Jakbym miał bawić się w hazard to postawiłbym kasę na to, że Iq będzie dużo lepszy niż w 2024. Ceny sody na świecie są średnie. Pmi w Polsce pierwszy raz od dawna przekroczylo w marcu 50. Wg mnie ogólnie lepsza sytuacja w przemyśle powinna ruszyć i rokite. Takie produkty jak ług sodowy, czy kwas solny to jest krew przemysłu. To jest mocna firma, potrafi zrobić zysk nawet w roku, który okazał się dla chemii dramatyczny. Ja powoli co jakiś czas dokupuje. Ja lubię tę firmę
A wiesz, że z tego 5.2 jakieś 4 to rekompensata dla przemysłu energochłonnego? Także na moje oko, q4 był taki-se, a nie nie wiadomo jak dobry (był dobry w obecnym otoczeniu, ale słaby biorąc pod uwagę kwartały z ostatnich paru lat).
Nie wykluczam możliwości że będzie powtórka z 2022, ale jest też całkiem możliwe że sama niemiecka gospodarka aż tak popytu nie nakręci. Nie czytałem jeszcze raportu, więc nie wiem co zarząd mówi o tym jak wygląda rynek. Jak tam nie ma jakichś dobrych informacji to moje optymistyczne oczekiwania są bliżej 10-12, a nie 20.
Jest wspomniane w sekcji 1.2 raportu (może też w innych miejscach, to jest pierwsze które znalazłem).
"Należy jednak zaznaczyć, że wpływ na wyniki zarówno czwartego kwartału roku 2023 jak i 2024 miały otrzymane rekompensaty dla przedsiębiorstw energochłonnych, w kwocie odpowiednio 54,6 mln zł i 83,7 mln zł."
Czyli wychodzi tak jak pisałem, około 4 pln na akcje. W sumie to nie sprawdzałem jak wygląda sprawa dopłat w 2025, ale moje 'optymistyczne 10-12' zakłada podobną dopłatę (3-4 pln na akcje).