• PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Janusz [77.65.109.*]
    1 marca 2025
    sygn. akt PO1P/GR/51/2023

1. otworzyć postępowanie sanacyjne dłużnika, którym jest: PREFA GROUP SPÓŁKA AKCYJNA
    2. odebrać zarząd własny dłużnikowi
    3. wyznaczyć zarządcę, którego funkcję pełnić będzie: Łukasz Filip Grenda …..

Ktoś zna więcej szczegółów ?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Yyy [188.33.24.*]
    Na jaki adres wysyłać korespondencję do Prefy? Wg danych w KRS czyli do Zielonej Góry czy do kancelarii pana Grendy do Poznania na ul.Mickiewicza?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Janusz [77.65.109.*]
    Wyślij tu i tu :)

Prefa Group S. A.
    ul. Kościańska 36,
    60-112 Poznań

Kancelaria Grenda
    Łukasz Grenda
    ul. Młyńska 5a/1
    61-729 Poznań
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Grou [46.238.111.*]
    To gdzie Zielona Góra
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Ela [37.47.146.*]
    Siedzibą jest ul. Kościańska 36,
    60-112 Poznań.
    Możesz osobiście zawieść od 8:00 do 16:00.
    Ale lepiej do p. Grendy, on jest teraz nadzorcą i przejmuje wszystkie sprawy dotyczące PREFA GROUP.
    Wizjoner już nic nie może w PG zrobić !!
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [37.248.168.*]
    Czyli teraz czekamy na oficjalną wiadomość listowną z kancelarii P. Grendy wraz z potwierdzeniem wierzytelności?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Majkel [5.173.224.*]
    Ja pisałem maile w sprawie wierzytelności do kancelarii pana Grendy przed 1 marca 2025 i nie odpowiadał na nie. Miejmy nadzieję, że teraz zacznie odpowiadać.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Eks [37.47.187.*]
    Szczerze to wątpię czy p. Grenda da radę.
    Przez prawie rok jak był TNS teoretyczne nic nie zrobił to teraz nadal będzie miał nawijany makaron na uszy przez wizjonera i nic wielkiego się nie wydarzy.
    Pilnie należy sprzedać co jest do sprzedania i zwrócić po równo pieniądze wierzycielom !!
    Jakiś majątek jednak na wizjoner.

Kto już dostał zawiadomienia od Prokuratury ws. ostatniej sprawie zatrzymania prezesa i wiceprezeski PREFY ?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [178.37.116.*]
    Ja otrzymałem. Te dwie sprawy mi się gryzą, tzn. z jednej strony prokuratura zablokowała wszystkie środki Prefy, na kontach Prefy nie ma nic, a z drugiej strony toczy się postępowanie sanacyjne? Jaki jest cel tego postępowania?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [178.37.116.*]
    Eks, dopiero w na początku tego roku Prefa złożyła zaległe sprawozdania finansowe. Nadzorca nie mógł wcześniej podejmować decyzji nie posiadając ich.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wujo [146.70.249.*]
    Gdzie Prefa złożyła te zaległe sprawozdania? Komunikatu ESPI/EBI w tej sprawie nie było. To się nadaje na skargę do KNF.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [85.221.238.*]
    Dzwoniłem do biura Prefy i podobno są złożone, nie sprawdzałem czy rzeczywiście są, ale skoro postępowanie sanacyjne poszło o krok dalej to znaczy, że nadzorca dostał te sprawozdania.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wujo [188.33.28.*]
    No właśnie. Jeżeli Prefa przekazała sprawozdania jakimś osobom a nie poinformowała o nich publicznie w raportach ESPI/EBI to jest to złamanie przepisów.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Mądra [146.70.249.*]
    Odnoszę wrażenie, że Wizjoner w raportach ESPI/EBI komunikuje tylko informacje dla Prefy korzystne. A niekorzystnych nie publikuje. Czyli na 100% w sprawozdaniach finansowych jest tragiczny wynik. Zresztą inny być nie mógł skoro sąd na podstawie tych sprawozdań uznał, że sytuacja Prefy jest beznadziejna i zarządził sanację.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [37.248.219.*]
    Mądra, z jednej strony masz rację, że sytuacja może być beznadziejna, jeżeli sąd ustanowił postępowanie sanacyjne. Z drugiej strony kiedy kontaktowałem się z P. Grenda ten długi czas twierdził, że może nie dojść do postępowania sanacyjnego ze względu na bardzo złą sytuację firmy. Wynika z tego moim zdaniem, że jednak pojawiły się jakieś okoliczności, dzięki którym można było otworzyć to postępowanie.
    Pojawiły się okoliczności bo wierzyciele uzbierali 105 tys zł co pozwoliło na otwarcie sanacji.
    Wizjoner nie chciał otwarcia bo nie miał kasy !!!
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [37.248.168.*]
    To dlaczego Prefa znów złożyła wniosek o otwarcie postępowania układowego? I w jaki sposób wierzyciele zbierali te pieniądze? Ja nic o tym nie wiem.
    Zapytaj o to p. Grendę on o wszystkim wie !
    Pieniądze były zbieranie we wrześniu 2024.

