Pojawiła się bardzo dobra informacja o nowych wdrożeniach industry. Pokazuje to, że spółka stawia na dywersyfikacje i optymalizację swojej wiedzy i kompetencji. Dla mnie, spółka pokazuje również konsekwentną realizację planów, współpracy i spójności wewnętrznej wśród udziałowców itp. Mają chłopaki swoje cele, które śmiało i konsekwentnie realizują. Super sprawa na przyszłość ;)
Oni powinni jeszcze bardziej cisnąć industry, bo może być z tego naprawdę dobra kasa (obok space), zwłaszcza teraz i w Polsce. Raz że nasze firmy są zapóźnione jeśli chodzi o automatyzację i robotyzację w porównaniu do zachodu, a dwa że teraz idzie na to mnóstwo kasy m.in. z KPO.
A trzy że już zaczyna brakować pracowników, wykonujących podstawowe i powtarzalne prace, więc to jedyny sposób na podniesienie produktywności polskich firm. I coraz więcej firm zaczyna o dostrzegać.
To nie jest dobry czas dla branży przemysłowej, firmy obecnie tną ludzi na potęgę ale to nie znaczy że w to miejsce wrzucają systemy wizyjne, mało tego Scanway próbouje produkować zaawansowne rzeczy wymagające dużych budżetów- dziś firmy nie mają na to budżetów Do tego na rynku jest wielu lepszych graczy oraz praktycznie każdy producent rozwiazań automatyki przmesłowej posiada prostrsze i tańsze kamery z AI w swojej ofercie. Obecnie industry jest kulą u nogi scanway i w perspektywie lat to się raczej nie zmieni
Nie zgodziłbym się z opinią, że jest kulą u nogi. Takie zbytnie zachwycenie się spacem też może się w pewnym momencie odbić czkawką u niektórych inwestorów. Przypominam, że to w Industry jest cała wieloletnia wiedza dotycząca przetwarzania obrazów, ich analizy oraz wykorzystania danych. Bez tej wiedzy w space w przyszłości ławo będzie można dotrzeć do szklanego sufitu. Tak jak mówił Pan Prezes, synergia tych dwóch działów ma tutaj duży sens.
Ja się tylko patrzę na tą spółkę jako zdrowe połączenie tych dwóch działów i to ma ogromny potencjał by zatrząść rynkiem. Całkowite zaoranie działu Industry w mojej ocenie byłoby fatalną wiadomością dla nas w długim terminie. Taka jest moja opinia.
To dwa światy, nie przenikają się w żadnym obszarze nawet jeśli taka jest narracja spółki, są wystarczająco długo na rynku by już coś znaczyć w branży a tak niestety nie jest.