Tak sobie to obserwuje, dochodzę do wniosku, że ten papier dobrze się zachowuje w czasach kryzysu, już tu kiedyś o tym pisałem i o bezpiecznej przystani :), jak jest tego przyczyny. Ja wiem, ktoś powie kurs nie reaguje zarówno na dobre info, to na złe także. Ale dlaczego kurs zachowuje się lepiej, jak wszystko płonie? Ktoś, coś ..
Branża rozrywki w czasie II wojny światowej odgrywała kluczową rolę w podnoszeniu morale zarówno żołnierzy, jak i ludności cywilnej. Mimo trudności, cenzury i zniszczeń, rozrywka znajdowała sposoby, by przetrwać i dostarczać ludziom chwil wytchnienia.
Jak działała branża rozrywki podczas wojny?
1. Muzyka i radio – Rozgłośnie radiowe nadawały muzykę patriotyczną, jazz, a także audycje komediowe i propagandowe. Piosenki takie jak We'll Meet Again Very Lynn czy Boogie Woogie Bugle Boy The Andrews Sisters podnosiły na duchu.
2. Kino – Hollywood i inne wytwórnie filmowe produkowały filmy propagandowe i wojenne, np. Casablanca (1942). W okupowanej Europie filmy często były cenzurowane, ale działało kino konspiracyjne.
3. Teatr i kabaret – W krajach alianckich działały teatry wystawiające lekkie komedie i musicale. W okupowanych miastach, jak Warszawa czy Paryż, działała także tajna scena teatralna.
4. Komiksy i literatura – Bohaterowie jak Superman czy Kapitan Ameryka walczyli z nazistami na łamach komiksów. W Wielkiej Brytanii i USA popularne były powieści szpiegowskie i wojenne.
5. Rozrywka dla żołnierzy – Organizowano występy dla wojskowych (np. USO w USA), gdzie gwiazdy takie jak Bob Hope i Marlene Dietrich występowały na frontach.
Wpływ wojny na rozrywkę
Wiele gwiazd filmowych i muzycznych wstąpiło do armii lub działało w organizacjach pomocowych.
W okupowanych krajach kultura często musiała działać w podziemiu.
Po wojnie rozrywka stała się bardziej refleksyjna – w filmach i książkach analizowano koszty konfliktu.
Podsumowując, wojna nie tylko nie zniszczyła branży rozrywkowej, ale zmusiła ją do dostosowania się i odegrania kluczowej roli w podtrzymywaniu ducha walki oraz nadziei.
Dzięki za odpowiedź, ja wiem, jak wszyscy mówią o wojnie to jej nie będzie i tego się trzymajmy. Dlatego przeanalizowałem z pomocą s.i na szybko jak kurs zachowywał się przed, w trakcie i po pandemii, treść potwierdza trochę moją tezę „ Kurs akcji Ekipa Holding przed pandemią COVID-19 wynosił około **3,10 PLN**. W trakcie pandemii, ze względu na wzrost popularności treści online, kurs wzrósł do około **4,44 PLN**. Po pandemii, kurs ustabilizował się w granicach **3,65 PLN**”