Szacunki bez większego szału. Co prawda zapowiada się dużo lepszy kwartał r/r, ale pamiętajmy, że baza jest na bardzo niskim poziomie. Jest potwierdzenie zmiany trendu, ale dynamika cały czas pozostawia sporo do życzenia. Oczywiście Sunex nie jest w tej kwestii wyjątkiem, bo cała branża budzi się bardzo powoli z letargu. 300 mln przychodu w tym roku raczej mało prawdopodobne, ale 250 mln powinno być złamane, a to są już poziomy, które gwarantują zyski.
równie dobrze można powiedzieć 50 zł , prawda jest taka wszystko zależy od perspektywy wyników,marży i zysków netto w długim okresie ,jeżeli będzie wyraźny progres ,trend wzrostowy to i 50 zł może pozostać w tyle....ale łatwiej napisać niż zrealizować...
Zgadzam się w 100%. Mamy jakiś pozytywny znak w postaci ostatnich szacunków. Do przełamania trendu spadkowego jeszcze trochę brakuje.
Szacunki ogłaszali podczas dramatycznie słabej sesji co przyhamowało kurs. Zobaczymy co przyniesie poniedziałek. Ja jestem dobrej myśli. Ale bardziej liczę na przełamanie spadkowego trendu i powrót na 13-15 zł za akcję. 30-50zl to narazie bez kolejnych dobrych informacji to takie science fiction.
2025 rok prawdopodobnie przyniesie ukojenie po słabym 2024, gdzie też musimy zauważyć że dużo inwestowali (przejęcia i projekty nowych produktów). To że będzie strata to wiadome, to na palcach u jednej ręki możemy policzyć spółki gdzie tej straty nie ma z tego sektora. Dobrze ktoś zauważył że tu mamy 45M bez Czystego w Polsce, a wiadome, że to jako jeden z rynków będzie dokładał przychodu w kolejnych kwartałach. Zobaczymy jak po inwestycjach będzie wyglądał zysk, były działania ograniczające koszty oraz z nowo nabytych nieruchomości też mają być oszczędności. Imo jak wykręcą 250-270M w tym roku to już będzie można mówić o zysku, to już kurs powinien wychodzić z trendu spadkowego. Na dziś mamy boczniak po wzroście na dużym wolumenie oraz ładną świeczkę objęcia hossy z piątku. Na tych poziomach już trochę papieru się przemieliło, biorąc pod uwagę tą i wcześniejszą podbitkę. W mojej opinii będziemy wracać niedługo do poziomów 10-12, gdzie takie poziomy były prawie cały 2024r. Ale to tylko moja opinia, nie porada inwestycyjna.