a ja mam srednia w okolicach 26 PLN i w ogole sie nie stresuje wszystko co kupione ponizej 30 PLN to bezpieczna aczkolwiek dlugoterminowa lokata kapitalu. 40 PLN moze byc problemem
A jak długi jest ten Twój długi termin? Ja siedzę tu już od ponad pięciu lat i moje doświadczenie jest takie, że w tej spółce plany i możliwości są spoko, ale jak przychodzi co do czego, to jakoś zarząd (niezależnie od tego która ekipa go namaściła) nie ma mocy sprawczej i nie domyka ważnych spraw.
Nie jestem całkiem sceptyczny, wciąż trzymam akcje licząc na jakaś podbitkę, ale razcej spekulacyjną... bo w to że ta spółka będzie dobrze zarządzana po prostu już nie wierzę. Mam tylko nadieję że nie będę tu siedział kolejnych 5 lat, licząc że 'może w kolejnym kwartale...'
Dla porównania mam też akcje PCC Rokita (też chemia, inny segment). Tam ostatnich pare lat wyglądało tak, że nawet jak jest złe otoczenie rynkowe, to w jakiś sposób zarząd daje tam radę. Są inwestycje, są dywidendy, ogólnie coś się dzieje. A tu padaka, od jakichś dziwnych przewał na gazie do niedopilnowanych strategicznych inwestycji.
Nie wiem czy pytanie do mnie; ale jak tak, to jeszcze nie wystawiłem. Niemniej że 22-23 to za mało i sporadycznie dobieram. Z wystawianiem to czekam na informację o tym: - jak rozwiąże się sprawa polimerów (czy Orlen kupi jakieś udziały, jak tak to jaką część i za ile; kary umowne), - czy będą jakieś konkretne informacje a propo inwestycji w przemysł zbrojeniowy (bo na razie jest tak że potencjalnie są możliwości, ale trzeba coś z tym zrobić prędzej niż później), - jak zakończy się sprawa elektrociepłowni (kary umowne + czy blok właściwie do czegoś nadaje w stanie w jakim jest, czy trzeba go przerobić).
Liczę że coś się ruszy w każdej ze spraw w ciągu najbliższego roku.
To co chciałem powiedzieć w poprzednim poście to nie to, że 'jest źle, bankrut i groszufki', tylko to że w ostatnich 5 latach na tej spółce dobre perspektywy dosć rzadko przekładały się na zyski. Jak ktoś nie ma cierpliwości i możliwości zamrożenia kapitału na 5-10 lat to może się przejechać.