Drodzy Akcjonariusze Energi,co Nas nie zabije, to Nas wzmocni,fundacja TCN walczy o elementarne zasady szacunku,przyzwoitości i poszanowania prawa,niżej nowy KRS na który można przekazywać 1,5% darowizny z podatku za 24', Zmobiluzujmy się,poinformujmy wszystkich,kogo tylko można o zmianie krs Walka akcjonariuszy Energa trwa,każda wpłata ma znaczenie
oko-ślepy,en22-głuchy???,odpowiedział, spółka zdrozała 60% od lipca,(pojawił się esaliens)7,5 mld kredytu inwestycyjnego zwiększy notowania/wycenę,będą optymalizować strukturę grupy,czyli wszystko co związane z prądem do grupy Energa itd itd,a Ty twierdzisz,że nic nie powiedział
na co teraz te wpłaty ? po co walczyć ?, po wczorajszych Twoich zachwytach po słowach Prezesa Orlenu ( powyżej ) zrozumiałam ,ze jesteś w pełni usatysfakcjonowany i obecnym kursem i działaniami Orlenu wobec nas
widocznie jesteś "chłopak" rozumujący na opak,jest was tutaj kilku (15 min nagrania)-dzielimy się dywidenda z tymi którzy wypracowali te zyski, Energa je również wypracowała ,chyba się zgodzisz?Więc również na to są te wpłaty,1,5% z podatku nic nie kosztuje,a pomaga w walce o interesy Nas wszystkich
pomimo tego ze GG nie odpowiadało na moją chęć przystąpienia do nich , to w tamtym roku wpłaciłem 1,5 % , w tym tez wpłacę. Tylko nie rozumiem Twojego zachwytu po wczorajszej konferencji , dlatego pytałem po co walczyć jak jest tak super . Jeśli twierdzisz , ze kurs będzie rósł to właściwie dywidenda nie jest aż tak konieczna bo zarobię na wzroście kursu . A zyski niech idą na ten rozwój firmy
oczywiście jest dobrze jak firma giełdowa jest firma dywidendowa , ale nie jest warunkiem koniecznym wypłacanie dywidendy aby firma była notowana na giełdzie
dywidenda lub jej substytut,np.skup akcji na program motywacyjny dla kluczowych menadzerów spółki,ta "góra"kasy na inwestycje musibyć wydana racjonalnie bo tylko wtedy przyniesie porządany efekt,nie zostanie wydana aby wydać,menadżerowie za to odpowiedzialni mieliby motywaję by się przyłożyć do pracy
Jakiś nowy, nieznany w prawie warunek konieczny bycia przez daną firmę spółką giełdową - dywidenda. A może ty masz guru prywatną dywidendę - z tego 1,5%?
Nie dziwie sie tobie oko -ponoc na czesc akcji siedzisz od wejcia ich na giełde Widac ze masz twarde jaja i widze ze wytrzymasz Ja co moglem dzisiaj i 315 wziąłem Pepe sie nie zgłosił wiec kupuje
dziś czytałem rekomendację kupuj od DM BOŚ dla taurona - jednym z pozytywów tej rekomendacji analityk wskazuje brak zaangażowania w budowę nowych mocy wytwórczych w gazie - sam tauron zaniechał tych projektów gazowych w obawie o ich rentowność - dlatego może trzeba było by wyjaśnić z Energą na jakich zasadach chą sie mocniej w ten segment angażować i czy robią to sami czy z Orlenem nie tylko jako dostawca paliwa ale i udziałowcem/finansującym
~openerem - może w tym artykule znajdziesz odpowiedź - jest tam też mowa o elektrowniach gazowych - https://strefabiznesu.pl/polska-straci-miliardy-na-budowie-morskich-farm-wiatrowych-wysysanie-krajowych-zasobow/ar/c3p2-27283423
To są wpłaty na sektę i na guru. Można wrażenie, że guru z tych wpłat żyje i dlatego tak do nich tu zachęca... -szanuj się chlopie,wtedy może i inni będą Ciebie odrobinę szanować, tylko dzień w dzień się kompromitujesz
https://www.wnp.pl/energia/energetyka/dwunastu-drobnych-inwestorow-pokrzyzowalo-plany-giganta,817075.html?fbclid=IwY2xjawF_djxleHRuA2FlbQIxMQABHXNjSvvgMYkuE-lBpqFAeJVUClcZMHQ34rtB53EyNv-3kBPAbP5rK3TVLg_aem_E-jMCianXfXe0uxO6BAJBA -ja wtedy byłem i do końca będę z Nimi,bo z jawnym zlodziejstwem trzeba walczyć do końca a od takiej firmy jak Orlen oczekuję uciciwości w traktowaniu drobnych akcjonariuszy Energi i wykonywania prawomocnych wyroków SA,bez przeciągania w nieskończoność decyzji-co dalej z Energą? itd.Ty gdzie jesteś?Kalasz wlasne gniazdo i jeszcze bezczelnie twierdisz,że masz akcje Energi,kogo chcesz oszukać?