Wizjoner już o tym pisał do wierzycieli w październiku 2024.

…w postępowaniu o otwarcie postępowania sanacyjnego Spółki Prefa Group S.A., tymczasowy nadzorca sądowy (dalej: tns) przedłożył aktualizację złożonego wcześniej sprawozdania i wskazał, że wierzyciele, którzy złożyli wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego wpłacili na depozyt kancelarii radcowskiego kwotę 105.400,00 zł tytułem zaliczki na koszty postępowania sanacyjnego. Tns pozytywnie zaopiniował wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego.
    Aktualnie uczestnicy postępowania sanacyjnego oczekują na rozpoznanie przez Sąd Restrukturyzacyjny wniosku i wydanie postanowienia w przedmiocie otwarcia albo odmowy otwarcia postępowania sanacyjnego…..

1 marca br Sąd zadecydował o sanacji w Prefie Group wyznaczając Nadzorcę p. Grendę.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Mimi [5.173.248.*]
    Które budowy nie zostały przejęte przez wierzycieli hipotecznych i są w portfelu spółek zależnych Prefy?
    Chyba PREFA przekazała wszytko co jeszcze miała do PRS S.A.

https://prssa.pl/inwestycje/
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Paryk [37.47.187.*]
    Nie, spółka PRS chyba "odkupuje" umowy cesji deweloperskich od nabywców ANW II, w księdze wieczystej widziałem jedną pozycję na przeniesienie cesji z umowy deweloperskiej, więc by pasowało. Nie dawno na forum w innym wątku był link do artykułu o tym.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Mimi [188.33.26.*]
    Pod twoim linkiem są tylko Apartamenty nad Wartą. A jakieś grunty niezabudowane spółki zależne Prefy mają? Czy raczej nic? Bo jeżeli nic to wierzyciele nie zobaczą złamanego grosza.
    Coś gruntów jest (lub było) ale jak są to na wszytkich jest komornik lub wierzyciel
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Apartamennty [89.101.95.*]
    Wątpię on umie tylko kasę brać
    Uwaga.
    Pan Łukasz Grenda wysyła do wierzycieli pisma i informacja co i jak dalej oraz
    „prosi o wskazanie wysokości przysługującej wierzytelności oraz przedłużenie dokumentów ją potwierdzających”
    Wynika z tego że biurze PG jest błagam w dokumentach i sami nie wiedzą komu i ile są winni.

Proponuję osobą które nie dostaną pisma od p. Grendy o kontakt z nim i przesłanie dokumentów potwierdzających wierzytelność !!!
    Sanacja PREFY GROUP chyba się rozszerza !

Ponownie Prokuratura poinformowała że:

Akta sprawy 4244-4.Ds.1927.2025 tj. o przestępstwo z art 286 par 1 kk dot PHI Wierzytelności połączono razem z działalnością PREFA GROUP S.A.

Akta sprawy Real Estate Value Sp z o.o.
    też połączono z PREFA GROUP S.A.

Akta sprawy 4.Ds.2178.2025 dot oszustw popełnionych w ramach działalności PREFA Construction sp. z o.o. a także m.in. przestępstwa dot niezgłoszenia wniosku o upadłość dołączono do akt sprawy o syg 424-1.Ds.8.2024

Czyli wszystkie oszustwa JS i DJ(S) połączono w jedną sprawę o nr syg. 1.Ds.8.2024.

Będzie grubo ?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Karol [188.33.6.*]
    Widziałem ogłoszenia PHI Nieruchomości Ul Piaskowa 3 Poznań oferują spzedaz Nieruchomości.
    Cekowa zmiana adresu i firmy?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Mimimimi [45.204.21.*]
    Może to jedyna spółka, której ZUS, US i wierzyciele nie zajęli kont?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Darek [188.33.36.*]
    Co z kontenerami leży ich pelni na działce w Kleszczewie nie można tego sprzedać i spłacić wierzycieli
    Na Piaskowej 3 byli parę lat temu, potem się przenieśli do Bałtyku, potem na Puszkina w Luboniu potem na Kopaninę 59 a teraz na Kościańakiej 36.

