Dnia 2025-03-06 o godz. 11:53 tarfu napisał(a): > Dnia 2025-03-06 o godz. 09:22 ~karolina napisał(a): > > Czy ktoś wie co może być przyczyną spadków? > > Skandalicznie wysoka wycena, kiepskie wyniki. Mnie to w ogóle nie dziwi. Poszli w horrendalne koszty marketingu PRM i stacjonarnego salonu w Norblinie
Tarfu albo celowo sieje dezinformację albo pisze żeby pisać. Czekamy spokojnie na wyniki. Jeżeli już to widziałbym tu jakąś grę MCI. Może zbierają taniej aby w tym roku wyjść z lepszym wynikiem. Kiedyś w końcu wyjdą... is IT?
Technicznie na ostatnim odbiciu z 26-28 ktoś się pakował bo wolumeny były jedne z najwyższych w tym roku i trochę kasy trzeba było na te akcje wydać, patrząc po kolejnych tygodniach po wolumenie nie widać żeby wychodził ktoś większy więc kolejne akcje są zaparkowane pewnie instytucjonalnie , spadek był na relatywnie niskich wolumenach dopiero w okolicach 24 - 25 zł zaczął się znowu ruch, sumując sądzę ze to oznacza za chwile powinna być korekta tego spadku (co pewne nigdy nie jest ale bywa wskazaniem) Fundamentalnie, zgadzam że wydali kasy na marketing za dużo w 24 roku ale to już wszyscy wiemy, Sprzedaż mają już bardzo konkretną a ze to są ciuchy droższe to marzę są przyzwoite - oczywiście podstawowe pytanie jak z kontrolą kosztów i czy utrzymali dynamikę wzrostową w kolejnych okresach.
Reasumując - na tym poziomie dokupienie / wejście nie powinno być ryzykiem wielkim sam dorzuciłem sobie wczoraj 100 następne Tyle że ja tu gram na long , jak ktoś chce na szybko obracać to tu płynność jest niestety mała (co ma tą zaletę że przy konkretnych wynikach kurs może poszybować wysoko) Zresztą stawiam na to że MCI potrzebuje cen dobrych do wyjścia wiec powinni wywierać presję na poprawę rentowności i pilnować żeby nie poleciało na jakieś dramatycznie niskie poziom
Szorujemy po dnie korekty. Piszę z pamięci. Raczej nie powinno spaść. Dlaczego? Jest taka świeca tygodniowa z 7 marca 2022. Otwarcie 24,20. Zamknięcie 24,15. Nazywa się doji. Po niej była podbitka, i spadek do LOW ceny tj. 16,32. I tutaj teraz kręcimy się. Czekam więc na dynamiczne odbicie. Po to, aby wyjść. Mam dość tej spółki.
Krowa, nawet ja mam dość. Wszedłem w Answear i w CCC w tym samym czasie, latem 2022 roku. Przez cały ten czas dokupowałem zarówno CCC i Answear. Answear kupowalem nawet po 32 zł, ale na szczęście średnią kupna mam 23 zł. Tyle tylko, że CCC teraz jest po 220 i wchodzi do WIG 20, a Answear kisi sie po 25 zł i dzienny wolumen obrotu na ogół jest mniejszy niż mój pakiet. Co zrobić... Podobno cierpliwość jest drogą do zysków na giełdzie. Cóż.... CCC przez ponad rok kisiłem na minusie, aż w końcu sie doczekałem. Nie sądzę, żeby przyszłość Answear wyglądała podobnie jak ostatnie 1,5 roku CCC, ale wierzę, że za wynikami pójdzie też kurs. A wszystko wskazuje na to, że ostatni kwartał i 2025 rok będą dla Answear bardzo dobre. Naprawdę wierzę, że Answear jest w stanie wypracować zysk netto w 2025 roku na poziomie 70-80 mln zł.Jeśi tylko nie wpakują sie w kolejna akwizycje, jak w przypadku PRM, przez co cały rok został stracony. Ale kto wie.... moze teraz to zacznie się zwracać... Obawiam się tylko jeszcze inwestycji w te koncept stors w innych stolicach. Ten w Warszawie co prawda nie świeci pustkami, ale to nigdy nie będzie dochodowe, a mam wątpliwości co do marketingowego znaczenia tego pomysłu.
Ja podobnie, trzymam tą spółkę 3,5 rokudługoterminowo bo w nią wierzyłem jestem na stracie, i jeżeli w najbliższych miesiącach nic się nie zmieni to wychodzę .
Ja nie mam zamiaru tracić. Pamiętaj. Stratę masz teraz papierową. Realna, kiedy sprzedasz ze stratą. Nie mam zamiaru teraz wymiękać. Pamiętam Ochy i Achy ze strony MCI. I chciał skupować po ile to - po 28,5 ? I nie było wtedy chętnych aby oddać. Pamiętajcie, że rozejm na Ukrainie może być niedługo takim impulsem. O pokoju nawet nie wspomnę. W każdym razie to co się teraz z kursem dzieje wiąże bezpośrednio z MCI. A ja nie mam zamiaru im oddawać ze stratą. Poczekam.
