Też uważam że fajnie jakby były lepsze te wyniki ale bez orzesady 9.80zl dywidendy będzie czyli jak Janusz sprzed dwóch lat powiedzial dywidenda w wysokości 9.80 będzie satysfakcjonująca... :) nie widzę powodów do obaw... moze będą teraz wystarszeni i oddadzą akcje ale na takich właśnie czekam....
Zaskakująco niski wynik w czwartym q po równoległej wypłacie dodatkowej dywidendy mógł być dość mylący przy stosowanych cyklach wydłużonej płatności dla klientów. Do niedawna jeszcze, jeśli wystawiłeś fakturę VAT to bez względu na wydłużony termin płatności klienta, musiałeś ten VAT odprowadzić choć nie miałeś gotówki na koncie w związku z tym, domyślam się, spółka wolałaby wystawić fakturę później. Dlatego spodziewam się odbicia w pierwszym kwartale, kiedy te wszystkie faktury zostaną wreszcie wysłane. Analogicznie było 4 lata temu po czym pierwszy kwartał następnego roku bardzo dobry, i na to liczę..
Zgaduje po raporcie i należnościach w USD że raczej niewiele jeśli w ogóle tam wysyłają. Znacząco poprawili sprzedaż w Polsce. Za granicą też wzrost ale skromniejszy. Wyniki teraz oceniam lepiej. Zeszłoroczne były sztucznie zawyżone przez dotację teraz tego już prawie nie ma. Co prawda piszą o zaostrzającej się konkurencji i nadpodaży ale myślę że sumarycznie dywidenda nie powinna być niższa niż zeszłoroczna. Więcej będzie można zgadywać po wynikach za 1kw. A ciągle jest do wypłaty ok 23 złote na akcje z kapitałów zapasowych...
zysk ze sprzedaży za 2024 ver 2023 lepszy o 10 mln.zł, natomiast zysk za 2024 wyniósł 54 mln.zł. Do tego dywidenda. Super rewelacja. Jedna z lepszych Spółek na GPW
Czekam na wyniki za 1 kwartal... nigdy nie były one dobre... zobaczymy 9.80 zł dywidendy moim zdaniem pewniak... trzeba będzie pojechac znowu na walne... :)
Witam, o ile dobrze sobie przypominam to średnio też nie były złe, tak mniej więcej 1/4 wyników rocznych a w 21 albo 22 nie chce mi się szukać /ale wtedy kiedy akcja spadała do 100 zł a nawet niżej / to był zaraz po tym 1q wyjątkowo dobry i papier mig do góry!
Z miłą chęcią tylko muszę dokupić trochę akcji ,żeby warto było jechać do Zielonej Góry na walne. To jest sprawa decyzji kilku dni ale się trochę waham bo list prezesa był za bardzo lakoniczny nic się nie odniósł do ewentualnych inwestycji i nie wiadomo co jest w zakamarkach planu ale stan finansowy dobry /sfinansowanie aktywów funduszem własnym powyżej 70%/, zysk porównywalny a reszta to co powiedział Rumpel.
Kurcze, Grzegorz, mógłbyś podać jakąś choćby jedną przesłankę takiej prognozy? /oczywiście poza ew. zagrożeniem wojennym, o którym się tyle mówi w internecie i nie tylko/
Grzegorz nie mam merytorycznej odpowiedzi, czy twoja informacja jest wyssana z sufitu, Czyli czy po prostu chcesz tanio nabyć akcje za negatywną propagandę dotyczącą drugiego kwartału?
Dami znasz historie Novity wiesz ze każdy kwartał maja tylko lepszy spokojnie dowiem sie conieco na walnym podpytam :) licze ze nie zbiegnie mi sie to z niczym ważnym i będę mógł pojechac....
Potwierdzam, poza tym jeśli wyrażam optymizm dla spółki to tak robię a nie odwrotnie, no więc dokupiłem trochę akcji za 107 choćby pęc, przyszłość pokaże, czy to był dobry ruch.pozdro
To fajnie że dzielisz się z nami informacjami choć są niekonkretne ale sam zauważ, że mamy dopiero 5 maj a zatem dwa miesiące drugiego kwartału nam pozostają do końca więc co można powiedzieć w ogóle na tej podstawie o drugim kwartale?
