• Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    skoro Orlen nie chce odpowiadać na pytania o Energę na konferencji Orlenu może trzeba zobligować władze Energi aby zaprosiły czy to na konferencje wynikową czy na walne przedstawiciela Orlenu który odpowie na nasze pytania o plany Orlenu względem Energi -
    prezes Energi powinien reprezentować wszystkich akcjonariuszy nie tylko jednego stąd skoro GG miała wcześniejsze kontakty z prezesem Staszakiem może uda aby Energa wystąpiła do Orlenu o deklarację
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~Pepe [37.31.8.*]
    Oczywiście jeszcze naiwni wierzą w ten bełkot korporacyjny - poprawa komunikacji z akcjonariuszami. GG pamięta kim jest Staszak ale sądzę że już Staszak nie pamięta kim jest GG. Oczywiście GG powinna działać !!!
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~darek [79.185.195.*]
    ile chcesz dywidendy?1,5 zł wystarczy?po słowach prezesa niżej,po zapewnieniach o przywracaniu wartości,ładu korporacyjnego,uczciwości ..... itd nie wyobrażam sobie by dywidendy z Energi nadal nie było,Energa również współtworzyła zyski grupy Orlen,więc skoro w Orlenie mozna wypłacać rekordową dywidendę to zwykłym ......dziadostwem będzie pomijanie Nas, akcjonariuszy Energi

15 min,dzielimy się zyskami z tymi którzy tworzyli te zyski
    https://www.youtube.com/watch?v=cagDG3tH9kU
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~arskiozan [2.137.129.*]
    Szanowni, najwyższy czas wyciszyć emocje. Nic się nie stało. Orlen ogłosił wyniki, zapowiedział wyższą dywidendę ,a prezes
    zaznaczył, że razem będziemy cieszyć się ze wzrostu kursu. Tyle i aż tyle. Odczytałem to jako odpowiedż na pytanie o plany Orlenu względem Energi. NIE MA ŻADNEGO PLANU. Orlen będzie rósł. Będzie rosło WK Energi. będzie rósł kurs
    akcji Energi. Wzrosły szanse na dywidendę za 2024. System ,który stworzył wójt będzie funkcjonował dalej.
    Bardzo prawdopodobny staje się scenariusz emeryta- wzrost kursu 5 Pln na akcje do końca roku.
    Pozdrawiam
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~darek [79.185.195.*]
    o proszę,wystarczyło,by Fąfara dał 1,5 zł wyzszą dywidende na Orlenie i już złotówka od kawy dla wośp tak w oczy nie kole i optymalizacja olefin, to nie jest zaorywanie Orlenu,ech jak za "parę groszy" można zmieniać punkt widzenia,twierdzisz,że NIE MA ŻADNEGO PLANU na Energe?może to pomoże?

Jakie aktywa zostaną przez was przejęte z Grupy Orlen?
     - Rozpoczęliśmy proces operacjonalizacji i wdrażania strategii. W jego trakcie zapadną decyzje, jak optymalnie zorganizować zarówno funkcjonujące w Grupie Orlen aktywa, jak i te nowo rozwijane. Jestem przekonany, że Grupa Energa odegra bardzo ważną rolę w realizacji Strategii całej Grupy Orlen w szeroko pojętym obszarze energetyki
    Mamy doświadczenie w zarządzaniu całym łańcuchem kompetencyjnym z obszaru energetyki: OSD, obrotu i handlu hurtowego energią, wytwarzania energii zarówno w źródłach konwencjonalnych, jak też odnawialnych, wytwarzania i dystrybucji ciepła, obszaru DSR, świetną współpracą z Jednostkami Samorządu Terytorialnego w obszarze oświetlenia, magazynowania energii. W naszej zeroemisyjnej bazie źródeł wytwórczych posiadamy nie tylko farmy wiatrowe czy fotowoltaiczne, ale także największą w Polsce elektrownię wodną we Włocławku. Mamy także kilkadziesiąt mniejszych elektrowni wodnych, którymi z pewnością warto się pochwalić.

Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/biznes/Staszak-Wektory-energetyczne-kieruja-sie-na-polnoc-Polski-n199213.html

-handel hurtowy energią,został sprzedany przez poprzedni zarząd "za srebrniki" do Orlen Energia spółki zależnej Orlenu,więc oczywistym jest,że w procesie operacjonalizacji hurtowy handel pradem wróci do grupy Energa.
    Pytanie które cały czas pozostaje bez odpowiedzi.
    Czy wszystkie procesy opercjonalizacji da się zrobić z Nami na pokładzie Energi,nie bardzo mogę sobie wyobrazić 3,5 mld z ebi na inwestycje Orlenu w modernizację sieci EOP gdy Orlen nie jest w 100% właścicielem Energa sa,ale jeżeli da się to zrobić z Nami na pokładzie Energi to tylko lepiej dla Nas,chyba każdy to przyzna?
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~Karo [95.49.104.*]
    Części rzeczy nie da się zrobić z akcjonariuszami mniejszościowymi na pokładzie. W szczególności nie da się przesuwać aktywów i umarzać długów. Pytanie zatem jak sfinansować te ambitne plany? Odpowiedz każdy zna, ale się jej boi - przez podwyższenie kapitału
    kombinuj,kombinuj,tylko nie kłam pod różnymi nick-ami
    Zobacz wątki dotyczące EnergaZobacz profil Energa
    Autor: ~Akcjonariusz [95.49.104.*] 2025-03-01 08:18
    Opublikowano przy kursie:  13,44 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%
    Re: Nie ma mocy na podaż
    Daj mu spokój. On nagania żeby mu kasę na fundację wpłacali. Jak się ten cały cyrk skończy to ciekawe czy odda

