Czego oczekujecie? Czy 4Q24 będzie wynikowo lepszy od okresu porównawczego 4Q23? Czy 4Q24 będzie lepszy od 3Q24? Czy firma będzie kontynuowała nieprzerwaną politykę wypłat dywidendy?
Jak zakładam brak większych zmian względem poprzednich okresów. Dywidenda tradycyjnie będzie i tradycyjnie będzie niska. Z drugiej strony myślę, że spółka utrzyma swoją (obecnie niespecjalnie wysoką) wartość.
Brak espi o uruchomieniu nowych inwestycji jest dość niepokojący. Stąd nie należy się spodziewać istotnej poprawy wyników finansowych. Trochę szkoda, bo mamy na GPW sporo firm dynamicznie rozwijających się, na których można nieźle zarobić.
TAK faktycznie szkoda, ze polityka informacyjna, czytaj relacje z inwestorami, jest tak oszczędna. Rynek nadal działa zgodnie z zasadą "Kupuj plotki sprzedawaj fakty" chodź i tutaj o efekty bywa różnie.
Jakkolwiek jeżeli dobrze pamiętam w zapisach umowy kredytowej na finansowanie Płocka przyjęto rozpoczęcie spłaty kapitału gdzieś od połowy tego roku. Oznaczałoby to przyjęcie inwestycji do użytkowania najpóźniej do końca 1Q25.
Co do spodziewanych wyników. Uważam, że 4Q24 będzie lepszy od 4Q23 na wszystkich poziomach wynikowych P&L począwszy od przychodów ze sprzedaży, poprzez EBIT a na zysku netto skończywszy. 4Q23 po prostu był wyjątkowo kiepski. Natomiast cały wynik roczny 2024 będzie gorszy (choć chciałbym się mylić) od 2023 roku i to głównie za sprawą bardzo udanego 1Q23 roku.
Ciężko coś oczekiwać za tamten rok, moje oczekiwania są od tego roku jak ruszy pełną parą Płock itd.
Niewątpliwie oczekiwania są tylko co do dywidendy ile dadzą w tym roku ??? wszystko powyżej dziesięć groszy netto będzie na plus ale chciałbym aby w tym roku zaszaleli i dali dwadzieścia groszy, wtedy pozycja tutaj znacząco by wzrosła na przyszłość.
@Polak czy wiesz ile wynosi zysk/akcję za okres 01.2024 - 09.2024 0,14 PLN Za 2023 rok było 0,22 PLN. A zakładam (chciałbym się mylić), że rok 2024 będzie gorszy wynikowo od 2023. Czyli mamy do podziału nie więcej aniżeli 0,22 PLN/akcję.
Chciałbym dywidendy na poziomie 0,2 PLN ale czy jest to realne. Teraz jeszcze nie.
Spółka w przepływach pieniężnych w 2025 roku musi uwzględnić środki na spłatę zadłużenia (odsetki + od połowy roku kapitał).
WZA zobowiązało Zarząd do takiego gospodarowania, aby przepływy z działalności operacyjnej były w takiej wysokości, aby można było pokryć przepływy z działalności inwestycyjnej i finansowej. Oznacza to, że Spółka musi generować zyski i to wyższe zyski, aby wypracowywać dodatnie przepływy pieniężne i aby ostatecznie nie stać się bankrutem. I właśnie druga linia w Płocku ma pomóc Spółce w generowaniu wyższych dodatnich przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej. I tak będzie.
Również myślę, że 2024 będzie gorszy, co widać było po niższych marżach w raportach okresowych.
Obstawiam, że informacja o uruchomieniu drugiej linii się nie pojawi (do tej pory nie było żadnego ESPI) ... Może wzmianka o trwających rozruchach technologicznych.
... Miejmy nadzieję, że na tle 2024 obecny rok z każdym raportem będzie nas pozytywnie zaskakiwać i w końcu pojawi się informacja o II linii...
@Tubylec już jedna firma z WIG CHEMIA podała wyniki za 2024 - POLWAX. Rok 2024 był trudny dla tej organizacji, trudności z płynnością finansową skutkowały trudnościami w realizacji kontraktów wynik - duża strata. Firma została przejęta przez Mostostal Zabrze i teraz może będzie lepiej.
PCC Exol ale i PCC Rokita nie są skore do dzielenia się informacjami - chociażby w kontekście nowych technologii. Ale nie dziwię się bo w dobie takiej konkurencyjności. Jakkolwiek druga linia moim zdaniem już pracuje i zobaczymy to po wynikach 1Q25.
~Piotr wiem ile wynosi zysk na akcję, natomiast nie wiem ile wynosi kapitał zapasowy i tutaj jest pies pogrzebany. Wiem wiem co napiszesz ale niewątpliwie w/w i inne rzeczy są bardzo ciekawe i biorąc pod uwagę wszystko spółka jest wielką niewiadomą oczywiście na plus tylko jaki duży będzie plus ???
@Polak kapitał zapasowy poza limit (co najmniej 1/3 kapitału zakładowego) do pokrycia ewentualnej straty lat ubiegłych pracuje w inwestycjach. Poza tym w trudnym okresie dla spółek powiązanych funkcjonują pożyczki wewnątrz Grupy i Exol takich też udziela i bez wątpienia będą one priorytetem dla właściciela. Ponadto nie wiem czy wypłata dywidendy nie jest podporządkowana zobowiązaniom dłużnym - zapisy kowenantów w umowach kredytowych Itd itp
Dobrze i to jest warte zauważenia Exol uwolnił się z bezpośredniego finansowania gigantycznych nakładów inwestycyjnych w spółkę PCC BD. Podczas gdy nadal pozostaje 50% jej udziałowcem.
To tak trochę statystyk tego co między innymi sprzedali w świat - to co wyszło z Exola w kontenerach DRY. 2023 wysłali około 190 kontenerów 2024 wysłali około 280 kontenerów 2025 (2,5 miesiąca) wysłali około 100 kontenerów
Sprzedaż produktów Exola idzie w kierunku jakim powinna iść - z roku na rok więcej....
@Polak fakt, pytanie jest tylko czy @Franciszek miał na myśli jako jedyny właściwy kierunek Azję czy USA? Osobiście liczę w długim horyzoncie na Azję.
Z moich informacji wynika, że koniunktura w USA bardzo słabnie i dane, które widziałem z Filadelfii za marzec 2025 są bardzo niepokojące - Usługi: -32,5 (poprzednio -13,1) Nowe zamówienia: -19,5 (poprzednio -1,3) Ceny zapłacone: +36 (poprzednio +23,4) Zatrudnienie: -7,5 (poprzednio +2,5). Gospodarka USA bardzo zwalnia a na horyzoncie pojawia się stagflacja.
Nie trafione - nie jest to USA, i nie jest to Azja :) W tym roku prym wiedzie Bliski Wschód. USA to około 20 kontenerów Bliski wschód około 60 kontenerów reszta to Ameryka Południowa i daleki wschód
Czy to ma związek z uruchomieniem drugiego reaktora - nie sądzę. Raczej tym co się dzieje w świecie. Nie ma czasu na nudy....
Tak jak Piotr napisałeś gdzieś wcześniej - ten rok (druga połowa) powinien dać nam odpowiedź czy dobrze robimy trzymając się tej spółki.
P.S. Piotr tak na prawdę zaglądam tu tylko aby poczytać Twoje wpisy - masz wiedzę i świetnie analizujesz. Szacunek :)