• squeez out Autor: ~Ciekawy [188.146.160.*]
    29 stycznia poinformowali, że mają 95%, od tego czasu mają 1 miesiąc na realizację żądania akcjonariusza na odkupienie akcji. Czy ktoś już złożył takie żądanie?
    Na razie komunikatu nie ma. Czy czekają na zgodę KNF z luxemburga?
  • Re: squeez out Autor: ~Kolber [188.146.16.*]
    Procedura rozpoczyna się po złożeniu dokumentów do CSS :) także nie ma espi nie ma squezzu. Ciekawe dlaczego czekaja z tym :) kazdy dzień bez tej informacji utwierdza mnie w przekonaniu że to był blef lub straszenie. Nie jest powiedziane że CSS da zgodę na squezze przy toczących się sprawach. Nie wiem na co jest tutaj oczekiwanie. Jedyne wytłumaczenie jest takie że coś tam jest nie tak i squezzu nie bedzie
  • Re: squeez out Autor: ~Rafał [92.38.162.*]
    Ja uważam, że będzie lecz później po około 120zł
    Na dzień dzisiejszy to wygląda tylko na straszenie. Nie wiem w jakim celu to było? Aby już nikt nie kupował walorów ? A jak wiadomo koniec wojny może być blisko to siła rzeczy jest zainteresowanie kernelem
  • Re: squeez out Autor: ~lowcatrolli [91.193.208.*]
    Z tego co pamietam, to nic sie nie wydarzy, póki sąd z Luksemburga zadecyduje.....i był chyba jakiś komunikat o tym też.
    Łowco mylisz delisting ze squezzem. KNF zapowiedziała że nie będzie delistingu dopóki nie rozstrzygną się sprawy w Luxemburgu. Zaś squezze aut to inna para kaloszy i ta kwestia zależy od Luxemburgkiego css
  • Re: squeez out Autor: ~kernel [145.237.4.*]
    Delisting" i "squeeze" odnoszą się do różnych aspektów rynku finansowego i operacji związanych z akcjami spółek:

Delisting:

Proces, w którym spółka przestaje być notowana na giełdzie papierów wartościowych.

Może być dobrowolny (np. spółka decyduje o wycofaniu się z giełdy) lub przymusowy (np. w wyniku naruszenia regulacji giełdowych).

Akcje przestają być publicznie dostępne, ale mogą być nadal wymieniane na rynku prywatnym.

Squeeze:

W kontekście finansowym odnosi się często do short squeeze, czyli sytuacji, gdy cena akcji gwałtownie rośnie, zmuszając inwestorów spekulujących na spadek ceny (shortujących) do odkupu akcji, co jeszcze bardziej podnosi ich wartość.

Istnieje też termin squeeze-out, który dotyczy sytuacji, gdy większościowy akcjonariusz spółki zmusza mniejszościowych udziałowców do sprzedaży swoich udziałów, zazwyczaj w przypadku próby przejęcia pełnej kontroli nad spółką.
    No ładnie wyjaśnione ale mam wrażenie że wiele osób tutaj nie odróżnia squezzu outu od delistingu
[x]
KERNEL -0,48% 20,90 2026-01-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.