No widzisz Pepe miał wystawic swoje akcje po 101 zl zeby pokazac ze je ma a ja bym zabrał w tranzakcji pozasesyjnej po 25 -jeden warunek zeby tu na forum nie płakał / oczywiscie załozyłem ze duzo nie ma / I cicho wiec dziubie po 13.3 Te gostki przylatuja tu tylko zeby zarobic na miske ziarna / ferma/ A przepływy akcji ciągle duze wiec jest sens ich dokarmiac
Dnia 2025-02-28 o godz. 10:49 ~tor napisał(a): > No widzisz Pepe miał wystawic swoje akcje po 101 zl zeby pokazac ze je ma a ja bym zabrał w tranzakcji pozasesyjnej po 25 -jeden warunek zeby tu na forum nie płakał / oczywiscie załozyłem ze duzo nie ma / I cicho wiec dziubie po 13.3 Te gostki przylatuja tu tylko zeby zarobic na miske ziarna / ferma/ A przepływy akcji ciągle duze wiec jest sens ich dokarmiac
nasz pepcio?na 101 zł,255 tys akcji,Tor,czy oby tego wina nie za dużo się opiłeś;-)
Jak ty guru często piszesz - łączę kropki. Nikt tak się tu nie produkuje jak ty - w każdym wątku piszesz - tylko pozytywnie o spółce, o niezrealizowanym wyroku, o pokrzywdzeniu, o wykupie, o wymianie, o wycenie z kosmosu, o walce, o tym, że cierpliwi zostaną wynagrodzeni itp. itd. I bardzo dużo o GG. Sam akcji nie kupujesz za to namawiasz bardzo do wpłat 1,5%, że to na walkę, na prawników etc. I sam kiedyś napisałeś, że masz bardzo dużo czasu, żeby tu siedzieć. Przecież nie dla hobby. Pewnie masz w tym jakiś interes. Połącz kropki guru...
czego znowu nie rozumiesz?mam akcje,piszę o persektywach spólki,bo w moim interesie jest by wycena akcji które posiadam rosła,ty "wyprózniasz'się tutaj dzień w dzień,"0" merytoryki,same brednie,przeinaczenia i twierdzisz,że też masz akcje Energi-widzisz w takiej postawie jakąś logikę?bo ja nie,to logika onucy
już wkrótce spółki córki Energi zaczną publikacje swoich wyników z rekomendacjami odnośnie przeznaczenia zysków,po deklaracji Fąfary o podniesieniu dywidendy w Orlenie do 6 zł należy raporty tych spółek obserwować,bo może być tak,że za pieniądze Energi Orlen może zechcieć Nas wykupić
to jest właśnie zastanawiające że pokazują nadmiar gotówki który chcą wydać na dywidendę - być moze skarb państwa o tyle wnioskował a z drugiej strony boksują się z nami zamiast zamknąć temat -
https://tcn.org.pl/sii/ -w 23' fundacja TCN podpisała umowę j/w z SII,w tym roku okazało się,że SII straciło status OPP,dlatego szef TCN p.Trzciński a jednocześnie akcjonariusz Enegi podpisał nową umowe z fundacią Młodzi młodym,by ta miała możliwość przekazania 1,5% darowizny z podatku za 24' na cele TCN.Czym m.in.zajmuje się fundacja TCN w linku niżej
giełda to nie przedszkole,sam podsuwasz teksty o przeszłości prezesa,powiązanich,aferze getback,swoją drogą to afera pisu, nieporównywalna skalą ze wszystkimi innymi aferami z przeszłości;-),więc rolę Esaliens w akcjonariacie Energi też powinieneś rozumieć
Dlatego Ci napisałem jaką rolę ma odegrać Esaliens - wymęczyć, zniechęcić, odebrać akcję słabym rękom a jak już wszyscy będą wymęczeni i opuszczą statek to podbić kurs w kosmos i zamknąć temat Energa GPW i wypłacić sowite wynagrodzenie Fąfarze za udział w tym spektaklu. Ale to potrwa jeszcze lata lub w optymistycznych wersjach miesiące, potem wezwanie po niegodziwej cenie procesy kilkudziesiecio-miesięczne i zadośćuczynienia dla TFI oczywiście Esalians !!!!