Tak sobie myślę bo właśnie Sławosz wrócił z kosmosu więc pewnie kolejny Polak ponownie poleci w kosmos niż JS odda pokrzywdzonym pieniądze :)
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Olek [188.33.30.*]
    Kiedy całkowita upadłość oraz spłata wierzycieli zakaz pełnienia funkcji dla Presesa w zarządzie
    Olek, w przypadku upadłości szansa na spłatę wierzycieli jest zerowa !
    Ewentualnie zostaną spłaconej ZUSy US, pracownicy na resztę nie starczy !
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Kuku [188.33.22.*]
    Bez przychodów ze sprzedaży mieszkań szansa na spłatę wierzycieli też jest zerowa. Czy zarządca sądowy pan G. sprzedał już jakieś mieszkania?
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Janusz [37.47.181.*]
    A są jakieś mieszkania do sprzedania ?
    Nie mam pojęcia - chyba nie ma. Ale jeżeli spółki celowe posiadają niezwindykowane grunty to możnaby sprzedawać mieszkania jeszcze przed ich wybudowaniem. A jeżeli spółki celowe gruntów już nie posiadają to całą tę restrukturyzację o kant **** można rozczaść.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Janusz [37.47.181.*]
    Zadzwoń do pana Grendy, podobno on już nie widzi światełka w tunelu ale JS widzi te światełko od 3 lat.

Swoją drogą to te światełko musi mieć dobre bateria skoro świeci 3 lat :)
    Ja się nie dziwię, że p.Grenda nie widzi perspektyw. Pomijając kwestię czy PG ma jeszcze działki, głównym problemem jest brak kasy na realizację budów. A grubej kasy bez zabezpieczenia hipotecznego ani panu Grendzie ani JS nikt nie pożyczy. To było jasne od 2 lat.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Olek [188.33.40.*]
    Dzień dobry.
    Czy ktoś coś wie co się dzieje w firmie. Wszyscy już splaceni.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Dawid [188.33.34.*]
    Witam co tam słychać u Naszego Preseska juz wszyscy spalceni czy dalej nie
    Dzień dobry na koniec wakacji 2025

Czy ktoś ma jakieś info co się dzieje ?
    Czy to cisza przed burzą ?
    Rządnych informacji ? Prokuratura nic ostatnio wierzycielom nie wysyła :(
    W sieci cisza :(
    Ktoś ma jakieś wieści ?
    Mecenas Grenda też milczy !
    Ktoś tam jeszcze pracuje ?
    Śmiało, napiszcie kto co wie !
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Forum [217.168.136.*]
    Tak, Zarządcą złożył wniosek o umorzenie postępowania, z czym nie zgodził się dłużnik ani wierzyciele. Zarówno wniosek o umorzenie, jak i odpowiedzi są dostępne w KRZ
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Wierzyciel [31.0.74.*]
    Dzień dobry. W jaki sposób można było głosować w sprawie umorzenia? Jestem wierzycielem i nie otrzymałem żadnej informacji.
  • Re: PREFA GROUP S.A. - Sanacja Autor: ~Uuu [188.33.8.*]
    To pominięcie nadaje się na zażalenie do sądu.
    To jest to ?

Krajowy Rejestr Zadłużonych
    20250414/00648
    Obwieszczenie prawomocnego zarządzenia o zwrocie wniosku
    restrukturyzacyjnego
    METRYKA OBWIESZCZENIA
    Numer obwieszczenia 20250414/00648
    Sygnatura postepowania ZG1E/GR/6/2025
    Data obwieszczenia 14.04.2025
    Sąd Rejonowy w Zielonej Górze
    Wydział V Wydział Gospodarczy
    PODMIOT
    Nazwa PREFA GROUP SPÓŁKA AKCYJNA
    Forma prawna Spółka akcyjna
    Siedziba Zielona Góra, Polska / POLAND
    KRS 0000490390
    NIP 8971795331
    TREŚĆ OBWIESZCZENIA
    Sąd Rejonowy w Zielonej Górze, V Wydział Gospodarczy, pl. Słowiański 12, 65-069 Zielona Góra, obwieszcza, że prawomocnym
    zarządzeniem z dnia 24 marca 2025 roku w sprawie o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego dłużnika, którym jest PREFA
    GROUP SPÓŁKA AKCYJNA Spółka akcyjna (KRS 0000490390), sygnatura akt ZG1E/GR/6/2025 zarządził:
    zwrot wniosku.
[x]
PREFAGRP -7,65% 31,40 2023-06-01 11:24:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.