1. otworzyć postępowanie sanacyjne dłużnika, którym jest: PREFA GROUP SPÓŁKA AKCYJNA
2. odebrać zarząd własny dłużnikowi
3. wyznaczyć zarządcę, którego funkcję pełnić będzie: Łukasz Filip Grenda …..
Siedzibą jest ul. Kościańska 36,
60-112 Poznań.
Możesz osobiście zawieść od 8:00 do 16:00.
Ale lepiej do p. Grendy, on jest teraz nadzorcą i przejmuje wszystkie sprawy dotyczące PREFA GROUP.
Wizjoner już nic nie może w PG zrobić !!
Ja pisałem maile w sprawie wierzytelności do kancelarii pana Grendy przed 1 marca 2025 i nie odpowiadał na nie. Miejmy nadzieję, że teraz zacznie odpowiadać.
Szczerze to wątpię czy p. Grenda da radę.
Przez prawie rok jak był TNS teoretyczne nic nie zrobił to teraz nadal będzie miał nawijany makaron na uszy przez wizjonera i nic wielkiego się nie wydarzy.
Pilnie należy sprzedać co jest do sprzedania i zwrócić po równo pieniądze wierzycielom !!
Jakiś majątek jednak na wizjoner.
Kto już dostał zawiadomienia od Prokuratury ws. ostatniej sprawie zatrzymania prezesa i wiceprezeski PREFY ?
Ja otrzymałem. Te dwie sprawy mi się gryzą, tzn. z jednej strony prokuratura zablokowała wszystkie środki Prefy, na kontach Prefy nie ma nic, a z drugiej strony toczy się postępowanie sanacyjne? Jaki jest cel tego postępowania?
Dzwoniłem do biura Prefy i podobno są złożone, nie sprawdzałem czy rzeczywiście są, ale skoro postępowanie sanacyjne poszło o krok dalej to znaczy, że nadzorca dostał te sprawozdania.
No właśnie. Jeżeli Prefa przekazała sprawozdania jakimś osobom a nie poinformowała o nich publicznie w raportach ESPI/EBI to jest to złamanie przepisów.
Odnoszę wrażenie, że Wizjoner w raportach ESPI/EBI komunikuje tylko informacje dla Prefy korzystne. A niekorzystnych nie publikuje. Czyli na 100% w sprawozdaniach finansowych jest tragiczny wynik. Zresztą inny być nie mógł skoro sąd na podstawie tych sprawozdań uznał, że sytuacja Prefy jest beznadziejna i zarządził sanację.
Mądra, z jednej strony masz rację, że sytuacja może być beznadziejna, jeżeli sąd ustanowił postępowanie sanacyjne. Z drugiej strony kiedy kontaktowałem się z P. Grenda ten długi czas twierdził, że może nie dojść do postępowania sanacyjnego ze względu na bardzo złą sytuację firmy. Wynika z tego moim zdaniem, że jednak pojawiły się jakieś okoliczności, dzięki którym można było otworzyć to postępowanie.
Zapytaj o to p. Grendę on o wszystkim wie !
Pieniądze były zbieranie we wrześniu 2024.
Wizjoner już o tym pisał do wierzycieli w październiku 2024.
…w postępowaniu o otwarcie postępowania sanacyjnego Spółki Prefa Group S.A., tymczasowy nadzorca sądowy (dalej: tns) przedłożył aktualizację złożonego wcześniej sprawozdania i wskazał, że wierzyciele, którzy złożyli wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego wpłacili na depozyt kancelarii radcowskiego kwotę 105.400,00 zł tytułem zaliczki na koszty postępowania sanacyjnego. Tns pozytywnie zaopiniował wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego.
Aktualnie uczestnicy postępowania sanacyjnego oczekują na rozpoznanie przez Sąd Restrukturyzacyjny wniosku i wydanie postanowienia w przedmiocie otwarcia albo odmowy otwarcia postępowania sanacyjnego…..
1 marca br Sąd zadecydował o sanacji w Prefie Group wyznaczając Nadzorcę p. Grendę.
