1. Spółka nagle nie "straciła" nagle 67 mln zł - to operacje księgowa. Niczego w kasie nie ubyło. 2. O ile P8 to koszty zaniechanych inwestycji wpływające na wynik finansowy, o tyle te 18 mln to utrata wartości aktywów 3. Skutki P8 znane są od 3,5 miesiąca, a ostateczna wartość różni się nieznacznie od podawanej wtedy; a mogło okazać się, że np. 70 mln. 4. P8 spowodowało kolejny zjazd z wielu powodów, ale głównie trzech: wiarygodność, zaufanie, źródło przychodów w kolejnych latach. W odniesieniu do TT i CoA nie ma takich skutków 4. Wydaje się, że wszystkie złe wiadomości są zdyskontowane 15 razy. 5. Znaczne ograniczenie wartości programu motywacyjnego nie jest bezpośrednio problemem inwestorów, a pracowników - zawsze można powiedzieć, że to oszczędność dla spółki.
kolejny powodem do jazdy na 100 zł , a może niżej będzie premiera Alters - ta spółka się skończyła pod rządami nowego wiecznie zadowolonego prezesika. Poczytajcie art w Parkiecie - szkoda słów...
Pytanie co zrobią instytucje, przecież zarząd powinien już zostać wymieniony po P8. Widać, że nie nadają się zupełnie do tej pracy. O Wolaku z IR to nawet szkoda pisać.
zmasowany atak troli straszących księgowymi odpisami, które nie mają wpływu na stan gotówki na koncie, ani na sytuację spółki, jedynie wpłyną na mniejszy podatek do zapłacenia od sprzedaży FP2 z czego należ się cieszyć, spadek kursu już dawno zdyskontował P8, teraz trole mają ostatnią szanse na wywołanie paniki i zebranie akcji od nieświadomych akcjonariuszy przed wzrostami pod The Alters i świetny 2025, data premiery w krótce więć trzymac akcje i nie słuchać naganiaczy
gdzie te widły naganiacze, spółka sprytnie zrobiła odpisy i nie zapłaci podatku od sprzedaży FP2, ten rok będzie świetny, zaraz zacznie się wyścig po tanie akcje, po południu juz będzie zielono, macie tydzień
Ty się doucz kolego, koszty zaniechanych inwestycji, a takimi jest odpis P8 zalicza się do kosztów podatkowych i są potrącalne w dacie likwidacji, a więc mają wpływ na zapłacony podatek
No i tak jak pisałem panika z rana od razu wykupiona, swoją drogą sam jeszcze dokupiłem. Premiera się zbliża wielkimi krokami. Nie dajcie się pozbawić akcji tak tanio
Pozwolę sobie nie zgodzić się, że "odpis nie wpływa na płacony podatek": 1. oczywiście nie wpływa bezpośrednio ani wprost 2. ale pośrednio - może wpływać, w zależności od tego czego dotyczy odpis 3. w uproszczeniu - jeżeli konkretny odpis jest np. kosztem w rozumieniu rachunkowym i jednocześnie podatkowym, zwiększy koszty uzyskania przychodów, zmniejszy dochód, czyli zmniejszy podstawę opodatkowania i podatek 4. koszty zaniechanych inwestycji (jak P8) w rozumieniu rachunkowym co do zasady mogą być kosztem podatkowym - pośrednio mogą wpłynąć i pewnie wpłyną "na płacony podatek" 5. utrata wartości aktywów niematerialnych i prawnych (jak TT i CoA) - to zależy: jeżeli zmniejszy podstawę dokonywania odpisów amortyzacyjnych od nich, zmniejszy też koszty podatkowe, dochód i podatek; jeżeli nie zmniejszy - nie ma wpływu na podatek Pozdrawiam
dokladnie wujek, wyczyszczone ksiegi, zrobione koszty pod FP2 i starujemy w świetny 2025, niedługo data premiery Tha Alters, dklatego tylu troli na forum, pożyczone akcje trzeba odkupić, czas sie kończy
Oczywiście trudno uznać zmniejszenie wartości aktywów za dobrą informację - wskazuje, że były przeszacowane, bo spodziewano się więcej. Ale to jak jest widać od dawna w raportach sprzedaży TT, CoA czy jakiegokolwiek innego tytułu. Ale nie szalejmy z negatywną oceną wypełniania przez 11bit obowiązków ze standardów rachunkowości...
5. utrata wartości aktywów niematerialnych i prawnych (jak TT i CoA) - to zależy: jeżeli zmniejszy podstawę dokonywania odpisów amortyzacyjnych od nich, zmniejszy też koszty podatkowe, [za szybko myślałem za wolno pisałem i umknęło mi "a w konsekwencji ZWIĘKSZY dochód i podatek"] dochód i podatek; jeżeli nie zmniejszy - nie ma wpływu na podatek. Mój błąd, przepraszam, ale wiecie o co chodzi. Mniejsze koszty = większy dochód = większy podatek.