Interesuje mnie czy były przypadki anulowania emisji. Od niech minęło mnóstwo czasu i moje pytanie brzmi skąd wiedzieć że są to akurat te akcje które on "emitowal" a nie inne akcje? W końcu namsen mógł puścić je w obrot. W jaki sposób anulować teraz je wyrokiem?
Przecież może się bronić tym ze je zbyl a potem nabył.
Emisja została zablokowana. Poczytaj sobie historię Elektrim nie mylić z Elektrotim. Akcje już są poza obrotem gpw ale zapewne będą wezwania po dobrych cenach
Namsen cały czas ma te akcje bo: 1. Akcje nigdy nie zostały zarejestrowane w publicznym obrocie tj. na giełdzie 2. Każda transakcja wykonana przez większościowego akcjonariusza (Namsen) musi zostać zgłoszona w reporcie ESPI. Do tej pory nie było żadnej informacji na ten temat, Namsen dalej ma ponad 95% akcji.
Sąd ma bardzo dużo narzędzi żeby cofnąć szkodę wyrządzoną przez Namsen. Sąd może: - cofnąć emisję - dać prawo pokrzywdzonym wziąć udział w emisji na takich samych warunkach jakich robił to Namsen (ilość akcji oraz cena) - zmusić Namsen do wypłaty odszkodowania mniejszościowym w postaci różnicy wartości godziwej akcji a cenie emisji - zmusić spółkę do buybacku - zmusić Namsen do wykupu reszty akcjonariuszy po cenie wykluczającej emisje
Podobnych spraw z rozwadnianiem mniejszościowych przez wykluczające emisje w absurdalnie niskich cenach było wiele w Europie Zachodniej czy Stanach. Z naszego poletka mamy aferę z FAM S.A
komu sprzeda akcja ktore nie sa dopuszczone do obrotu ? na razie to tylko kupił troche takich akcji zeby zagmatwać sprawę bo mogl kupic po 7zl a kupil za 4 dolary.
Niby inteligentny, ale chyba coś poszło nie tak.... fundusz inwestycyjny który został dopuszczony łaskawie do emisji ograł Namsena i odpuścił dopiero po 16.6, widocznie nie było zakazanych klauzul bo inaczej by przekręt Namsena można było łby łatwo udowodnić, tyle w temacie geniuszu
Fundusz ograł Nansena :) no ciekawe te twoje teorie. Z tą pierwsza twoja teoria jeszcze może i się zgodzę. Czekamy do początku maja. Pytanie jeżeli nic się nie wydarzy po tym czasie to jakie teorie będziesz miał ?
po to żeby mieć argument w sądzie że nie mozna emisji cofnąc bo jeden fund się pozbył akcji w cenie 4 dolary to dlaczego on ma teraz za 1zł anulować. moim zdaniem to tylko po to bylo ustawione najpierw straszenie sprzedażą po 7zł że niby tyle warte a jak w sądach pewnie nie szło jak chciał to kupił za 16zł żeby mieć argument na cofnięcie.
"Dzięki emisji 216 mln walorów po 0,277 dolara za akcję (ok. 1,15 zł) Namsen, czyli dotychczasowy główny akcjonariusz Kernela"
Akcje 7 razy taniej niż najniższy kurs...
Jeżeli jesteś pewny swoich teorii to nie liczlbym na cenę wyższa od 18.5 wiec nie wiem jeszcze po co posiadasz papier. A o wycenę godziwą to już zadbają sobie. Na 18.5 wycenili przy ostatnim wezwaniu gdzie jeszcze nie było emisji tej lewej.
Użytkownik AA może i słusznie zauważył że czekają 3 miesiące czy ktoś zgłosi sell out. Tak było w espi. To będzie początek maja. Ciekawie będzie jeżeli pojawi się np zawieszenie broni do tego terminu. Ciekawe dlaczego nie zrobił tego wcześniej :)
A po drugie mam w głowie jeszcze artykuł i nie biorę tutaj nic na poważnie z zapowiedzi :
Nowe wezwanie, ogłoszone według wartości godziwej ustalonej przez międzynarodową firmę z wielkiej czwórki, mogłoby rozwiązać obecny impas, dlatego dokładnie rozważymy tę opcję – mówi „Parkietowi” Alla Olenchenko, reprezentująca firmę Namsen.
Kurs jest ubijamy od 7 PLN także też nie przywiązywać do tego wagi :) za długo tutaj jestem. Automaciki działają od dobrych dwóch lat. Kazdy wzrost spadek jest nienaturalny
Dnia 2025-03-28 o godz. 07:34 ~Obserwatorgpw napisał(a): > Czyli teraz nie będzie wynosił o wiele więcej skoro kurs jest ubijany
Wezwanie w cenie 18,50 było ukierunkowane pod zebranie z rynku akcji od instytucjonalnych. Instytucjonalni zgodnie ze statusem nie mogą posiadać akcji spółki zdejmowanej z rynku.
AV. przewidział ten ruch / problemem dla niego będzie wyrok anulujący emisję. Tego nie przewidział.