-odnośnie zamówinej przez Orlen wyceny,również nie kłam,wycena była zmówiona(na cito),Orlen ją ma,z pokonferencyjmych informacji wynika,że jest niższa od wyceny zamówionej przez GG,nie ma w tym nic dziwnego,kupujący chce kupić jak najtaniej i tak prowadzi swoją narrację,sprzedający chce sprzedać jak najdrożej i podnosi argumenty których kupujący stara się nie widzieć np.wyrok SA,normalne negocjacje.Odnośnie podwyższenia kapitałów Energi,które forsujesz,wszystko zależy od tego jaki ma być cel owego podwyższenia kapitału.Jeżeli jedynym celem ma być,zwiększenie stanu posiadania przez Orlen a następnie wykup przymusowy pozostałych 9 %, to finansowo Orlenowi się to nie opłaca,są prostsze,prawie bezkosztowe metody osiągnięcia tego samego efektu.Z kolei gdyby faktycznie chodziło o emisję akcji proinwestycyjnych przez Energę pod fundusze,to kurs by nie stał w tym miejscu skoro i orlenowska i nasza wycena Energi jest znaaacznie wyzsza od wyceny rynkowej
    I jeszcze jedno,może,opercjonalizacja nie wymaga przesuwania aktywów do grupy Energa,może wystarczy,że Energa będzie tymi aktywami zarządzać,a właścicielem nadal będzie Orlen,to bardzo mocne połączenie się obu firm,więc wtedy tymbardziej dywidenda w Orlenie=dywidenda w Enerdze
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Gadka szmatka darku. Pokaż mi tą wycenę, na jaką kwotę jest, jaką metodą, na czym się opiera bo ja też mogę Ci napisać że wczoraj piłem z fafarą wodkę żeby wyło zabawniej na ławeczce w parku i mówił że żadnej wyceny nie ma, nawet nie planował jej wykonać. I w ogóle mówił że akcjonariuszę dostaną tyle ile chcą ale muszą pozbyć się z akcjonariatu niejakiego bacy-darka. Tak mi wczoraj mówił. Także darku nie męcz Nas i siebie i sprzedawać to wszyscy zarobimy. A napisać każdy coś może. A czy ty uważasz że ją utajnili jak sasin swoją?
    (...)bo ja też mogę Ci napisać że wczoraj piłem z fafarą wodkę (...)
    -napisać możesz,tylko kto w to uwierzy?odnośnie niższej od naszej wyceny Energi zleconej przez Orlen,słyszałem od wiarygodnego akcjonariusza Energi obecnego na konferencji Orlenu,tyle i tylko tyle
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~Karo [95.49.104.*]
    Celem podwyższenia kapitału jest realizacja ambitnej strategii. Przekroczenie 95% przez Orlen najpewniej nastąpi i wtedy Orlen będzie miał opcje wykupu pozostałych i raczej z tej opcji skorzysta. I co wtedy zrobić? Pójść do sądu, że podwyższenie kapitału to zła rzecz?
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Zysk tworzyli akcjonariusze Olrenu i z nimi się podzieli !!! I nic więcej z tej wypowiedzi nie wynika !!!!! Bo budżet dziurawy to musiał dać max, ile mógł bo by było baju baju stary dziad.....
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Przynajmniej w niedzielę przestałbyś sapać i stękać!
    Dnia 2025-03-02 o godz. 08:28 ~darek napisał(a):
    > ile chcesz dywidendy?1,5 zł wystarczy?

Do wyjaśnienia ale niech to ktoś potwierdzi/zaprzeczy: zysk na dywidende może być przeznaczony tylko z zysku jednostkowego nie skonsolidowanego a tam zysk jest słaby i nawet na 1 zł nie starczy chyba że orlen by ze swojej części zrezygnował. A jeśli nawet Orlen też zabierze zysk z Energii i przekaże potem tej spólce spowrotem ale już jako pożyczka oprocentowana !!!!
    Już niedługo ktoś z Nas dwóch zderzy się ze ścianą odnośnie dywidendy albo ja albo ty. Oczywiście chciałbym to być ja. Może obiecał to Esalians ale to już zbyt wiele domysłów i terii spiskowych

