Widać, że prezes i vice czytają forum bo zacytowali to co kiedyś pisałem, że Aztec może być bazą do gry o kowbojach czy kosmitach. Kowboi już mamy, zaraz będą kosmici. Ja patrzę na tą grę jako dodatkowy dochód, oprócz tego co włożyli wartościami niematerialnymi to nie tworzą gry, nie wydają a mogą tylko zarobić. Z drugiej strony muszą pokazać kierunek P2c, czy zostajemy przy symulatorach czy idziemy w citybuildery a może w AAA.
Planowany debiut 2025 czyli Aztecs musi wyjść wcześniej, zakładając jakieś pieniądze z MMS, jakieś z RMS, jakieś z Aztecs, jakieś z Permafrost, jakieś z Pionierów, coś z konsol i coś z Frogg to czemu jest warta poniżej 10mln. A może warto zapytać do kiedy. Liczę na dobry rok choć z odpisem i to konkretnym trzeba się liczyć. To nadal mój faworyt do dużych wzrostów i może jak się arkusz zapełni to ktoś grubszym pakietem się skusi bo na 5,8 20k akcji wisi.
A dlaczego poprostu nie chcą zrobić tego jako p2c ? Wygląda to na to że p2c jest do zaorania z czego tu mają być zyski skoro wszystko robią w innych spółkach. I ile realnie z takiej gry mogą dostać skoro wydawca jest toplitz. Realnie do spółki wpłynie ile 5% ? Lub mniej
Trzeba by do nich napisać. Dlaczego tworzą spółki celowe. Mnie też to nurtuje...
Generalnie P2 to spółka developerska nie wydawnicza. Gdyby MMS był hitem inna byłaby pozycja spółki w negocjacjach i podziale zysku z wydawcami. Toplitz np. wydał Medievala polskiej spółki Render Cube. Był sukces z synergii produkt-wydawca. P2 Azteca powierzył Azjatom. Były nadzieje na własny mocny start, ale wiemy, jak to się skończyło. Teraz trzeba myśleć o finansach i kosztach przy rosnącym ryzyku. Toplitz bierze dużo, ale bierze też ryzyko. To co mi przychodzi do głowy w tym modelu biz. chodzi o outsourcing ryzyka. Z drugiej strony, skoro Topliz płaci za produkcję trzeba by mu to oddać w akcjach. A kto by chciał nowych emisji na P2. Ja nie. Tak, czy siak to są moje domniemania.
P2 powinien uczestniczyć w zysku proporcjonalnie do posiadanych udziałów, a więc 21 i 20% chyba, że umowa slółki stanowi inaczej, minus ew. to co wynika z przepisów spółki tj. wynagrodz. dla zarządu, na kapitał rez.
Jeśli jako wydawca jest wpisany toplitz a producent gry ECS to myślę że toplitz tam weźmie większość i grosze pójdą do ECS i z tych groszy będzie 21% dla p2c
To inna spółka korzystająca z technologii użytej do Aztecs. Fajnie, że coś z tego mają bo pewnie prócz technologii nic tam nie wkładają. Muszą robić swoje i zarabiać na swoim, czasem jedna gra może przynieść miliony. Jak dla mnie ten rok zapowiada się przełomowo ale rzeczywiście chciałbym, żeby zarabiali.