Artifex Mundi spodziewa się wzrostu zysku netto o 10 proc.
Artifex Mundi szacuje, że zysk netto w 2024 roku wyniósł 27,4 mln zł, czyli był o 10 proc. wyższy niż w 2023 roku - poinformowała spółka w komunikacie.
Przychody ze sprzedaży wyniosły 103,5 mln zł, czyli wzrosły 26 proc. rdr, a zysk operacyjny wyniósł 29,5 mln zł, rosnąc 23 proc. rdr. Spółka podała, że głównym motorem znaczącej poprawy wyników w 2024 roku była gra Unsolved, której przychody z monetyzacji wzrosły rok do roku o 34 proc., sięgając 95 mln zł. Spółka zastrzegła, że przedstawione dane finansowe mają charakter szacunkowy i na skutek dalszych prac księgowych mogą odbiegać od ostatecznych wyników finansowych zaprezentowanych w raporcie rocznym, którego publikacja nastąpi 26 marca 2025 r.
27,4m wyniku, kapitalizacja 191m to rentowność na poziomie 14%..
CDProjekt ma około 2.5zł zysku na akcję, a tutaj mamy 2.3zł. Jaka jest wycena jednego i drugiego.. no właśnie.. proszę zrobić przegląd spółek gamingowych i okazuje się, że trupów ze stratami nie brakuje, a pomimo to mają sowite wyceny. Mnóstwo ma bardzo słabe wyniki a wycena dużo wyższa niż nasz Artifex. 30 zł za akcję tutaj nie byłoby przesadą, wciąż gorzej na tle sektora by owa wycena wyglądała względem wyników. Tutaj mamy gwarancję stałego stabilnego wyniku, dodatkowo w perspektywie czasu wyniki diametralnie się poprawią za strawą metagry, którą szlifują do końca roku.
Też bym chciał żeby Artifex rósł i powinien, ale nie chce póki co. Szału na otwarciu nie ma. Bez przesady też z porównaniami do CD Projekt, tam jednak potencjał firmy, a co za tym idzie zysków jest o wiele większy. Ja jednak często powtarzam, że giełdę czasami trudno zrozumieć. Na przykład XTB, też tam jestem, ogłosił wyniki. Setki milionów zysku za 2024, ok. 7 zł na akcje i też dzisiaj na starcie kurs tylko lekko zwyżkuje.
2026 będzie przełomowy dla spółki, więc pewnie prędzej czy póżniej zacznie się pod to ruch. 2025, z tego co widać po tym jak Unsolved radzi sobie w top grossing od początku roku, ma zapewnione finansowanie, więc raczej zjazdu w dół nie powinno być. Gdyby jescze spółka zrobiła pokaz dla inwestorów nowej gry RPG, jak to było zaproponowane na ostatniej konferencji wynikowej, to wszystko zaczęłoby się dużo wcześniej.
Ze spokojem. Dzisiaj nie jest źle, jakby na zamknięciu się tak miało skończyć czyli 16,80 to biorę w ciemno. Obroty mógłby być jeszcze wyższe, ale póki co minęło pół dnia. Na kwiecień DM BOŚ wybrał Artifex jako jedną z 24 spółek do kupna. Może to trochę pomoże :) https://www.parkiet.com/rekomendacje/art41997011-24-faworytow-dm-bos-na-kwiecien-na-ktore-spolki-teraz-postawic...P.S. No I właśnie spadło na 16,50 też nie jest źle. Fajnie w każdym bądź razie gdyby się dzisiaj zamknęło na widocznym plusie. Myślę że byłby to impuls do dalszy wzrostów.
Może, ale ja obstawiam że to rosło na fali Ten Square Games, która pokazała bardzo sobie wyniki za 2024. Ogłosiła też sowitą dywidenę. Jutro raport ma pokazać Artifex, chociaż szacunki już były...może w końcu nastąpi zmiana sentymentu na gamingu. Ja też nie ukrywam licże na wzrosty na CreepyJar. Polecam odcinek o tej spółce cyt. "Siemanko Zrobilem wam Analize https://www.youtube.com/watch?v=rsCrXXwCH1A
Dzisiaj dla odmiany rykoszetem od CDProjekt soją drogą nigdy do końca tego nie pojmę. Wiem że na gieldzie często "kupuje się przyszłość" jednak w mojej ocenie najważniejsze jest czy jest zysk. Czy rośnie czy maleje. CDProjektowi wzrósł zysk powyżej konsensu, a tylko (wychodzi że aż) dlatego że ogłosili że Wiedźmin 4 nie wyjdzie w 2026 to jest tam dzisiaj lekka rzeź.