zaraz,zaraz wyników jednostkowych za 24' jeszcze nie ma,będą 15.IV z tego co pamiętam na kapitale rezerwowym jest ponad miliard zł a prezes Staszak pobrał ponad 400 mln dywidend od spółek zależnych za 23',więc dlaczego twierdzisz że nawet na złotówkę dywidendy tam nie ma kasy?
  • Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~emeryt [31.60.128.*]
    Możliwości ugody dywidendowej jest wiele ...Sam uważam że dywidenda gotówkowa na przyzwoitym poziomie dla wszystkich w tym Orlenu jest za dużym kosztem dla spółki dlatego należy rozpaczać wariant że Orlen się zrzeka i otrzymują tylko drobni akcjonariusze /gdyby to było nierealne / to bez problemu dla wszystkich można wypłacić dywidendę bezgotówkowa w formie nowej emisji akcji ENERGA /proporcje do ustalenia za 10 akcji 1 darmowa akcja dywidendowa a gdyby można było tylko do drobnych akcjonariuszy bez Orlenu to z automatu Orlen np schodzi na 89,99 % /Gdyby taka dywidenda bezgotówkowa byłaby niekorzystna podatkowo czy z innych powodów dla spółki to mamy skup akcji / zaproszenie z redukcją / wystarczy 5 % zysku skonsolidowanego na to przeznaczyć i przy założeniu że Orlen nie odpowiada to dywidendy 10 % koszt 50 milionów .Można jakieś akcje bonusowe dla drobnych za tyle lat bez dywidendy Oczywiście do tanga potrzeba dwojga
    Wszystko to co opisałeś jest niemożliwe, bo byłoby to działanie władz Orlenu na szkodę spółki, czyli zarzuty prokuratorskie
  • Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~emeryt [31.60.128.*]
    Zależy jaka argumentacja oczywiście problematyczne ale dopuszczalne prawnie jest możliwość zrzeczenia się przyznanej Orlenowi dywidendy wtedy koszt dla spółki mały ale nie można się przyczepić do wypłaty dla wszystkich dywidendy w formie bezgotówkowej na każde posiadane x akcji dorzucają 1 z nowej emisji a skupy akcji dywidendowe /zaproszenie z redukcją / gdzie główny akcjonariusz nie odpowiada tez wiele takich przypadków ...Nawet jednorazowo akcje bonusowe tylko dla drobnych w ramach wynagrodzenia tego że przez tyle lat nie było wypłacanych dywidend da się uzasadnić ale zawsze potrzeba dobra wole ze strony Orlenu ..czy Ona będzie przekonamy się niebawem
    Przyjdzie potem do Orlenu prokurator i zapyta czemu się zrzekli swojego prawa. To jest przecież spółka skarbu państwa
    oczywiście,że do tanga trzeba dwojga,tylko przy takim powiązaniu obu spółek,które w praktyce są jednym organizmem,dalszy brak dywidendy z Energi(przy załozeniu pozostania jej na gpw)byłby zaprzeczeniem tej całej narracji o przywracaniu standardów.Można sobie również wyobrazić scenariusz,że Orlen pobiera np.2 zł dywidendy z Energi,koszt dla Energi to 820 mln z czego 750 mln(nieopodatkowane) trafia do Orlenu,za 750 mln można próbować robić wezwanie dobrowolne po 20 zł,kto chce może oddać,kto nie zostanie w spółce,Energa anulowała 2 linie kredytowe na 2,5 mld zł,widocznie pozyskane 7,5 mld z kpo +3,5mld Orlenu z ebi w zupełności wystarczą na planowane inwestycje
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~tor [31.61.179.*]
    Ja cała ta sprawe rozwiazałbym tak Po pierwsze pozostawił utajnioną decyzje sasina co do wyceny Energii ,Zeby ukrocic ewentualne pozwy tych co akcje oddali w wezwaniu to 8,35 byłoby podstawą do wyliczenia wymiany na akcje PKN Nastepnie dodałbym 10 zł zarobku od wezwania i mamy 18,35 potem dodałbym 20-30% za przyszle zyski i wymienił w stosunku 1 do 3 Dopiero jak akcje zostały wymienione na PKN wypłacil dewidende w tej firmie i to byłoby zadoscuczynienie braku dewidendy na Energii Oczywiscie zeby zamknąc wszelkie spory sądowe utajnioną umowa dałbym GG wymiane 3 do 1 I wszystko gra
  • Re: Zaproszenie Orlenu na konferencję wynikową walne Energi Autor: ~Karo [37.31.130.*]
    Darek, to wygasły stare linie kredytowe, które Energa brała przed przejęciem. Dług w Orlenie jest pozyskiwany na poziomie korporacyjnym, bo jest taniej. Spółki zależne mogą jedynie brać pożyczki od Orlenu lub ewentualnie jakieś dotacje
    Umowy nie wygasły bo były do wrzesień 2025 r a to dane z raportu wynikowego spółki ba nawet ta na te 2 miliardy miała opcje z możliwością dwukrotnego przedłużenia o rok mimo tego chyba w 1 lub 2 kwartale tego roku spółka skorzystała z przedterminowego zamknięcia wspomnianych umów kredytowych nie są to nowe informacje bo już w wcześniejszych raportach była ta informacja .Nie sprawdzałem czy na to miejsce pojawiły się umowy z Orlen ,jeśli nawet to pozostaje mieć nadzieje że są korzystniejsze dla spółki
[x]
ENERGA -0,11% 18,90 2025-12-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.