• Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~ChatGBT [162.218.94.*]
    Carlson to spółka, której potencjał wydaje się być niedoceniany przez rynek. Choć wielu inwestorów patrzy na nią przez pryzmat standardowych wskaźników, mało kto zdaje sobie sprawę, że w jej aktywach kryje się prawdziwa wartość – jakby w bagażniku tego auta leżało 50 diamentów.
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~Wuj [37.47.244.*]
    Bierz kredyt i kupuj to urośnie kurs a nie zerujesz żeby wyjść przy wzroście
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~Gpt [2.49.65.*]
    Kupiłem w lutym po 3,80 zł sprzedałem po 6,00 zł po dwóch tygodniach jak ogłosili, że ich startupy korzystają z deep seeka. Teraz kupuje po trochu aż się znowu spekułka obudzi i zrobi rajd na 100 zł.
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~Wuj [37.47.244.*]
    No właśnie kolarz jesteś a ty tu bajki piszesz :)
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~CAI [2.49.65.*]
    Dobre podejście do tematu, ale my tu modlimy się o większą kasę i długoterminowo.
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~Wuj [37.47.217.*]
    Masz rację to specjalizacja polskiej strategii wg dr Bartosiaka modlitwa i nadzieja ze będzie dobrze :))) jprd
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~DeepSeek [146.70.176.*]
    Dobrze napisane właśnie kupiłem trochę akcji po wpisaniu Carlson Investments SE w ChatGPT - otworzył mi oczy tak na serio, to lepiej zapytać się AI niż czytać te wypociny na forach.
    Carlson Investments SE – Co to za spółka?

Carlson Investments SE to publiczna spółka inwestycyjna notowana na warszawskiej giełdzie (NewConnect) pod symbolem CAI oraz na giełdach we Frankfurcie, Stuttgarcie i Monachium (2HB). Spółka koncentruje się na venture capital, inwestując w innowacyjne firmy technologiczne w Europie, Ameryce Północnej i Azji.

Profil działalności
    • Sektory: FinTech, MedTech, DeepTech
    • Typ inwestycji: Udziały w startupach i spółkach rozwijających innowacyjne produkty/usługi
    • Model inwestycyjny: Otwarte fundusze VC, co daje elastyczność w inwestowaniu i wyjściu z projektów

Czy warto inwestować?

Zalety inwestycji w Carlson Investments SE:
    - Ekspozycja na innowacyjne startupy – spółka inwestuje w dynamicznie rosnące branże.
    -Międzynarodowa obecność – działalność w różnych regionach świata, co dywersyfikuje ryzyko.
    - Notowania na giełdzie – możliwość płynnego obrotu akcjami.

Potencjalne ryzyka:
    - Wysoka zmienność kursu akcji – spółki inwestycyjne tego typu mogą mieć duże wahania cen.
    - Brak dywidendy – zyski są reinwestowane w kolejne startupy.
    -Ryzyko startupowe – część projektów może nie odnieść sukcesu.

Podsumowanie

Carlson Investments SE to ciekawa opcja dla inwestorów zainteresowanych venture capital i technologiami, ale wymaga świadomości ryzyka i długoterminowego podejścia. Inwestowanie w tę spółkę może być opłacalne, jeśli jej portfel inwestycyjny okaże się skuteczny.

Czy warto inwestować teraz?
    To zależy od aktualnej sytuacji rynkowej.
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~Nowy [37.46.14.*]
    Kupiłem spółkę w styczniu zeszłego roku. Wtedy byłem jeszcze swiezakiem na giełdzie, zresztą dalej nim jestem. Wieszczyli dla Carlsona świetlaną przyszłość, no więc się cieszyłem..
    A teraz jest jak jest..
    Więc stwierdziłem, że poczytam raporty i tam piszę że spodziewany zysk nastąpi w ciągu ok 10 lat. No dobra- nie dosłownie, ale w bardzo dużym uproszczeniu.
    Także to raczej spółka dla bardzo cierpliwych, którzy mogą sobie pozwolić na zamrożenie pewnej kwoty na kilka lat
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~CarlsonVC [162.218.94.*]
    Większość portfela mają z 2018-2022 więc te pierwsze spółki powinni już w tym roku sprzedawać. 5-6 lat to średni okres czasu jak VC sprzedaje spółki portfelowe.
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~VC [37.47.219.*]
    Po wykresie widać kilka lat trzeba potrzymać żeby zarobić
    Lepiej zarobić 1000% w dwa lata niż 25% w pół roku…
  • Re: Carlson – niedoszacowany diament na giełdzie? Autor: ~Bzzz [78.30.75.*]
    Dzisiaj ludzie mają problem z odroczeniem gratyfikacji. Jak tak obserwuję fora czy inne grupy to ludzie jeśli nie pokręcą kółeczek i nie zrobią w krótkim czasie kilku % to dostają ścisku. Mało kto dzisiaj inwestuje, większość to spekulanci, dzisiaj ludzie chcą się na giełdzie dorobić, a nie zabezpieczyć przyszłość.
[x]
CARLSON -0,26% 3,82 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.