Nie, spółka PRS chyba "odkupuje" umowy cesji deweloperskich od nabywców ANW II, w księdze wieczystej widziałem jedną pozycję na przeniesienie cesji z umowy deweloperskiej, więc by pasowało. Nie dawno na forum w innym wątku był link do artykułu o tym.
Pod twoim linkiem są tylko Apartamenty nad Wartą. A jakieś grunty niezabudowane spółki zależne Prefy mają? Czy raczej nic? Bo jeżeli nic to wierzyciele nie zobaczą złamanego grosza.
Uwaga.
Pan Łukasz Grenda wysyła do wierzycieli pisma i informacja co i jak dalej oraz
„prosi o wskazanie wysokości przysługującej wierzytelności oraz przedłużenie dokumentów ją potwierdzających”
Wynika z tego że biurze PG jest błagam w dokumentach i sami nie wiedzą komu i ile są winni.
Proponuję osobą które nie dostaną pisma od p. Grendy o kontakt z nim i przesłanie dokumentów potwierdzających wierzytelność !!!
Akta sprawy 4244-4.Ds.1927.2025 tj. o przestępstwo z art 286 par 1 kk dot PHI Wierzytelności połączono razem z działalnością PREFA GROUP S.A.
Akta sprawy Real Estate Value Sp z o.o.
też połączono z PREFA GROUP S.A.
Akta sprawy 4.Ds.2178.2025 dot oszustw popełnionych w ramach działalności PREFA Construction sp. z o.o. a także m.in. przestępstwa dot niezgłoszenia wniosku o upadłość dołączono do akt sprawy o syg 424-1.Ds.8.2024
Czyli wszystkie oszustwa JS i DJ(S) połączono w jedną sprawę o nr syg. 1.Ds.8.2024.
Nie mam pojęcia - chyba nie ma. Ale jeżeli spółki celowe posiadają niezwindykowane grunty to możnaby sprzedawać mieszkania jeszcze przed ich wybudowaniem. A jeżeli spółki celowe gruntów już nie posiadają to całą tę restrukturyzację o kant **** można rozczaść.
Ja się nie dziwię, że p.Grenda nie widzi perspektyw. Pomijając kwestię czy PG ma jeszcze działki, głównym problemem jest brak kasy na realizację budów. A grubej kasy bez zabezpieczenia hipotecznego ani panu Grendzie ani JS nikt nie pożyczy. To było jasne od 2 lat.
Czy ktoś ma jakieś info co się dzieje ?
Czy to cisza przed burzą ?
Rządnych informacji ? Prokuratura nic ostatnio wierzycielom nie wysyła :(
W sieci cisza :(
Ktoś ma jakieś wieści ?
Mecenas Grenda też milczy !
Ktoś tam jeszcze pracuje ?
Śmiało, napiszcie kto co wie !
Tak, Zarządcą złożył wniosek o umorzenie postępowania, z czym nie zgodził się dłużnik ani wierzyciele. Zarówno wniosek o umorzenie, jak i odpowiedzi są dostępne w KRZ
Krajowy Rejestr Zadłużonych
20250414/00648
Obwieszczenie prawomocnego zarządzenia o zwrocie wniosku
restrukturyzacyjnego
METRYKA OBWIESZCZENIA
Numer obwieszczenia 20250414/00648
Sygnatura postepowania ZG1E/GR/6/2025
Data obwieszczenia 14.04.2025
Sąd Rejonowy w Zielonej Górze
Wydział V Wydział Gospodarczy
PODMIOT
Nazwa PREFA GROUP SPÓŁKA AKCYJNA
Forma prawna Spółka akcyjna
Siedziba Zielona Góra, Polska / POLAND
KRS 0000490390
NIP 8971795331
TREŚĆ OBWIESZCZENIA
Sąd Rejonowy w Zielonej Górze, V Wydział Gospodarczy, pl. Słowiański 12, 65-069 Zielona Góra, obwieszcza, że prawomocnym
zarządzeniem z dnia 24 marca 2025 roku w sprawie o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego dłużnika, którym jest PREFA
GROUP SPÓŁKA AKCYJNA Spółka akcyjna (KRS 0000490390), sygnatura akt ZG1E/GR/6/2025 zarządził:
zwrot wniosku.