Tak jak pisałem 2 tygodnie temu Zełenski postawił na Europę. Umowa z USA to była lichwa i też bym tego nie podpisał. Zauważył, że Trump i Putin ukrecili na niego i Ukrainę bata. Europa(kapitał) i Ukraina (minerały) są sobie bardzo potrzebne i widać, że to zrozumieli. Jeżeli USA i Ukraina będą stać twardo przy swoim to wojna może się przedłużyć. Jeżeli scenariusz dalszego trwania konfliktu się zrealizuje to myślę, że te wydmuszki koale i milki spadną mocno ale astarta nie powinna aż tak (to dobra spółka). Jeżeli będzie ten negatywny scenariusz to myślę, że obsuwa max do 38-40.
Zełenski opublikował na portalu X serię wpisów, w których wyraził nadzieję, że negocjacje Ukrainy z USA zakończą się pomyślnie. "Pomoc Ameryki była kluczowa dla naszego przetrwania i chcę to potwierdzić. Pomimo trudnego dialogu pozostajemy strategicznymi partnerami" - napisał Wołodymyr Zełenski. Prezydent Ukrainy odniósł się też do umowy ws. wydobycia minerałów, która stanowi ważny element rozmów Ukraińców z Amerykanami.
USA nie wyda bez umowy o minraly ani dolara wiecej na pomoc UKR, niż wcześnie zatwierdził kongres. Zelenskyy to persona non Grata w Białym Domu.
Czyli najpóźniej za około miesiąc amerykańska pomoc calkowicie ustanie (chyba, że wcześniej będą takie decyzje). Jedyne, co uchroni front przed całkowitym załamaniem to rasputnica.
Wejdźcie w skórę żołnierzy w okopach, szczególnie tych długi czas na froncie, którzy mieli perspektywe powrotu do domu na wyciagniecie ręki, a teraz przyjdzie dalej walczyc i umierać. Niewspominam o rekrutach. Morale armii będzie spadać, a żołnierzy ubywać, sytuacja na froncie będzie się pogarszać.
Więc odejście Żeleńskiego jest kwestią czasu. Czasu, aby oligarchowie dojrzeli do konkluzji, ze bez USA stracą wszystko. W miedzyczasie rzeczywistość będzie weryfikowac zbędność/niezbędność USA do prowadzenia wojny.
Nie zapomnijcie o drugiej stronie, Rosji, która prawdopodobnie nie bedzie negocjować pokoju na Ukrainie z nikim innym niż USA. I nie zapominajcie, ze prezydent Vladimir Putin jest obecnie dokładnie tego samego zdania, co prezydent Donald Trump. Obaj chcą odejścia pana Żeleńskiego.
Teraz Putin pewnie poczuje krew a bez pomocy USA to ta wojna skończy się pewnie w tym roku … pytanie co dalej jak USA chcą wyjść z NATO ? Kraje bałtyckie ? Czy Polska będzie musiała oddać przesmyk ?
News z teraz: Francja Uk i dwa kraje niewskazane (Turcja plus Niemcy?) ustala dziś plan pokojowy który następnie przęsła do USA. Dzieje się i koniec wojny jest bliżej
Proszę zauważcie, że Vladimir Putin nie będzie rozmawiał z nikim innym, tylko z Donaldem Trumpem. Przecież przez ostatnie dni Europa uparcie nawoływała do kontynuacji wojny i zagrzewała Żeleńskiego do walki.
Obserwujmy kurs hrywny. To najlepszy wyznacznik, jak rynek ocenia UKR.