Nie jestem taki pewien wyników. Zaraz Zarząd będzie NARZEKAĆ na kurs wymiany walut. Tylko, że jakoś nie narzeka on w drugą stronę. Kiedy KUPUJE towar taniej ... Tu nie chodzi o Ukrainę. Chodzi i nadanie jakiegoś impetu kursowi. Rynki dyskontują podobno przyszłość.
Myślę że już ten czas się kończy i każdy wie że tego typu spółka ma się dobrze. Ostatnio Zalando miało chyba około 200% więcej w przychodach. Czas pokaże jak będzie w answear.
Warto dodać że wszystko jest powolnie zbierane po obecnych cenach, a niżej był już dużo większy popyt.
Mnie interesuje Wyskok Wolumenu 108k w dniu 12/2/2025. Po kursie zamknięcia 26,50. Dzisiaj dalej jesteśmy poniżej tej ceny - 25,30. Ten Wyskok nie daje mi spokoju. Po tym wyskoku kurs przekroczył nawet 29. Od tej pory były potem spadki. Teraz mamy rodzaj konsoli.jeszcxevtroche i się dowiemy. Kto i co.
Znaczy ktoś zbiera. MCI, bo chce wyjść w tym roku, albo inny duży gracz, bo chce wejść. Kluczowe będą najbliższe tygodnie. Ogłoszenie wyników za 2024 na początku kwietnia i powinni wtedy pochwalić się wynikami za pierwszy kwartał. Wiedzą już czy jest dobrze czy bardzo dobrze?
Ja to widzę tak, papier zaczął być rozgrywany i zaczeły się wzrosty ale nagle wpadła rekomendacja na 26zł czyli poniżej kursu, i Panowie stwierdzili że to nie ma sensu. Teraz najpierw wyniki i dopiero jazda.
Dokupiłem symbolicznie 50 akcji po 24,50. Jak wpadnie dzisiaj pensja to dokupie z 500 akcji jeśli będzie jeszcze okazja w tej cenie. Wyniki na pewno będą dobre.
Ja "nie chcem, ale muszem" ... Niestety ... Czekać! Syf nad Syfy. Mój największy błąd - to zaangażowanie się w ten szmatex. 23,80 o 17:00 i 60 szt. 23,70 o 16:48 i 69 szt. KPINA!
Mnie to zastanawia, kto to po tych cenach ciagle w tych malych ilosciach sprzedaje... poza tym, czy to nie manipulacja rynkiem i sztuczne kreowanie kursu?
Tak sobie myślę ... czy 12/2/25 dla 108k to nie był short ? Ktoś pożyczył i zaraz sprzedał na zamknięciu po 26,50 zł po czym mamy zjazd w celu zebrania (odkupienia). Jeśli dobrze liczę to od 108k mieliśmy jeszcze górkę 28,50 (zamknięcie ) i dopiero zjazd. Czyli zbierze co sprzedał, i jazda w górę? Inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć Wyskoku 108k.
Te 108k dla mnie bez znaczenia, tak jak ewentualne transakcje pakietowe poza sesją, ktoś umowil sie na transakcje i tyle... strasznie obrzydzona jest juz ta spółka... wolumen w sesji żaden... zachowanie jak jakiegoś syfu co boryka sie z problemami od 10 lat... moze jakis split akcji by to rozruszał... komunimacyjnie o spolce tez nic nie slychać nigdzie... żadnych wywiadów...
Wolumen żaden, gdyż naiwnych na sprzedaż poniżej coraz mniej. Dla mnie 108k ma znaczenie. Niestety, to nie WIG20 stąd większe pole do popisu dla spekulacji kursem. Tanio można sterować poziomem ceny. Dosłownie za grosze i bezkarnie.
Myślę, że krótkoterminowo może tu być grany słabszy wzrost w Q1 (dane pewnie w piątek lub poniedziałek) zwłaszcza wyrażony w walutach zmiennych - PLN mocno się umocnił w tym kwartale.
Jaki I kw.? Nic nie będzie. Będzie roczny za 2024 w dniu 9 kwietnia. Przesunęli termin pierwotnie z 8 kwietnia. Złotówka była akurat słabsza w IV kw. 2024. Zawsze narzekają na kurs. Nic nowego. Nigdy natomiast nie mówią czy kupują wtedy taniej! To działa w 2 strony. Eksport/Import.
Dzisiaj o MCI ...
Podano, że MCI ma plan sprzedaży min. akcji spółki Answear (w ciągu 18 miesięcy) i przygotowywany jest proces sprzedany spółki Morele (w 2026 roku). Czyli poczekamy min. 1 1/2 roku. Miałem nadzieję, że w tym roku ... Ech! Ta firma to kula u nogi.