(...)wezwanie po niegodziwej cenie procesy kilkudziesiecio-miesięczne i zadośćuczynienia dla TFI oczywiście Esalians !!!! -ewentualne wezwanie po godziwopodobnej cenie,kto chce więcej,został wykupiony przymusowo, to do sadu,oczywiście zadne Esaliens do sądu nie pójdzie,taka jest moja wersja
Dlatego Ci napisałem jaką rolę ma odegrać Esalienss - wymęczyć, zniechęcić, odebrać akcję słabym rękom a jak już wszyscy będą wymęczeni i opuszczą statek to podbić kurs w kosmos i zamknąć temat Energa GPW i wypłacić sowite wynagrodzenie prezesowi za udział w tym spektaklu. Ale to potrwa jeszcze lata lub w optymistycznych wersjach miesiące, potem wezwanie po niegodziwej cenie procesy kilkudziesiecio-miesięczne i zadośćuczynienia dla TFI oczywiście !!!! Co do afer pisu to widzę że jesteś ograniczony bo tylko potrafisz dzielić ludzi na dobrych z po i złych z pisu a już Ci to kiedyś pisałem to ta sama szajkai opróćz tych na samej górze to Ci troszkę niżej wodkę razem piją - ale do Ciebie to nie dociera jak pisze OKO - beton
str 45 z raportu Orlenu Wzrost wartości maksymalnego możliwego zadłużenia Grupy oraz otwartych linii kredytowych wynika głównie z: - podpisania przez ORLEN nowej umowy kredytu konsorcjalnego na kwotę 2 000 mln EUR (zwiększenie o 585 mln EUR w stosunku do dostępności poprzedniego kredytu konsorcjalnego na 31 grudnia 2023), podpisania dwóch umów z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym, na łączną kwotę 1 800 mln PLN oraz zwiększenia finansowań w Pekao S.A. o kwotę 200 mln PLN i w Banku Gospodarstwa Krajowego o kwotę 3 000 mln PLN a także pozyskania nowego finansowania w Deutsche Banku w kwocie 350 mln PLN, - przedterminowego zamknięcia umów kredytowych w Grupie ENERGA: z bankiem SMBC w kwocie 120 mln EUR oraz kredytu konsorcjalnego w kwocie 2 000 mln PLN.
kredyt odnawialny SMBC W dniu 28 lipca 2020 roku Energa zawarła z bankiem SMBC Bank EU umowę odnawialnego kredytu o wartości 120 mln euro formule ESG-linked loan, opartą na ocenie zaangażowania kredytobiorcy w obszarze zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego biznesu, z przeznaczeniem nafinansowaniecelów korporacyjnych Spółki, w tym finansowanie bieżącej działalności, finansowanie programu inwestycyjnego oraz refinansowanie zadłużenia finansowego, z wyłączeniem nakładów inwestycyjnych w zakresieenergetyki węglowej. Termin ostatecznej spłaty kredytu przypada na dzień 28 lipca 2025 roku. Oprocentowanie kredytu zostało ustalone na warunkach rynkowych na podstawie stawki EURIBOR powiększonej o marżę.
