Zobacz sobie jakie wyniki miał Bipromet w 2005, 2006, 2007 roku.
Za 2007 rok miał ponad 10 mln zysku netto i płacił dywidendę w wysokości 1,19 zł za akcję.
W 2008 roku Bipromet kupił sobie dwie inne spółki :
- BIPROMET ECOSYSTEM
- PB Katowice S.A
a np. PB Katowice :
Raport bieżący nr 20/2009
Podstawa prawna:
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 17/2009 z dnia 1.07.2009 roku, działając na podstawie § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim Zarząd Bipromet S.A. (Spółka) informuje iż: w dniu 5 sierpnia 2009 r. powziął informację o wpływie w dniu 4 sierpnia 2009 roku do spółki Przedsiębiorstwo Budowlane Katowice S.A. (spółka zależna od Emitenta) obustronnie podpisanej umowy z dnia 30.07.2009 r. pomiędzy PB Katowice S.A. a firmą Polimex-Mostostal S.A. na wykonanie obiektów kubaturowych dla Obwodu Utrzymania Autostrady dla zadania: "Budowa Odcinka autostrady A-1 od węzła "Sośnica" do węzła "Maciejów" (z węzłem) w ramach zadania inwestycyjnego: Budowa węzła "Sośnica" na skrzyżowaniu autostrady A-1 i A-4 wraz z odcinkiem autostrady A-1 "Sośnica-Maciejów" (z węzłem) od km 510+530 do km 518+734,34".
Wynagrodzenie netto za wykonanie przedmiotu umowy wynosi: 12 445 000,00 zł
Termin realizacji umowy: 30.06.2011 r.
Kiedyś ( może nawet już w 2009 roku ) Bipromet będzie miał znowu zyski netto na poziomie kilkunastu, może nawet kilkudziesięciu milionów zł rocznie.
Jest on skory do płacenia wysokich dywidend - co pokazał w ubiegłym roku, płacąc 1,19 zł dywidendy za akcję.
Jeszcze przyjdzie czas na Biprometa ... i będzie on wówczas kosztował co najmniej kilkanaście zł.
P.S.
Niedawno ( 25.08.2009 r.) ktoś kupił sobie ok. 70 tyś. akcji Biprometa
... i myślę, że zrobi na tym dobry interes.
Z tego co pamiętam Bipromet miał już całkiem niezłe wyniki za II kw. 2009.
Jeżeli je utrzyma ( lub nawet zwiększy - co jest b.prawdopodobne ) w następnych kwartałach akcje te będą znacznie droższe.
Dlatego zapewne prezes sobie dokupił akcji - on wie najlepiej co robi ... i jak będzie z przyszłymi wynikami Biprometa.
Dnia 2009-09-09 o godz. 22:50 ~Portier z Biprometu napisał(a):
> szacuneczek, szkoda tylko, że ja tak mało mam
gdyby dały
> taką dywidendę, to stopa przy dzisiejszej cenie za papier,
> to byłoby ho, ho :)
Unibep - spółka o podobnym profilu, płaciła teraz 10 gr dywidendy za akcję ( a akcje tej spółki kosztują ok. 6 - 5,3 zł ) .
Gdyby Bipromet płacił 1,2 zł dywidendy ( tak, jak płacił za 2007 r.) , to akcje te mogłyby być ... 12 razy droższe :)
- przez proste porównanie.