• super wyniki za IV kw. Autor: ~gall [89.231.202.*]
    600 mln przychodu, prawie 100 baniek zysku, pieknie wyprowadzili cały rok, mam nadzieje na dywidendy 3-4 pln ;)
  • Re: super wyniki za IV kw. Autor: ~Karol [37.47.91.*]
    Ponad 100 baniek zysku za czwarty kwartał. Znacznie powyżej oczekiwań.
  • Re: super wyniki za IV kw. Autor: ~Alex [195.191.162.*]
    Czyli za 2025 będzie ponad 20zl zysku na akcje . Ludzie patrzą na dywidendę i tutaj się zawiedli
  • Re: super wyniki za IV kw. Autor: kno [109.243.5.*]
    Skąd wziąłeś te 20? Są jakieś informacje, które sugerują że 2025 będzie miał istotnie lepsze kwartały niż q4?
  • Re: super wyniki za IV kw. Autor: ~Repcak [164.127.243.*]
    Jakbym miał bawić się w hazard to postawiłbym kasę na to, że Iq będzie dużo lepszy niż w 2024. Ceny sody na świecie są średnie. Pmi w Polsce pierwszy raz od dawna przekroczylo w marcu 50. Wg mnie ogólnie lepsza sytuacja w przemyśle powinna ruszyć i rokite. Takie produkty jak ług sodowy, czy kwas solny to jest krew przemysłu. To jest mocna firma, potrafi zrobić zysk nawet w roku, który okazał się dla chemii dramatyczny. Ja powoli co jakiś czas dokupuje. Ja lubię tę firmę
    Zysk za 4 kwartał był 5.20 , a gospodarka niemiecka rośnie i następne kwartalny powinny być lepsze
    A wiesz, że z tego 5.2 jakieś 4 to rekompensata dla przemysłu energochłonnego? Także na moje oko, q4 był taki-se, a nie nie wiadomo jak dobry (był dobry w obecnym otoczeniu, ale słaby biorąc pod uwagę kwartały z ostatnich paru lat).

Nie wykluczam możliwości że będzie powtórka z 2022, ale jest też całkiem możliwe że sama niemiecka gospodarka aż tak popytu nie nakręci. Nie czytałem jeszcze raportu, więc nie wiem co zarząd mówi o tym jak wygląda rynek. Jak tam nie ma jakichś dobrych informacji to moje optymistyczne oczekiwania są bliżej 10-12, a nie 20.
    Ile było konkretnie tej dopłaty ? Nie widać w raporcie
    Jest wspomniane w sekcji 1.2 raportu (może też w innych miejscach, to jest pierwsze które znalazłem).

"Należy  jednak  zaznaczyć,  że  wpływ  na  wyniki zarówno  czwartego  kwartału  roku  2023  jak  i  2024  miały otrzymane  rekompensaty  dla  przedsiębiorstw energochłonnych,  w  kwocie  odpowiednio  54,6  mln  zł  i  83,7  mln zł."

Czyli wychodzi tak jak pisałem, około 4 pln na akcje. W sumie to nie sprawdzałem jak wygląda sprawa dopłat w 2025, ale moje 'optymistyczne 10-12' zakłada podobną dopłatę (3-4 pln na akcje).
  • Re: super wyniki za IV kw. Autor: ~Alex [94.254.226.*]
    Dzięki
[x]
PCCROKITA 0,16% 62,80 2025-12-16 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.