Chciałbym wiedzieć ile faktycznie płaci JSW za każdego pracownika z SIGU.Powstal stwór stwór nazywa się JSW- SIG i z założenia miał przyjmować kandydatów na pracowników JSW miał ich wyszkolić,mieli zdobyć praktykę na danych stanowiskach i i wtedy taki wykwalifikowanych pracownik miał wejść w struktury JSW jako pełnoprawny pracownik kopalni.Mowi się że za każdego pracownika Jastrzębska Spółka płaci SIGowi Koło 18 000 zł-ci pracownicy pracują tam po rok ,dwa trzy lata i JSW cały czas za nich płaci firmie spółce takie pieniądze gdzie wiem że zarobki tam wąchają się od 3tys do 5 tyś jak dobry miesiąc.Wiec moje pytanie brzmiało -KOMU SIE TO OPŁACA?BO NAPEWNO NIE JSW.CZY NIE JEST TO WYPROWADZANIE PIENIĘDZY ZE SPÓŁKI JSW????????
Pracownik w SIG jest zatrudniany na czas określony, nie ma praw do czternastki, deputatu, Barbórki itp. przywilejów ...ale to chyba jest tylko zasłona dymna aby ta wydojona kasa trafiała w inne łapy.
Straszna jest nienawiść pracowników JSW do tych z SIG, obrzucają się błotem różnych forach, inspirują ich do tego związkowcy.
Brando nie wiem z kąd twoje informacje ale ja pracuję na Borynia z ludźmi z SIGu i nie mają żadnych dodatków a mają przepracowane 2 i ponad dwa lata! Nie wprowadzaj w błąd innych.I co to za argument że mają jakąś niby Barbórkę chociaż ja twierdzę że jej nie mają i wiem to napewno bo widzę ich paski.A co z płacą co miesiąc,jeśli robisz na kopalni to dobrze wiesz że mają mniej o około 30 do 49 %.I powtórzę wiem napewno bo widzę ich pasji i mój chociaż mamy tyle samo przepracowane w miesiącu u na tych samych stanowiskach. Nie wprowadzaj ludzi w błąd
Zdajecie sobie na pewno sprawe z tego ze jesli jsw skoncza sie pieniadze w funduszu to bedzie musiala oglosic upadlosc ukladowa i wszystkie umowy spoleczne przestana obowiazywac (dokladnie tak jak w pkp cargo)?
A to oznacza zwolnienia osob objetych gwarancjami zatrudnienia i rekrutacje w sigu na warunkach takich jakie teraz oferuje SIG.
Dlatego dziwi mnie upartosc zwiazkow w wydojeniu tej kopalni do konca i liczeniu ze pozniej jakos to bedzie.
W 2015 udalo sie uratowac ta firme tylko dlatego ze zwiazki i zarzad sie dogadaly i gornicy zrezygnowali czasowo z tego co im sie nalezalo. Bez tego ta firma by upadla w 2015.
Teraz mamy powtorke tego samego ale wyglada na to ze happy endu nie bedzie bo woli dogadania sie nie ma....