Na gazie są o wiele wyższe marże, niż na paliwie!!!
Jak się spojrzy na raporty Orlenu z ostatnich kilku lat, to były kwartały, że PGNiGe ratowało im wynik!
Mnie interesuje bardziej kiedy podadzą więcej konkretów (daty, lokalizacje, szacunki wydobycia, CAPEX, partnerzy zagraniczni, itp.) i jaka wtedy będzie wycena naszego UNIMOT przez biura maklerskie - stawiam poziom minimum 250 zł z tendencją wzrostową w kolejnych latach, gdy nowa dywizja dołoży sporą EBITDĘ, wielkie podziękowania dla Prezesa i Zarządu za mądre i ambitne decyzje biznesowe, które pchną UNIMOT do wyższej ligi :)
Jeśli chodzi o samodzielne poszukiwanie złóż i wydobywanie, to raczej w to nie wejdą. Myślę, że raczej skupią się na magazynowaniu gazu ziemnego i CO2. Na to można dostać kasę z KPO. I to się może zadziać dość szybko. A wydobycie to raczej przez wejście w JV. Może już znaleźli spółkę która ma złoża ale brakuje trochę kapitału...? Trump ostatnio walczy cłami to takie kanadyjskie spółki szukają nowych rynków zbytu... Prezes ostatnio tyle lata po konferencjach na całym świecie - może coś z tego wyniknie ;-)
Papier zbierany przed wybiciem. Czyżby z tym gazem zadziało się jeszcze szybciej jak myślałem? Poza tym na koniec kwartału pokażą mniejsze zadłużenie, więc lepsze wskaźniki mogą przyciągnąć nowych inwestorów.
Ropa spada, marża rafineryjna też (komunikat Orlenu) Jak jeszcze w USA ruszą odwierty i zwiększą podaż ropy, to zrobi się na prawdę ciekawie/ Z niecierpliwością czekam na szacunki za pierwszy kwartał. Chociaż rekordowe wyniki to będą w 2kw i 3kw