Wyniki niezłe ale zwróć uwagę że w stosunku do okresu porównywalnego zwindykowano o 8 milionów mniej /bilans, czyli tak jakby nie było zapłaconych bez mała dwóch miesięcy roboty spółki. Dlatego w kasie pustki/ bilans. W okresie porównywalnym mieliśmy chyba tam 15 milionów na rachunku środków pieniężnych. Sprawdź jeszcze
Powiem CI Dami że nie zwróciłem na to uwagi ... Nie patrzyłęm na to ... głównie obejrzałem zysk netto poza tym uważam że dywidenda na poziomie 9,80 zł jest niezagrożona... :)
Obroty są coraz większe.... zastanawia mnie czy to ktoś wyrzuca bo coś wie ale też skupowanie jest i po 111-112 zł gdzie stało dużo akcji... w maju dowiemy się ile będzie dywidendy porównując wyniki lenteks za 1 kwartał z ubiegłorocznymi i novity za 1 kwartał z ubiegłorocznymi to królowa jest tylko jedna... Novita ma minimalnie gorsze wyniki niż sprzed roku za to lenteks widać znacznie obniżenie wyników... zeby nie było mam akcje jednej i drugiej spółki na szczęście novity w ilości €€€ mam dużo więcej...
No to mnie zszokowało... brak dywidendy za 2024 r. ...... no nie skomentować tego to szok... ja juz trochę oddałem .... bo pusty rok jest rokiem straconym Ciekawy jestem co powiedzą na walnym.... chyba faktycznie słaby jest ten rok 2025 r. ....
Ed Jakby był to taki numer to by zagrali Prezesowi na nosie,,,, w co raczej nie chce mi sie wierzyć.... No ale zobaczymy informacja dla mnie szok o braku dywidendy... Jeśłi myślą na temat maszyny nowej to dywidendy nie zobaczymy ze dwa lata... a to już było grane... ale też może być że główny zgłosi akces dywidendy... ale jakoś nie chce mi sie wierzyć.... Coś mocno namieszali :(
Janusz idzie ręka w rękę z głównym akcjonariuszem tym bardziej nie będzie się liczył bo go główny akcjonariusz przegłosuje... :( No cóż zobaczymy jaki będzie efekt braku dywidendy.... zobaczymy... No niestety niemiłe zaskoczenie... 1. Chcą coś przejąć i szykują kasę 2. Chcą kupić jakąś maszynę i szykują kasę 3. 2025 rok jest tak dramatyczny że będą łatać dziury.... 4. No chyba że planują zrobić skup jak na Lenteksie ... - akurat w to wątpię bo i tak mało akcji jest na rynku....
Innego scenariusza nie widzę.... Coś ewidentnie poszło nie tak....
1.Chcieliby oczywiście ale....
2.Nie
3. 1kw byl spoko może 3 już też bedzie ok, dramatu na pewno nie bedzie spółka jest stabilna
4. Poza moja wyobraźnia
Osobiście czekam na okolice 80-90, zobaczymy jak sie zacznie 3kw
Słabe zachowanie zarządu z tą dywidenda apetyty były ogromnie i niestety.... firma jest stabilna myślę że Pan prezes cos kombinuje... zobaczymy... myślę że napewno dobiorę akcje bo mi sie przydadzą na przyszłość:)
Jakieś mam przeczucie ze to jest celowa robota a dywidenda i tak będzie... w tej czy innej rozmieszczenie... pamiętam Janusza sprzed 2 lat jak wyraźnie mówił chcemy być firma dywidendową... chcemy płacić... no cos wyraźnie mi tu nie gra...
Myślę że przesadzasz... drugi kwartał w firmie zawsze był słabszy... zobacz że oczywiście z prawej stoi dużo akcji ale z lewej setkami dokładają... poczekajmy na finał sprawy ja osobiście nie sprzedaje a nawet dokupię myślę że Prezes cos wymysli :)