaczymy jak będzie. Ja tam zawsze mam trochę gotówki, żeby zakupić na dołku. Tylko, że teraz to mam dylemat czy opłaci się kupować synektik przed podziałem czy po podziale a jeżeli po podziale to w jakich proporcjach?
Jutro UE ogłosi towary produkty które mogą być obłożone cłem z USA i robotów na tej liście nie ma. Pytanie czy to przełamie trend spadkowy i będzie impulsem do kupna ? Ciekawie się to zapowiada