Jak widać fundusze zagrały dziś na walnym przeciwko tej, więc ewidentnie nie przystąpią do skupu. Co ciekawe na własnym była spora grupa akcjonariuszy, których udział w Grenevii nie przekracza 5% a łącznie było ich około 13% udziału Grenevii.
Zostaje na okręcie i nie oddaje. Klamka zapadła choć wahałem się ale jestem świadomy że to inwestycja długoterminowa. Czy wyjdzie na plus czas pokaże, pozdrawiam Inwestorów!!
Jeżeli było dużo akcjonariusze nie przekraczających 5% to wskazuje tylko jedno- nie oddamy za bezcen. Brawo!! Tdj nie podda się bez walki i będzie kręcił różne cwaniackie zagrywki i gdyby byli sami mieszosciowi akcjonariusze to miałby o wiele łatwiej.
Dlatego że tdj chciał zmienić i właśnie mieć większościowy pakiet aby na walnym mieć decydujący głos. Widać że to się nie stało, dobre info. Gdyby np. fundy na to się zgodziły
To i decyzję byłyby po stronie tdj. Mogę się mylić ale tak to widzę. Np. gdyby nikt nie był na walnym to udałoby się zmienić uchwały.
Myślę, ze pytanie było o to, jaka większość była potrzebna do przegłosowania zmian. Bo normalną większość TDJ miało (około 57% głosów obecnych na walnym), a uchwały nie przeszły, cytując:
"W jawnym głosowaniu uczestniczyło 65 akcjonariuszy posiadających łącznie 503.188.020 akcji, z których oddano ważne głosy i które to stanowiły 87,56 % kapitału zakładowego i dawały 503.188.020 ważnych głosów, „za” uchwałą oddano 290.728.459 głosów, co stanowiło 57,78 % głosów oddanych, głosów przeciwnych było 212.459.561, a głosów wstrzymujących nie było. Uchwała nie została podjęta, z uwagi na brak wymaganej większości głosów".
Dołączam do pytania - ktoś wie jaką większość musiało mieć TDJ, żeby przepchnąc zmiany?
do zmiany statutu spółki akcyjnej potrzeba większości 75% głosów. Gdyby fundusze się nie pojawiły, mieliby szanse przepchnąć te uchwały. Więc tutaj obecność pozostałych dużych była ważna.
Zmiana statutu spółki – co najmniej 2/3 głosów na walnym zgromadzeniu (art. 415 § 1 KSH). Podwyższenie kapitału zakładowego – zasadniczo 2/3 głosów, ale w przypadku podwyższenia bez zmiany statutu może być inaczej określone. Przekształcenie spółki – 3/4 głosów (art. 506 § 1 KSH). Zbycie przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części – większość 3/4 głosów (art. 393 pkt 3 KSH).
Wysłałeś artykuł a i tak coś źle wytłumaczyłeś . Jakie 2/3 ? Skąd to wziąłeś ? Zacytuj ten 415 .1 i brzmi jasno że 3/4 chyba że właśnie statut stanowi inaczej to wtedy może być bardziej restrykcyjnie
Teraz ogłoszą po 4zl ale tylko połowę ilości akcji z pierwotnego założenia. Wtedy fundusze oddadzą. Będzie redukcja a resztę będą próbować skupić taniej