-czyli kredyt od SMBC spłacono przedterminowo,a kolejne 2 mld przedterminowego zamknięcia którego kredytu dotyczą?
wolumen po 2 misiącach tego roku to 1 688 251 szt,średnia 13,7693 zł,czyli z wielkim prawdopodobieństem Esaliens dokupił kolejne 550 tys akcji i przekroczył 2 mln akcji Energi w swoim posiadaniu,tak działa zmęczenie 5-cio letnim aresztem wydobywczym
Fundusz zapewne zwieksza zaangazowanie wiec nie jest to z konta na konto Obecna cena wg naszych wycen jest smieszna zatem oddaje akcje ten co musi / obława na elementy starego układu? / albo dogadał sie w ramach układu - tylko jedni mogą byc na mysli
Dnia 2025-03-03 o godz. 11:40 ~tor napisał(a): > Fundusz zapewne zwieksza zaangazowanie wiec nie jest to z konta na konto Obecna cena wg naszych wycen jest smieszna zatem oddaje akcje ten co musi / obława na elementy starego układu? / albo dogadał sie w ramach układu - tylko jedni mogą byc na mysli
pewnie ze zwiększa,spójrz w arkusz jeszcze niedawno tam stało ponad 2,5 mln akcji,teraz 1,8 mln
Ladny układ realizują co sesja po ok. 30k by potem ok 200k- wszyscy muszą na tym zarobic Obroty i ustawienia kupna -sprzedaz pokazują ze ciagle przepływ jest konieczny A drobnica obserwuje i cos tam dziubnie
Jesli nawet zbierze 2,5 ml to jedynie 10 % całego nawisu akcji Ciągnął czasem kurs do gory bo tak jak my myslał ze zbliza sie czas wezwania -wymiany co swiadczy ze odbiera papiery od starego układu i nie ma informacji od obecnie dominującej grupy notabli Napewno nie jest mozliwe ze duzo wiecej odbierze bo tu potrzeba kolejnych funduszy Zresztą jesli oceni ze do rozwiazania sprawy daleko to w jego interesie powinno byc odbieranie przy coraz niszej cenie Wlasnie to widzimy Ciekawe jak zagrozona jest stara ekipa bo to bedzie warunkowac do jakiej ceny jest zdolna wywalac akcje A moze szybko jakies decyzje zostaną podjęte lub wejdą nowe fundusze bo tylko to pchnie notowania do gory
można to różnie interpretować np.od końca wezwania do 8,35 zł przemieliło się 22 mln akcji po średniej 7,5,część z Nas uśredniła i trzyma,a jakaś część to "nowy" akcjonariat Energi który ma 50-60% zysku,Esaliens ma to policzone i korzysta z podaży umiejętnie ją kreując bez konieczności podbijania kursu i zbiera do koszyczka,plus jest taki,że jak na razie nie robi tego zbyt agresywnie,gorzej będzie jak zacznie tak robić,chociaż upływający czas,opublikowanie wyceny zleconej przez GG powinno nieco dawać do myślenia zarówno kupującym jak i sprzedającym
Fundusz nie kupuje agresywnie -choc pare razy wyciagał cene,bo wie ze jest sam przy zakupach i rozumie jak duzo akcji ma do zbycia stary układ Po jego ruchach widac ze z nowym układem nic go nie łaczy bo reaguje tak jak my tj pod wpływem informacji powszechnie dostepnych Jesli fundusz moze brac nizej i ma na to kase to skorzysta z takiej okazji -gorzej bedzie jak zostanie bez kasy
https://stooq.pl/n/?f=1666140
4,195 na modernizację i budowę sieci energetycznych, ciekawe ile z tego tortu dostanie Energa, obstawiam że po PGE bed, ie druga w kolejce
~leszczyk - ja będę dobierał po 6,50 zł, więc możesz nie doczekać 6 zł :) No szkoda, bo żagle to super sprawa. A póki co czekamy na budowanie wartości firmy i ponadprzeciętne zyski :)
bez zgody/wiedzy Orlenu żaden instytucjonalny tutaj nie wejdzie,zapomnij,ponawiam pytanie,widziałeś chociaż wzmiankę w prasie o tym,że na konferencji wynikowej Orlenu znowu akcjonariusze Energi pytali o Energę,nic,cisza,bo nikt się nie wychyli