Z 15.04:
Producent rur w najbliższych tygodniach może poinformować o podpisaniu listy intencyjnego w sprawie przejęcia.
- Staramy się o zakup podmiotu, którym byliśmy już kiedyś zainteresowani. Rozmowy są zaawansowane, nic więcej nie mogę powiedzieć - skomentowała dla "Parkietu" prezes Alchemii Karina Wściubiak.
Nie odpowiedziała, czy negocjacje dotyczą Ferrum, giełdowego producenta rur. Alchemia próbowała przejąć tę spółkę w 2006 roku, ale nie dogadała się BSK Return i Nystalem - przypomina "Parkiet".
I z 3.08:
"Działając na podstawie art. 69 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych Zarząd NYSTAL S.A. (Spółka) zawiadamia, iż w dniach 29 lipca 2009 r. oraz 30 lipca 2009 r. Spółka zbyła na rzecz funduszu inwestycyjnego odpowiednio 612.433 oraz 291.000 szt. akcji Ferrum S.A.
i z dzisiaj, zmiany w porządku NWZA:
- projekt do punktu porządku obrad nr 11 -
UCHWAŁA NR …….. /2009
Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia "FERRUM" S.A. w Katowicach z dnia …………….. 2009 roku
w sprawie: odstąpienia od zamiaru umorzenia oraz wyrażenia zgody Zarządowi Spółki do zbycia akcji własnych Spółki "FERRUM" S.A.
§ 2
Powołuje się do składu Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. VI kadencji Pana/nią ……………… ……………….
Po pierwsze Alchemia dotychczas chciała kupić wiele podmiotów;
Po drugie prezes Alchemi powiedziała Parkietowi, że nic jej nie wiadomo o tym, że , firma którą chcą kupić jest notowana na giełdzie (cytat poniżej);
"Kiedy można się spodziewać zapowiadanych już od dłuższego czasu przejęć?
Negocjujemy z pewnym partnerem, jednak trudne warunki rynkowe powodują, że rozmowy się przedłużają. Negocjacje w sprawie przejęć przeciągały się również z powodu nierozliczonych opcji w naszej grupie. Mam jednak nadzieję, że już wkrótce zaprezentujemy akcjonariuszom ciekawą akwizycję.
Czy w grę wchodzą spółki giełdowe?
Nic mi o tym nie wiadomo"
Po trzecie funduszy jest wiele;
Po czwarte, w takim razie co w radzie nadzorczej robi człowiek z Mittala? Raczej wygląda na to że Mittal przejmie Ferrum.
Pewne jest to, że coś się szykuje. Ja już swój pakiet zaparkowałem.
Panowie czy po ostatnich ruchach Pana R... sądzicie ,że facet ma pieniądze na ferrum ? Nie wydaje mi się a nawet jestem pewien ,że nie ma kasy.Kiedy pieniądze pojawiały się tam gdzie Pan R dawno się skończyły i myślę ,że nawet taki gracz jak R... zajął się biznesem jednej kategorii i przez jakiś czas będzie się tego trzymał. Moim zdaniem jest ktoś inny , kto dobrze obserwuje i dobrze liczy. Ostatnie ruchy wskazują raczej na pozytywne sygnały...